Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, παρουσιάζοντας την προωθούμενη ρύθμιση είπε ότι η φορολογική ελάφρυνση θα αφορά μόνο τους τηλεοπτικούς σταθμούς που θα αδειοδοτηθούν μέσω του επικείμενου διαγωνισμού και πως θα ακολουθήσουν αντίστοιχα μέτρα για τα υπόλοιπα ΜΜΕ καθώς – όπως είπε – «η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τα προβλήματα του Τύπου» και πως αυτά διογκώνονται από την εισφορά 2% επι του τζίρου για τον ΕΔΟΕΑΠ.
«Ο Ειδικός Φόρος Διαφήμισης είναι φόρος βαρύς και υπέρμετρος» παραδέχθηκε ο υπουργός και πρόσθεσε «Είναι μεγάλα τα φορολογικά βάρη και δεν είναι καλό να έχουμε ρυθμίσεις που βεβαιώνουν κατ ανάγκη ότι οι σταθμοί θα μπαίνουν μέσα γιατί τότε θα υπάρχουν πιέσεις σε τράπεζες, εργαζόμενους και καταρράκωση προγραμμάτων Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να υπάρχουν βιώσιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί».
«Ανοίγει ο δρόμος εξισορρόπησης των βαρών για όλα τα ΜΜΕ όπως έγινε για τα κανάλια. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τα προβλήματα του Τύπου» προανήγγειλε σε άλλο σημείο για να συμπληρώσει «τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συστηματικός και σύντομος διάλογος με τις ιδιοκτησίες των ΜΜΕ για την μετάβαση σε τοπίο στήριξης της βιωσιμότητας. Η παρέμβαση θα ωφελήσει το Δημόσιο».
Από την άλλη πλευρά ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος υπενθύμισε πως «Όταν το υπουργείο Εργασίας έφερε την ρύθμιση για τον ΕΔΟΕΑΠ του είπαμε ότι το να βάζεις 2% φόρο επί του τζίρου είναι ένα θέμα. Το έκανε. Του είπαμε ότι υπάρχει μελέτη Ρομπόλη που λέει ότι με το μέτρο αυτό δεν επιβιώνει το Ταμείο και σε λίγους μήνες θα χρειαστούν νέα μέτρα» και εξήγησε: «Προτείναμε ρύθμιση για όλα τα ΜΜΕ. Προτείναμε, για να αποφευχθούν απολύσεις ή περικοπές οριζόντιες, να υπάρξουν μέτρα και το αρνήθηκε. Δεν έφερε ισοδύναμο βοηθητικό. Το ίδιο βράδυ φέρατε τροπολογία για το φόρο καναλιών. Σας είπαμε να φέρετε ισοδύναμα μέτρα για τις κατηγορίες ΜΜΕ που κυρίως πλήττονται από την κρίση που είναι οι εφημερίδες, ραδιόφωνο και τα site». Κάλεσε δε τον κ. Παππά να καταθέσει νέα τροπολογία που να περιλαμβάνει «ενιαία ρύθμιση για το σύνολο των ΜΜΕ. Διαφορετικά δεν θα ψηφίσουμε. Λέτε σήμερα ότι ανοίγετε διάλογο και θα φέρετε αργότερα για τα υπόλοιπα. Τι σας εμποδίζει να κάνετε τώρα μια ενιαία ρύθμιση;».
Νωρίτερα, ο κ. Παππάς ανέφερε πως «Τις προηγούμενες ημέρες εξελίχθηκε συζήτηση κρίσιμη για τον ΕΔΟΕΑΠ. Η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία για την διάσωση του Ταμείου και έπεισε τους Δανειστές. Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής συμμετείχε στην διαπραγμάτευση για την διάσωση του Ταμείου και ανέλαβε να συμβάλει. Γι αυτό φέρνουμε την τροπολογία για την μείωση του φόρου διαφήμισης».
Ο ίδιος υποστήριξε πως «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι το Δημόσιο θα έχει πρόσθετα έσοδα από το τίμημα για τις άδειες, την εισφορά 2% επι του τζίρου για τον ΕΔΟΕΑΠ και τις αυξημένες εργοδοτικές εισφοράς από την αύξηση των θέσεων εργασίας στα κανάλια. Σήμερα απασχολούνται 1.800 εργαζόμενοι και μετά την αδειοδότηση 2.800. Η κεντρική εξίσωση που δεν λαμβάνει τα πρόσθετα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ αναφέρει ότι τα κανάλια θα δίνουν 24,5 εκατ. ευρώ κατ έτος για τίμημα αδειών και η ελάφρυνση φόρου διαφήμισης είναι 15 εκατ. ευρώ το 2018 και 20 εκατ. ευρώ κατ έτος από το 2019 και μετά».
Ο κ. Παππάς ανέφερε ότι η κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα των καναλαρχών για μείωση του φόρου διαφήμισης αν και οι δεύτεροι είχαν επιπρόσθετα αιτήματα όπως «να αποσυρθεί η ΕΡΤ από τις διαφημίσεις, να καταργηθεί η εισφορά 1,5% υπερ κινηματογράφου να μειωθουν εργαζόμενοι από 400 σε 300 κα και δεν μπορούσαν και δεν έπρεπε και δεν θα γίνουν αποδεκτά».
«Ο Ειδικός Φόρος Διαφήμισης είναι φόρος βαρύς και υπέρμετρος» παραδέχθηκε και πρόσθεσε « Είναι μεγάλα τα φορολογικά βάρη και δεν είναι καλό να έχουμε ρυθμίσεις που βεβαιώνουν κατ ανάγκη ότι οι σταθμοί θα μπαίνουν μέσα γιατί τότε θα υπάρχουν πιέσεις σε τράπεζες, εργαζόμενους και καταρράκωση προγραμμάτων Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι να υπάρχουν βιώσιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί».
Τέλος, υποστήριξε πως «ανοίγει ο δρόμος εξισορρόπησης των βαρών για όλα τα ΜΜΕ όπως έγινε για τα κανάλια. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τα προβλήματα του Τύπου που προϋπήρχαν. Το επόμενο διάστημα, τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει συστηματικός και συμπαγής και διαυγής διάλογος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πέραν των καναλιών. Θα τον ανοίξουμε το διάλογο γιατί γνωρίζουμε ότι ο χώρος του Τύπου περνά δυσκολίες και για να δούμε ποια άλλα μέτρα απαιτούνται ώστε η στήριξη του ταμείου των δημοσιογράφων να μην σκοντάφτει στα οικονομικά προβλήματα των μέσων. Αντίστοιχα μέτρα πρέπει να υπάρξουν για την συνδρομητική τηλεόραση, το ίντερνετ, το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες.
Έχουμε κωδικοποιήσει τα μέτρα από την διεθνή εμπειρία και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συστηματικός και σύντομος διάλογος με τις ιδιοκτησίες των ΜΜΕ για την μετάβαση σε τοπίο στήριξης της βιωσιμότητας. Η παρέμβαση θα ωφελήσει το Δημόσιο».