Της Alco και της Marc στις αρχές του μήνα πριν από την άνοδο των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, της Κάπα Research, που κάλυψε το διάστημα από την επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα μέχρι και την ολοκλήρωση της εμφάνισης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, και ακολούθησαν οι έρευνες της Metron Analysis και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με δειγματοληψίες μετά και την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα των εταιριών αυτών και μόνο, ώστε να υπάρχουν συγκρίσιμα συμπεράσματα, μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο για να δούμε τις διαφορές. Τι γινόταν παλαιότερα και πώς είναι οι αποτυπώσεις σήμερα; Η σύγκριση γίνεται σύμφωνα με το μέσο όρο των εν λόγω εταιριών. Σημειώνεται ότι για να είναι ενιαία τα δεδομένα, όλες οι έρευνες παρουσιάζονται με αναγωγή όσων απαντούν ότι δεν θα ψηφίσουν (αποχή, άκυρο, λευκό).
Η πορεία
Λίγους μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη αρχίσει να υποχωρεί σημαντικά, ενώ τον Ιανουάριο 2016, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζει αξιόλογη συσπείρωση των ψηφοφόρων της, με αποτέλεσμα να πάρει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις, με μία διαφορά της τάξης των τεσσάρων μονάδων. Τα ποσοστά κατά μέσο όρο ήταν 26,2% για τη Ν.Δ. και 22% για τον ΣΥΡΙΖΑ, αρκετά χαμηλότερα από το 35,5% που είχε πάρει στις εκλογές, δεδομένου ότι σχεδόν οι δύο στους δέκα (19,5%) απαντούσαν ότι ναι μεν θα ψήφιζαν σε επόμενες εκλογές, αλλά δεν είχαν αποφασίσει, ή δεν ήθελαν να αναφέρουν την επιλογή τους. Στην περίοδο αυτή μόνο το ΚΚΕ και οριακά η Ενωση Κεντρώων εμφανίζουν ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά των εκλογών.
Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου (2016) οι έρευνες διεξάγονται είτε λίγο πριν είτε λίγο μετά την περσινή ΔΕΘ και το αποτέλεσμά τους παρουσιάζει αξιόλογες διαφοροποιήσεις. Οι αναποφάσιστοι μειώνονται κατά τρεις μονάδες (16,5%), αλλά αυξάνονται αρκετά τα «Αλλα κόμματα» (που βρίσκονται, πάντως, αρκετά κάτω από το όριο του 3%) με συνολικό ποσοστό 10,5% από 6,8% στην προηγούμενη περίοδο, ενώ το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή είναι τα μόνο κόμματα που ξεπερνούν το ποσοστό των τελευταίων εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει νέα σημαντική πτώση τριών μονάδων (19%) και η Ν.Δ. δείχνει να σταθεροποιείται στα κεκτημένα της προηγούμενης περιόδου με μικρή μόνο αύξηση (26,8% από 26,2%). Παρ’ όλα αυτά, προηγείται πλέον έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 7,8%. Οχι μόνο δηλαδή κάλυψε τη διαφορά των 7,4 μονάδων με τις οποίες είχε χάσει στις εκλογές, αλλά την έχει πλήρως ανατρέψει υπέρ της.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Στο… σήμερα
Ο φετινός Σεπτέμβριος δείχνει νέες σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον περσινό. Η Ν.Δ. κερδίζει εκ νέου 2,5 μονάδες (29,3%), με αποτέλεσμα να υπερβαίνει πλέον το ποσοστό των εκλογών (28,1%), παρότι οι αναποφάσιστοι παραμένουν στο επίπεδο του 16%. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, εμφανίζεται πλέον περίπου σταθερός με μικρή μείωση (18,7%), αλλά σε κάθε περίπτωση η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ξεφεύγει και γίνεται διψήφια (10,6%). Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η Ενωση Κεντρώων υποχωρεί σημαντικά κάτω από το 3%, όπως και η Χρυσή Αυγή, που επιστρέφει στο αποτέλεσμα των εκλογών (7%).
Παράλληλα, εκτός από τη Ν.Δ. και το ΚΚΕ (που καταγράφεται και πάλι ανοδικό) πολύ σημαντική αύξηση σημειώνει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με ποσοστό επίσης πάνω από αυτό των εκλογών (7,2%), ενώ για πρώτη φορά καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη σειρά των κομμάτων.
Αυτό είναι το «δάσος» των δεδομένων που προκύπτει από όσο το δυνατόν πιο ομοειδή σύγκριση δημοσκοπήσεων, όπως εμφανίζεται κάθε Σεπτέμβριο στα τρία τελευταία χρόνια. Κρίνοντας από τα πιο πρόσφατα ευρήματα, είναι σαφές ότι η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο μισό της εκλογικής δύναμης του των τελευταίων εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, ενώ η Ν.Δ. έχει ήδη υπερκεράσει το ποσοστό των εκλογών και ελπίζει να εισπράξει ακόμα μία ισχυρή αναλογία από το 16% όσων είναι αναποφάσιστοι…
Πάνος Σταθόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής