Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έγιναν γνωστά στις 11 το βράδυ από την Επιτροπή Αλιβιζάτου, με καταμετρημένο περίπου το 50% των ψήφων, στον πρώτο γύρο των εκλογών πρώτη αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 44,92% και ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με ποσοστό 27,06%. Αυτοί οι δύο θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 19 Νοεμβρίου. Οπως έγινε γνωστό, στις κάλπες προσήλθαν περισσότεροι από 210 χιλιάδες πολίτες, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των υποψηφίων.
«Η παράταξη είναι όρθια και δυνατή με τη δική σας συμμετοχή. Ποτέ δεν συμβιβάστηκα με την ιδέα ενός μικρού κόμματος. Οπως και οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δίνουν σήμερα τη δική τους απάντηση. Συγκίνηση και ευθύνη», είχε δηλώσει η κ. Φώφη Γεννηματά το μεσημέρι. Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης -πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων- είχε δηλώσει: «Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την προοδευτική παράταξη και πιστεύω και για την πατρίδα».
Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Γιώργος Καμίνης με ποσοστό 12,7%, τέταρτος αναδείχθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης με ποσοστό 7,28%, και πέμπτος ο Γιάννης Μανιάτης με ποσοστό 3,62%. Ακολουθούν ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Κωνσταντίνος Γάτσιος, ο Απόστολος Πόντας και στην ένατη θέση ο Δημήτρης Τζιώτης.
Τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά που κατέγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης αποτέλεσαν έκπληξη, προκαλώντας στο στρατηγείο της Σεβαστουπόλεως κατήφεια και έντονο προβληματισμό για την επόμενη μέρα. Αντίθετα, οι υψηλές επιδόσεις του Νίκου Ανδρουλάκη δημιουργούν νέα δεδομένα στο χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα στη Φώφη Γεννηματά για πολλές πολιτικές επιλογές της, τις οποίες είχε αμφισβητήσει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Ανδρουλάκης, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα προκύψει στο δεύτερο γύρο, αναδεικνύεται σε ρυθμιστικό παράγοντα του νέου πολιτικού φορέα.
Το μήνυμα
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αρκετοί πολίτες λόγω της διεξαγωγής του Μαραθωνίου στην Αθήνα, η συμμετοχή του κόσμου υπήρξε μεγάλη και αυτό φάνηκε από το πρωί, όταν άρχισαν να σχηματίζονται μεγάλες ουρές σε πολλά εκλογικά κέντρα. Περίπου το 1/3 των ψηφοφόρων προέρχεται από την Αττική και τα 2/3 από την επαρχία.
Η μεγάλη κινητοποίηση πολιτών που υπήρξε στην εκλογική διαδικασία από πολλούς ερμηνεύεται και ως μήνυμα καταδίκης της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρείται πως ένα ποσοστό ψηφοφόρων προέρχεται από πολίτες που στο παρελθόν είχαν φύγει από το ΠΑΣΟΚ και είχαν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι κάλπες της Κεντροαριστεράς πνίγουν το λαϊκισμό του Τσίπρα», ανέφερε σε μήνυμά του στο twitter ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ενδεικτική της αμηχανίας που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου από τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι η σιωπή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα με δηλώσεις και άρθρα προσπαθούσαν να επηρεάσουν τις εξελίξεις, διατηρώντας μάλιστα ζωντανό το «φλερτ» με τη ΔΗ.ΣΥ. Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Σεπτέμβριο με άρθρο του με τίτλο «Ηταν ο Ανδρέας ψεύτης;» σε κυριακάτικη εφημερίδα είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο ΠΑΣΟΚ για την προσπάθεια καπηλείας της πολιτικής παρακαταθήκης του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, είχε φθάσει στο σημείο να συγκρίνει τον εαυτό του με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με μήνυμά του στο twitter εξέφρασε τη χαρά του για τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές της Κεντροαριστεράς. «Χαίρομαι ειλικρινά που τόσοι πολίτες ψήφισαν στις εκλογές για το νέο φορέα. Οι ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες είναι οξυγόνο για τη Δημοκρατία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ψήφισαν
Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων εμφανίστηκε για να ψηφίσει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος τόνισε ότι «η δημοκρατική παράταξη δίνει το παρών σε μια διαδικασία αρκετά κρίσιμη για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα».
Ο Κώστας Σημίτης, που ψήφισε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δάφνη, δήλωσε πως «πραγματοποιείται το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς και τη συμμετοχή της, από θέση δύναμης, στις πολιτικές εξελίξεις». Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας για τον αδερφό του Σπύρο, χαρακτηρίζοντας τις πληροφορίες «συκοφαντίες».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε: «Εύχομαι η σημερινή διαδικασία να δώσει την ευκαιρία στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη να προβάλει με πολύ καθαρό τρόπο τις προγραμματικές της θέσεις, να αποκτήσει ξανά το δεσμό που είχε και πρέπει να έχει με την ελληνική κοινωνία και να παίξει το ρόλο της ως υπεύθυνη δύναμη υπέρ του εθνικού συμφέροντος».
Ο Γιώργος Παπανδρέου στήθηκε στην ουρά στο εκλογικό κέντρο της Νέας Ερυθραίας για να ψηφίσει. «Είναι και ένα κάλεσμα αλλαγής, διότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες εάν ο ελληνικός λαός ξαναβρεί την αυτοπεποίθηση, τη θέληση, να γίνουν αλλαγές. Να ξεφύγει από τις μεγάλες κουβέντες εκείνων των παρατάξεων, και της Δεξιάς και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που ουσιαστικά εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό, τάζοντας παραδείσους», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος υποστήριξε πως «η Κεντροαριστερά έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο για να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα του τόπου και να εκφράσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα».
Η διαδικασία
Η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ και το ηλεκτρονικό σύστημα λειτούργησε κανονικά, χωρίς προβλήματα. Οι μεγάλες ουρές ήταν το κύριο χαρακτηριστικό σε πολλά εκλογικά κέντρα στην Αττική. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος πρώτα έτρεξε στον Μαραθώνιο και μετά πήγε να ψηφίσει, με μήνυμά του στο twitter καλούσε τον κόσμο να μην τους αποθαρρύνουν οι ουρές.
«Μη σας τρομάζουν οι ουρές. Οσοι προσέλθουν στις κάλπες θα ψηφίσουν. Παράταση σε όσα εκλογικά κέντρα χρειαστεί». Σε ορισμένες περιοχές οι επιτροπές ανέφεραν πως τελείωναν τα ψηφοδέλτια, όπως στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης, και ζητούσαν να τους σταλεί νέο υλικό. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τις 7 το απόγευμα ήδη είχαν ψηφίσει περίπου 190 χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα. Ανάμεσα στους πολίτες που ψήφισαν βρισκόταν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ν.Δ. Στέφανος Μάνος, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει. Μεγάλη πάντως ήταν η προσέλευση και στα εκλογικά κέντρα που στήθηκαν σε χώρες του εξωτερικού.
Ιάσων Πιπίνης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου