Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται συχνά όχι μόνο στις επιπτώσεις από την κυβερνητική πολιτική, αλλά και στην ανάγκη η Ν.Δ. να εξηγήσει γιατί η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ν.Δ. θα έχει θετική επίδραση στη ζωή των πολλών.
Και κυρίως των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων που μέχρι τώρα «έχουν τραυματιστεί από την κρίση» και, όπως τονίζουν στην Πειραιώς, πρόκειται να θιγούν περισσότερο και από τα πρόσθετα μέτρα 5 δισ. από 1-1-2019.
Το 3ο Προσυνέδριο που θα διεξαχθεί την προσεχή εβδομάδα στα Ιωάννινα συνιστά σταθμό σε αυτή την πορεία, καθώς εκεί αναμένεται να ξεδιπλωθεί πιο εξειδικευμένα από κάθε άλλη φορά η προγραμματική πρόταση της Ν.Δ. «για εκείνους που χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη». Θα είναι και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει ότι «κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και μετά παίζει θέατρο ότι δήθεν νοιάζεται γι’ αυτούς».
Στόχος της Ν.Δ. είναι να πείσει ότι «το 35% που ζει κάτω από τη σκιά της φτώχειας» μπορεί πράγματι να εναποθέσει ελπίδες στην πολιτική της. «Είναι υποχρέωση και ευθύνη μας να θέσουμε ως πρωταρχικό στόχο τη μείωση της φτώχειας στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης από βήματος της Κ.Ο., όπου έδωσε το πρώτο στίγμα της κατεύθυνσης για την αντιμετώπιση της φτώχειας όχι «με επιδόματα ούτε με επιδοτήσεις, αλλά με νέες δουλειές». Με αξιοποίηση επίσης της «δοκιμασμένης και αποτελεσματικής πολιτικής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», που βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής της Ν.Δ.
Το προσυνέδριο των Ιωαννίνων περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορά στις τρεις κατευθύνσεις για τη στήριξη αυτών που έχουν ανάγκη: Νέα πολιτική για την κοινωνική αλληλεγγύη. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Πολιτικές για τη στήριξη των νέων οικογενειών. Η δεύτερη αφορά στις «Σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες Υγείας για όλους» και η τρίτη στην επόμενη ημέρα για την κοινωνική ασφάλιση.
Ηδη έχει αναρτηθεί και το ερωτηματολόγιο του 3ου Προσυνεδρίου, μέσω του οποίου επιδιώκεται η συμμετοχή και των ίδιων των πολιτών στις προσυνεδριακές διαδικασίες, καινοτομία που στην Πειραιώς είδαν ότι σημειώνει επιτυχία στα δύο πρώτα προσυνέδρια, καθώς οι πολίτες που συμμετείχαν ξεπέρασαν τους 18.000.
Στο 3ο ερωτηματολόγιο περιλαμβάνονται ερωτήματα, όπως:
Η κοινωνική πολιτική δεν είναι όσο ουσιαστική θα θέλαμε όλοι. Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει γίνει;
- Δεν δόθηκε η σημασία που έπρεπε στην κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα να έχουμε υποβαθμισμένες υπηρεσίες (π.χ. συντάξεις, υπηρεσίες Υγείας).
- Εγινε κοινωνική πολιτική με δανεικά με αποτέλεσμα να μην αντέξει το σύστημα κοινωνικής κάλυψης.
Ποια από τις παρακάτω πολιτικές στηρίζουν όσους έχουν ανάγκη;
- Τα διάφορα βοηθήματα (για παράδειγμα επίδομα τέκνων, επίδομα θέρμανσης, επίδομα ενοικίου κ.λπ.).
- Η καταβολή ενός ενιαίου επιδόματος αλληλεγγύης που να καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες.
- Η κατάρτιση ή και η επανακατάρτιση για εύρεση εργασίας ώστε να γίνουν ξανά οικονομικά ενεργοί.
- Οι παροχές σε είδος (για παράδειγμα: σίτιση, δωρεάν εισιτήρια στις συγκοινωνίες κ.λπ.).
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα. Ποια μέτρα θεωρείτε ως σημαντικά για την ενίσχυση των νέων οικογενειών;
- Εξίσωση των παροχών μητρότητας/πατρότητας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
- Περαιτέρω μέτρα στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών.
- Δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νέων.
- Εξασφάλιση πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για όλες τις φτωχές οικογένειες.
- Φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση του πρώτου και δεύτερου παιδιού.
Σε τι, κατά τη γνώμη σας, υστερεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας;
- Δεν επαρκούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
- Λείπουν γιατροί και νοσηλευτές οπότε το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
- Δεν υπάρχει ακόμα οικογενειακός γιατρός που να έχει συνολική εικόνα για κάθε ασθενή.
- Λείπει η ολοκληρωμένη φροντίδα για την Ψυχική Υγεία.
- Είναι υποβαθμισμένη η πρόληψη στην Ελλάδα κι έτσι αυξάνονται οι ασθενείς.
- Από τα νοσοκομεία λείπουν πολλές φορές τα στοιχειώδη (εξοπλισμός και υλικά).
- Δεν υπάρχει υποστήριξη των οικογενειών με χρονίως πάσχοντες.
Ποια από τις παρακάτω πολιτικές θα βελτιώσει την κατάσταση των κρατικών νοσοκομείων;
- Επαγγελματικό μάνατζμεντ και δεσμευτικοί στόχοι με ποινές στη διοίκηση αν δεν επιτευχθούν.
- Αύξηση των δαπανών για την Υγεία με νέες προσλήψεις προσωπικού.
- Περιορισμός των ελλείψεων σε κλινικές με συνενώσεις και συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων.
- Αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για χαμηλότερο κόστος και πιο γρήγορη εξυπηρέτηση.
Οι συντάξεις μειώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ποιος, κατά την άποψή σας, είναι ο πιο βασικός λόγος;
- Τα Μνημόνια και οι απαιτήσεις των δανειστών.
- Η κακή διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων τα χρόνια πριν από την κρίση.
- Η υψηλή ανεργία και το δημογραφικό πρόβλημα που σημαίνει πως όλο και λιγότεροι πληρώνουν εισφορές και φόρους.
Ποια από τις παρακάτω πολιτικές μπορεί να οδηγήσει, κατά τη γνώμη σας, σε ένα ασφαλιστικό σύστημα αποτελεσματικό και δίκαιο, το οποίο θα ανταποκρίνεται στα δεδομένα της οικονομίας;
- Να παραμείνει ως έχει ο νόμος 4387/2016 (γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου).
- Να επεκταθεί ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων.
- Να καθιερωθεί μία ενιαία εθνική σύνταξη που θα αντιστοιχεί σε μειωμένες εισφορές.
- Να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης.
Ο ρόλος παλιών και νέων στελεχών – Το μήνυμα του Κυριάκου με τη διαγραφή της Παπακώστα
Σαφές εσωκομματικό μήνυμα εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποφασιστικότητά του να διασφαλίσει τη συλλογικότητα στον τρόπο λειτουργίας της Ν.Δ. χωρίς να αφήνει περιθώρια για παραφωνίες που δημιουργούν είτε εσωστρέφεια είτε σύγχυση σε σχέση με την εικόνα του κόμματος, εστάλη μέσα από τη διαγραφή της Κατερίνας Παπακώστα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της τρίτης, όπως επισημαίνουν πηγές της Πειραιώς, διαφοροποίησης μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους και ενώ είχε προηγηθεί -λειτουργώντας και προειδοποιητικά- η απομάκρυνσή της, πριν από μερικούς μήνες, από τον τομέα Υγείας, μετά την προτροπή που επί της ουσίας είχε απευθύνει στον Αδ. Γεωργιάδη να απέχει από τη θέση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. μέχρι να ολοκληρωθεί η Εξεταστική για την Υγεία.
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του κ. Μητσοτάκη διαδραμάτισε ωστόσο το γεγονός ότι τις απόψεις που εξέφρασε η κ. Παπακώστα στη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή δεν τις είχε διατυπώσει λίγη ώρα νωρίτερα, όταν συνεδρίασε η Κ.Ο. της Ν.Δ. και, όπως σημείωναν στην Πειραιώς, δεν πήρε το λόγο για να πει οτιδήποτε επιθυμούσε σε σχέση με το ζήτημα αυτό. Θεωρούν ότι τέτοιου είδους πολιτικές συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές, τη στιγμή που τα κομματικά όργανα της Ν.Δ. συνεδριάζουν με μεγάλη συχνότητα και όλα τα στελέχη έχουν τη δυνατότητα να λένε τις απόψεις τους και να ασκούν και κριτική στο πλαίσιο του κόμματος.
Σαφή και επαναλαμβανόμενα είναι την ίδια ώρα και τα μηνύματα του προέδρου της Ν.Δ. ότι θα συνεχιστούν τόσο το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία όσο και η ανανέωση, που είναι μάλιστα προφανές ότι επιταχύνεται το τελευταίο διάστημα τόσο με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν στην επικοινωνιακή ομάδα και την ανακοίνωση δωδεκαμελούς ομάδας συμβούλων του Κυρ. Μητσοτάκη όσο και με τη διαρκή ενίσχυση του κύματος νέων στελεχών που αναδεικνύονται μέσα από τη διαδικασία του Μητρώου Στελεχών.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η ανανέωση συνιστά εντολή που ο ίδιος έλαβε όταν εκλέχθηκε αρχηγός από τη βάση και ξεκαθάρισε, μιλώντας και στην Κ.Ο., ότι «η ανανέωση της Ν.Δ. θα προχωρήσει», σημειώνοντας μάλιστα ότι «δεν είναι απειλή για ένα κόμμα, πόσο μάλλον για τους βουλευτές του, αλλά ανάγκη και όρο εκσυγχρονισμού και προόδου».
Πεποίθηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι για να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των κομμάτων από τη μια και της κοινωνίας από την άλλη, πρέπει -όπως λέει- «να μπορέσουμε να εντάξουμε στα κόμματα ανθρώπους από την ίδια την κοινωνία». Και να γίνει πράξη αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως «ουσιαστική ώσμωση μεταξύ παλιών και καταξιωμένων στελεχών από τη μια και νέων ανθρώπων από την άλλη, που δεν φαντάζονταν ότι θα ασχοληθούν με την πολιτική».
Απόστολος Χονδρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής