«Ο Τσίπρας θα κάνει εκλογές με τον Καρτερό στο Μαξίμου. Και επειδή ο Θανάσης δεν είναι από τις προσωπικότητες που μπορούν να καθίσουν για πολύ καιρό σε μία καρέκλα, έχει ισχυρή άποψη και είναι άκρως συγκρουσιακός, ή ο Τσίπρας έχει αυταπάτες ότι ο Καρτερός θα λειτουργήσει ομαδικά στο Μαξίμου ή οι εκλογές δεν αργούν και πολύ…». Η γνώμη αυτή ανήκει σε κοινό γνωστό του Θανάση Καρτερού και του Αλέξη Τσίπρα, από εκείνους που σπανίως μιλούν σε δημοσιογράφους και όταν το κάνουν, δεν νοιάζονται αν θα δουν το όνομά τους δημοσιευμένο ή όχι.
Ποιος είναι όμως ο Θανάσης Καρτερός;
Είναι ο μέχρι χθες αρθρογράφος της «Αυγής» που τα κείμενά του αναπαράγονταν ως ευαγγέλιο από το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια και διαβάζονταν -από τα πρώτα– κάθε πρωί από τους πολιτικούς αντιπάλους του Τσίπρα.
Ο Θανάσης Καρτερός γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη, κυνηγήθηκε από τη δικτατορία ως φοιτητής στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και αναγκάστηκε -μετά από αποφάσεις δύο στρατοδικείων- να συνεχίσει τις σπουδές του στις Εγκληματικές Φυλακές Λευκάδας, στις Φυλακές Αβέρωφ και στις Φυλακές Κορυδαλλού. Στα τέλη του 1970 αποφυλακίστηκε και εντάχθηκε στην παράνομη -τότε- ΚΝΕ και στο παράνομο ΚΚΕ. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έγινε συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής του «Ριζοσπάστη». Με τη διάλυση του ενιαίου Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου διεγράφη από το ΚΚΕ και «εκδιώχθηκε από την εφημερίδα του», όπως αναφέρεται στο σύντομο βιογραφικό του, στον εκδοτικό οίκο όπου εκδίδει τα βιβλία του. Το σύντομο και ασαφές βιογραφικό του όμως, δεν ρίχνει φως στην πολιτική και δημοσιογραφική διαδρομή του νέου ενοίκου του Μαξίμου.
Η αλλαγή σκυτάλης στο πρωθυπουργικό γραφείο (Καρτερός αντί Μιχόπουλου) σηματοδοτεί στρατηγική εκλογών…
Τη δεκαετία του ’80, ως διευθυντής του «Ριζοσπάστη», ο Θανάσης Καρτερός ήταν και μέλος του -πανίσχυρου τότε- Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ. Δεν ήταν απλή υπόθεση αυτό, τότε. Μπορεί ο ίδιος ή παλιοί του «σύντροφοι» να γράψουν για την εποχή Καρτερού στον «Ριζοσπάστη». Θα είχε κάποιο ενδιαφέρον, όχι περισσότερο από τη δεκαετία του ’90, όπου μετά τη διαγραφή του από το ΚΚΕ το 1991, βρίσκεται στον ΣΚΑΪ 100,4 (τότε, τώρα 100,3) της οικογένειας Αλαφούζου, που είχε ξεκινήσει το 1989 η Γραμμή Α.Ε. του Κοσκωτά.
Στον ΣΚΑΪ ο Θανάσης Καρτερός ως διευθυντής ηγείται της μεγάλης εκστρατείας του σταθμού εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την περίοδο 1990-93. Στο δυναμικό του σταθμού, ανάμεσα σε άλλους, και οι Γιώργος Τράγκας, Νίκος Κακαουνάκης.
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Οπως συνέβη με τον «Ριζοσπάστη», έτσι και στον ΣΚΑΪ ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τον Θανάση Καρτερό. Αυτό που δεν ξέρουν σήμερα πολλοί -και οι ίδιοι φροντίζουν να μην αναπαράγουν- είναι το δέσιμο του Θανάση Καρτερού με τον Αρη Πορτοσάλτε. Στα χρόνια του ΣΚΑΪ αποτέλεσαν ένα αχώριστο δίδυμο, όχι μόνο επαγγελματικό, αφού ήταν και πολύ καλοί φίλοι.
Θανάσης Καρτερός και Αρης Πορτοσάλτε αποχώρησαν μαζί από τον ΣΚΑΪ στα τέλη της δεκαετίας του ’90 για να αναλάβουν το ραδιοφωνικό σταθμό Planet 104,5, ιδιοκτησίας Μιχάλη Ανδρουλιδάκη. Στη συνέχεια ο Θ. Καρτερός ανέλαβε χρέη διευθυντή στην εφημερίδα «Εξουσία», της οποίας υπέγραψε και την αναστολή έκδοσης για να αναλάβει την έκδοση -επίσης ιδιοκτησίας Ανδρουλιδάκη- μίας νέας εφημερίδας με το όνομα «Εκτροπή». Η «Εκτροπή» πήγε άπατη, ενώ συνέβαλε και αυτή, όπως το τηλεοπτικό κανάλι Tempo, στη χρεοκοπία του Ομίλου Ανδρουλιδάκη, που εξέδιδε, εκτός από την «Εξουσία» και μετέπειτα την «Εκτροπή», τις εφημερίδες «Επενδυτής» και «Sportime».
Ο Αρης Πορτοσάλτε επέστρεψε στον ΣΚΑΪ και σε λίγα χρόνια κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος και να ανέβει ξανά τα σκαλιά της ιεραρχίας του ΣΚΑΪ 100,3 και ο Θανάσης Καρτερός επανήλθε στο προσκήνιο ως πρώτος διευθυντής του κομματικού ραδιοφωνικού σταθμού του Συνασπισμού τότε και ΣΥΡΙΖΑ τώρα «Στο Κόκκινο 105,5», όπου αναλαμβάνει το 2006.
Ενάμιση χρόνο μετά όμως και ενώ το «Κόκκινο 105,5» ετοιμάζεται να πάρει άδεια από το ΕΣΡ, ο Θανάσης Καρτερός αντικαθίσταται από τον Γιώργο Ανανδρανιστάκη, λόγω -σύμφωνα με κείμενα εργαζομένων του σταθμού που έχουν δημοσιευθεί- «ΚΚΕ νοοτροπίας». Ποιος πήρε την απόφαση;
Την απόφαση της αντικατάστασής του λαμβάνει ο νέος πρόεδρος του Συνασπισμού και σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που -κατόπιν πρότασης του Αλέκου Αλαβάνου- εκλέγεται ως ο νεώτερος αρχηγός πολιτικού κόμματος από το 5ο συνέδριο του Συνασπισμού με 70,4% (840 ψήφοι) έναντι 28,7% (342 ψήφοι) του Φώτη Κουβέλη.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων στο «Κόκκινο 105,5», με την έλευση Τσίπρα στην αρχηγία του Συνασπισμού «κόπηκαν» από το σταθμό -πέραν του Θανάση Καρτερού που ήταν χαρτογραφημένος ως φίλος και υποστηρικτής του Αλέκου Αλαβάνου- και όλοι οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του νέου αρχηγού, όπως οι Λαφαζάνης, Στρατούλης κ.λπ. ενώ παύθηκε, τότε, και η δημοσιογράφος και σύζυγος του Θανάση Καρτερου, Ευγενία Λουπάκη, επειδή είχε πάρει μία συνέντευξη από τον Αλέκο Αλαβάνο. Επί Τσίπρα και Ανανδρανιστάκη «το όνομα Αλαβάνος προκαλούσε πυρετό» όπως έγραφαν χαρακτηριστικά. Τους εργαζομένους στο «Κόκκινο 105,5» πάντως, φρόντισε να τους «περιποιηθεί» πρόσφατα. Σε ένα από τα άρθρα του στην «Αυγή» -και με την αφορμή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αφού μένουν επί μήνες απλήρωτοι-, μάλλον επειδή οι εργαζόμενοι στο «Κόκκινο 105,5» ανέφεραν ως εργοδότη τους τον ΣΥΡΙΖΑ, έριχνε την ευθύνη για την υπερχρέωση του σταθμού τους ίδιους τους εργαζομένους…
«Μπορεί ο ίδιος να γλείφει εκεί που έφτυνε»
Σε ένα από τα άρθρα του στην «Αυγή» (27-4-2013) ο Θανάσης Καρτερός εγκαλούσε το γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα επειδή σε μία ομιλία του στο Πάρκο Ελευθερίας (στο χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ) «παρέλειψε να αναφερθεί στο αποφασιστικό στοιχείο της τακτικής του ΚΚΕ στη χούντα, στην ενότητα». Στην προφανή πρόθεση του αρθρογράφου να εγκαλέσει το ΚΚΕ επειδή επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ο «Ριζοσπάστης», όπου ανάμεσα στα άλλα έγραφε για τον κ. Καρτερό: «Μπορεί ο ίδιος να γλείφει εκεί που έφτυνε. Ε! Δεν πάει πολύ να θέλει να του μοιάσουν όλοι; Αλλά είπαμε, η κολοβή αλεπού θέλει όλες τις αλεπούδες κολοβές».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής