«Η ελληνκή οικονομία για δεύτερη χρονιά έχει σημειώσει σημαντικές επιδόσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Το σύνολο των δεικτών βρίσκονται σε ανάκαμψη και αναμένεται να σημειώσουμε για πρώτη χρονιά μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%. Η ανεργία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποκλιμακώνεται, έχοντας σημειώσει συνολικά πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων, κατά τα έτη της διακυβέρνησης μας και 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί. Ο προϋπολογισμός θα σημειώσει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του 1,75%» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.
«Δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα σκληρής και εντατικής προσπάθειας, εξορθολογισμού των δαπανών χωρίς περικοπές στους μισθούς και το κοινωνικό κράτος. Αποτέλεσμα του αποφασιστικού περιορισμού της διαφθοράς, της διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και της φοροδιαφυγής. Παρά τον πόλεμο υπονόμευσης η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και ανακάμπτει» σχολίασε ο πρωθυπουργός.
«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, είμαστε σε θέση να διαθέσουμε μεγαλύτερο και διευρυμένο κοινωνικό μέρισμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.
«Το μέρισμα θα είναι ύψους 1,4 δισ. ευρώ. υπερδιπλάσιο δηλαδή σε σχέση με πέρσι» είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας «αυτό είναι το δείγμα γραφής που δίνουμε στον ελληνικό λαό».
Το κοινωνικό μέρσιμα θα διατεθεί με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους και τους συνταξιούχους ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας. Όπως ανακοίνωσε ο Άλ. Τσίπρας, από το μέρισμα θα επωφεληθούν περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες, με εισοδηματικά, περιουσιακά κριτήρια, καθώς και οικογενειακής κατάστασης, έτσι ώστε να γίνει στοχευμένα και να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στη βδομάδα θα κατατεθεί ο σχετικός νόμος στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους.
Από τα 1,4 δισεκατομμύρια, 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας.
Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.
Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί.
Ενώ παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.
Για οικογένειες με δύο παιδιά, για εισόδημα 6000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ, για εισόδημα 12.000, ενίσχυση 700 ευρώ και για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.
Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, για εισόδημα 4500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ, για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ και για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.
Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ για εισόδημα 6000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ
και για εισόδημα 9000, ενίσχυση 250 ευρώ.
Επιπλέον, 315 εκατομμύρια από το πλεόνασμα θα διατεθούν για την «αποκατάσταση της αδικίας» σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατήθηκαν «παράνομα» από τους συνταξιούχους. Η επιστροφή θα γίνει μαζί με την καταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου.
Τέλος, από το συνολικό ποσό του 1,4 δισ. θα δοθούν 360 εκατομμύρια στην ΔΕΗ ώστε «να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, και να διασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ» ενώ θα υπάρξει το περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις μέσα από τα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ για περισσότερους από 300.000 καταναλωτές.
«Ξέρουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη πιο σκληρά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απέναντι σε πρακτικές και αντιλήψεις που ακόμη δεν έχουν νικηθεί ολοκληρωτικά, για να προστατεύσουμε περισσότερο τους μικρούς και τους μεσαίους, να χτυπήσουμε πιο αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα σχετκά με το κοινωνικό μέρισμα.