Τρία «όχι» εισέπραξε ο Αλέξης Τσίπρας για τον εκλογικό νόμο, από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.
Στις συναντήσεις που είχε την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να βολιδοσκοπήσει τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο συναίνεσης σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθιστώντας σαφές ότι θέλει να ψηφιστεί από 200 βουλευτές ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.
Ωστόσο, o Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συναινέσει σε αλλαγή εκλογικού νόμου.
«Η θέση της ΝΔ είναι αρκετά αρκετά ξεκάθαρη. Δεν μπαίνει σε συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νομού στην παρούσα συγκυρία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Δεν συζητάμε απολύτως τίποτα άλλο, ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος υπηρετεί τις συγκεκριμένες ανάγκες».
Το μόνο που συζητά η ΝΔ, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι το θέμα της ψήφου των ομογενών, αλλά και η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
Οσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην πρότασή της για ευρεία συνταγματική αναθεώρηση, υποστηρίζοντας πως οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν για ποια συνταγματική πρόταση στις επόμενες εκλογές.
«Οχι» στην ψήφιση εκλογικού νόμου τμηματικά, είπε και η Φώφη Γεννηματά εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ αρνητικός ήταν και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος επιμένει στην απλή και άδολη αναλογική.
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη στις 12:00 και τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη στις 13:30.
Πόλεμος ανακοινώσεων Μαξίμου-ΝΔ
Μετά την συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη, για εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση, ξεκίνησε πόλεμος διαρροών από Μαξίμου και Συγγρού.
Η ΝΔ εγκαλεί την κυβέρνηση για «ιδιοτελή τακτικισμό», αναφερόμενη στην πρόθεση να ανοίξει θέμα εκλογικού νόμου. «Είναι εκ του πονηρού καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με απόσταση δεύτερο κόμμα» ανέφεραν πηγές της Συγγρού. Επίσης, η ΝΔ κατηγορεί τον Τσίπρα ότι επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τις συνέπειες της συμφωνίας που υπέγραψε με τους δανειστές.
Μαξίμου: Η ΝΔ χρειάζεται περισσότερη ψυχραιμία
Συστάσεις προς τη ΝΔ να έχει πιο ψύχραιμη στάση στην συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και «για το τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και το πολιτικό σύστημα της χώρας» κάνουν πηγές της κυβέρνησης απαντώντας στα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης .
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η θέση για αναλογικό σύστημα είναι πάγια θέση αρχής των κομμάτων που την συγκροτούν , ενώ τονίζεται ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ειδικότερα, πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν:
1. Η Νέα Δημοκρατία, σε όλες τις δημοσκοπήσεις – ακόμα και σε αυτές που προέβλεπαν ότι θα κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές με 7 μονάδες διαφορά, συγκεντρώνει ποσοστά γύρω στο 20%. Δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, πολύ περισσότερο, όταν αυτές θα γίνουν το 2019, με την χώρα να έχει βγει από την επιτήρηση και τα μνημόνια.
2. Η θέση για αναλογικό εκλογικό σύστημα είναι πάγια θέση αρχής των κομμάτων που συγκροτούν την παρούσα κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, εννέα μήνες μετά τις εκλογές και παραπάνω από τρία χρόνια πριν από τις επόμενες, δεν συνιστά κανενός είδους αιφνιδιασμό ή τακτικισμό.
3. Ως εκ τούτου θα περιμέναμε από τη Νέα Δημοκρατία μια πιο ψύχραιμη στάση, στην συζήτηση για το τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Γεννηματά: Δεν θα ψηφίσουμε τμηματικά τον εκλογικό νόμο
Μετά την συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι ο Πρωθυπουργός δεν ήταν συγκεκριμένος. «Θέλουμε συζήτηση με ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις. Αν και όποτε η κυβέρνηση παρουσιάσει επίσημα μια πρόταση τους θα την εξετάσουμε. Εμείς τμηματικά και σε δόσεις εκλογικό νόμο δεν ψηφίζουμε» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.
Πρόσθεσε δε ότι σε κάθε περίπτωση «δε θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει».
Κουτσούμπας: Καμία συμφωνία
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια εξεύρεσης κοινών σημείων με το ΚΚΕ για τον εκλογικό νόμο αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση, όπως διεφάνη από τις δηλώσεις του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
«Δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε συμφωνία σ’ αυτά τα ζητήματα, ξέρετε τη θέση του ΚΚΕ» δήλωσε. Οπως είπε, ο ίδιος εξέφρασε «την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη, άδολη χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν» και τόνισε ότι «δεν έχει καταλήξει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προσωπικά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και σε συγκεκριμένες θέσεις για όλα αυτά τα προβλήματα».
Μαξίμου: Πού συμφωνήσαμε με Φώφη-Κουτσούμπα, πού διαφωνούμε
Από την πλευρά του το Μαξίμου εκφράζει την αισιοδοξία ότι «διαμορφώνεται κοινός τόπος για συναινέσεις» τουλάχιστον με τα μικρότερα κόμματα, παρά τις όποιες διαφωνίες.
Κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση, ανέφεραν πως το ΚΚΕ συμφωνεί:
-με την κατάργηση του μπόνους
-την ψήφο στα 17
-Διαφωνεί με το πλαφόν εισόδου 3% στη Βουλή
Σύμφωνα με το Μαξίμου, ένα βήμα πιο κοντά είναι ο Αλέξης Τσίπρας με την Φώφη Γεννηματά, η οποία έδειξε να συμφωνεί:
-στην κατάργηση του μπόνους
-στην κατάτμηση των περιφερειών
-στο πλαφόν 3%
Ωστόσο, η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει την τελική πρότασή της.
Τα 5 σημεία του Τσίπρα
Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στους συνομιλητές του τα εξής πέντε σημεία:
Αναλογικότητα του εκλογικού νόμου. Ο ίδιος, όπως είπε και στην Φώφη Γεννηματά, είναι υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά συζητά όλα τα ενδεχόμενα: Από την πλήρη κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα, μέχρι την πρόβλεψη μικρότερου από το σημερινό μπόνους, υπό προϋποθέσεις.
Το κατώφλι εισόδου στη Βουλή, όπου ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να παραμείνει στο 3%
Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
Η θέσπιση ψήφου στην ηλικία των 17
Η ψήφος ομογενών. Είτε να εκλέγονται 5 βουλευτές από μια ξεχωριστή λίστα, είτε να ψηφίζουν από τις κατά τόπους πρεσβείες τους οι ομογενείς.
Ως προς την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Τσίπρας επισημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν πρέπει να είναι αποτέλεσμα ευρέως διαλόγου, να καταστεί υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι μόνο των συνταγματολόγων και των πολιτικών προκειμένου να καταλήξουν εντός του 2017.