Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος των αλλαγών έχει κλείσει, η διαχείριση κάποιων προσώπων θα γίνει αποκλειστικά από τον Αλέξη Τσίπρα και στόχος του επιτελείου του Μαξίμου είναι ο ανασχηματισμός να ανακοινωθεί στο τέλος Ιανουαρίου -με προϋπόθεση την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης- με τη συμπλήρωση τριών ετών (25/1/2015) από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα χειρίζονται οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Χριστόφορος Βερναρδάκης και Δημήτρης Λιάκος από το Μαξίμου και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.
Με την εξαίρεση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής -όπου έχει προταθεί η κατάργησή του και το «σπάσιμο» των αρμοδιοτήτων του ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών και το Μαξίμου και συζητείται, χωρίς να έχει αποφασιστεί- δεν αναμένεται άλλη δομική αλλαγή. Επίσης, αναγνωρίζοντάς του ρόλο στη διαμόρφωση συνθηκών ισορροπίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κόμμα, αλλά και διατηρώντας τον έξω από το κέντρο λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης, ο Γιάννης Δραγασάκης αναμένεται να διατηρηθεί στο ρόλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Αμετακίνητος θα παραμείνει και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ δεν αναμένονται αλλαγές στο επιτελείο του Μαξίμου, εκτός αν προκύψουν από τη μετακίνηση κάποιων στελεχών στην κυβέρνηση.
O Γιάννης Δραγασάκης αναμένεται να διατηρηθεί στο ρόλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ενώ αμετακίνητος θα παραμείνει και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι το πρόσωπο του ανασχηματισμού, καθώς συμπεριλαμβάνεται στα πρόσωπα προς μετακίνηση. Το διάστημα από το τέλος Ιανουαρίου ως τις 20 Αυγούστου, οπότε αναμένονται οι υπογραφές για το τυπικό τέλος του Μνημονίου, περιλαμβάνει το ξεκαθάρισμα του ρόλου του ΔΝΤ και την τελευταία αξιολόγηση. Θέση του Μαξίμου είναι ότι αυτά μπορούν να προχωρήσουν και χωρίς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος πληρώνει σε μεγάλο βαθμό την κόντρα του με τον Νίκο Παππά και τον Χριστόφορο Βερναρδάκη για θέματα της διαπραγμάτευσης. Το Μαξίμου φέρεται να έχει βρει με τους δανειστές φόρμουλα αντικατάστασης του κ. Τσακαλώτου, ο κ. Τσίπρας ωστόσο φέρεται -για λόγους εσωκομματικούς– να μην αποφασίζει την απομάκρυνση Τσακαλώτου από την κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες εκλογές και να του προτείνει τη μετακίνησή του σε άλλη θέση.
Σε ό,τι αφορά τον αντικαταστάτη του, εκεί δεν θα επιχειρηθούν εκπλήξεις προς τους δανειστές. Ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος φέρονται ως οι πιθανότεροι αντικαταστάτες του, ενώ δεν προκύπτει κάτι από το ρεπορτάζ για την Κατερίνα Παπανάτσιου.
Στο υπουργείο Εργασίας πρόθεση του Μαξίμου είναι να παραμείνει η Εφη Αχτσιόγλου στη θέση της, ωστόσο άλλες πληροφορίες θέλουν την υπουργό να ζητά η ίδια τη μετακίνησή της σε άλλο υπουργείο
Στο υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται πλήρης αλλαγή, καθώς ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Τόσκας και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά αναμένεται να μη συνεχίσουν. Σε ό,τι αφορά τον κ. Σκουρλέτη, η πρόταση για την απομάκρυνσή του είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού και αφορά στην πρόθεση του πρωθυπουργικού επιτελείου να ξεκαθαρίσει και το εσωκομματικό τοπίο στο δρόμο προς τις επόμενες εκλογές. Για τον κ. Τόσκα οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και προδιαγεγραμμένες, καθώς στηρίζεται από τον πρωθυπουργό μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, επειδή ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να πάρει μεμονωμένη απόφαση για την αποπομπή του την ώρα που η Ν.Δ. πιέζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς -που εμφανίζεται αμετακίνητος και θα παραμείνει στη θέση του– έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες στήριξης του κ. Τόσκα.
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αποτελεί ειλημμένη απόφαση η απομάκρυνση του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Η πρόταση προς τον πρωθυπουργό είναι τη θέση του να αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Αλέξανδρος Χαρίτσης, που σύμφωνα με το Μαξίμου «τρέχει» αποτελεσματικά το μείζον ζήτημα της απορρόφησης των κονδυλίων, ενώ και στο εσωκομματικό πεδίο ανήκει στους θερμούς υποστηρικτές του προέδρου.
Σε ό,τι αφορά τον Στέργιο Πιτσιόρλα, τα πράγματα είναι περίπλοκα. Ο κ. Πιτσιόρλας δεν έχει συμπάθειες στο Μαξίμου, ενώ και η άποψη του πρωθυπουργικού επιτελείου δεν είναι η καλύτερη για το πόσο αποτελεσματικός είναι στο κομμάτι των επενδύσεων που έχει αναλάβει. Ωστόσο, το γεγονός ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει μεταρρυθμιστικό προφίλ έναντι της κοινής γνώμης αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας, ενδεχομένως θα κριθεί σημαντικό στην τελική ευθεία προς την εκλογική αναμέτρηση.
Εξ ολοκλήρου αναμένεται να αλλάξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου εκτιμάται ότι πρέπει να αντικατασταθεί διότι το πρόσωπό του έχει συνδεθεί αρνητικά με τις αλλαγές στην Παιδεία και χρειάζεται άλλο πρόσωπο για να σηκώσει το βάρος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης δεν έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και σε ό,τι αφορά τον Κωνσταντίνο Ζουράρι οι πληροφορίες λένε ότι αναμένεται να ζητηθεί από τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. Πάνο Καμμένο να προτείνει τον αντικαταστάτη του.
Στο υπουργείο Εργασίας πρόθεση του Μαξίμου είναι να παραμείνει η Εφη Αχτσιόγλου στη θέση της, ωστόσο άλλες πληροφορίες θέλουν την υπουργό Εργασίας να ζητά η ίδια τη μετακίνησή της σε άλλο υπουργείο. Η χημεία της κ. Αχτσιόγλου τόσο με το Μαξίμου όσο και με τους θεσμούς είναι καλή και η γνώμη της υπουργού όπως και ο βαθμός συνεργασίας της για το μέλλον της Ράνιας Αντωνοπούλου, της Θεανούς Φωτίου και του δικηγόρου Τάσου Πετρόπουλου θα μετρήσει στη λήψη των τελικών αποφάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας θα αντικατασταθούν τα δύο από τα τρία κυβερνητικά στελέχη κάτω από την κ. Αχτσιόγλου.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου μετά τη μετακίνηση του εξαδέλφου του πρωθυπουργού Γιώργου Τσίπρα στο Μαξίμου, μόνος βέβαιος να παραμείνει στη θέση του είναι ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς.
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης σίγουρος για την παραμονή του θα πρέπει να αισθάνεται μόνο ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Πρέπει να σημειωθεί ότι η πληροφορία πως η πρόταση προς τον πρωθυπουργό είναι να αντικατασταθεί ο Σταύρος Κοντονής ισχύει πριν από την έκταση και την ένταση που πήρε η υπόθεση της άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Αιτία είναι ο πολιτικός χειρισμός άλλης μεγάλης υπόθεσης, στην οποία πρόσφατα υπήρξαν εξελίξεις.
Το μεγαλύτερο ερωτηματικό για τον πρωθυπουργό στη διενέργεια του ανασχηματισμού που αναμένεται είναι τι θα κάνει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Περισσότερο ο Παύλος Πολάκης και λιγότερο ο Γιάννης Ξανθός έχουν -εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης- περισσότερους εχθρούς παρά φίλους, ενώ η εικόνα για το έργο τους αυτό καθ’ αυτό στο χώρο της Υγείας δεν είναι θετική. Ωστόσο, πηγές κοντά στον πρωθυπουργό θεωρούν δύσκολο για τον κ. Τσίπρα να απομακρύνει από την κυβέρνηση ένα στενό του φίλο, με τον οποίο περνούν αρκετές από τις ελεύθερες ώρες μαζί κάνοντας οικογενειακή παρέα, όπως ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος -ως άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού- χειρίζεται και τις υποθέσεις της Υγείας που βρίσκονται σε καθεστώς δικαστικής έρευνας, στις οποίες η κυβέρνηση επενδύει πολιτικά.
Αρνητικό είναι το κλίμα για τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου, όπως οριστική είναι η απόφαση αντικατάστασης για τον Γιώργο Μουζάλα και την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.
Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η παραμονή στην κυβέρνηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου.
Στις ισορροπίες και την πρόθεση αλλαγής ή μη συσχετισμών εντός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ θα παιχθούν οι θέσεις της υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγας Γεροβασίλη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη και του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού.