Την ώρα που ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία τον εγκαλεί για πλήρη απουσία από τις παράλιες περιοχές της Αττικής, οι προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να θέσει σε δεύτερο πλάνο τους χειρισμούς του υπουργού Ναυτιλίας, όχι μόνο πέφτουν στο κενό, αλλά… τρέφονται περαιτέρω από τις δημόσιες παρεμβάσεις του ιδίου.
Στον απόηχο του… εξάψαλμου που άκουσε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την επικοινωνιακή διαχείριση της οικολογικής καταστροφής στον Σαρωνικό, ο κ. Κουρουμπλής επιχείρησε να δώσει νέες εξηγήσεις για την ολιγωρία των πρώτων κρίσιμων εικοσιτετραώρων, υποστηρίζοντας ότι το πλοίο του EMSA που βρισκόταν στην Ελλάδα αποδεσμευόταν την Τρίτη. Δηλαδή, την ίδια ημέρα που εμφανίστηκε και η πρώτη κηλίδα στον Πειραιά.
«Δεν φαινόταν αυτό το πράγμα την Κυριακή», σχολίασε (ΣΚΑΪ) ο αρμόδιος υπουργός, που δέχεται έντονη κριτική εκ των έσω, αν και (προς το παρόν) η γραμμή του Μαξίμου παραμένει πως δεν υπάρχει καμία δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του. «Οι απαντήσεις που δόθηκαν για τους χρόνους στους οποίους ενήργησαν οι αρμόδιες αρχές νομίζω ότι ήταν επαρκείς», ανέφερε (Alpha) η εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου, Ράνια Σβίγκου, που άνοιξε νέα ομπρέλα προστασίας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, όσο τα μέτωπα-φωτιά στον ορίζοντα του κεντρικού στρατηγείου της Ηρώδου Αττικού πολλαπλασιάζονται και η πρωθυπουργική υπόσχεση για… καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια αρχίζει να θολώνει επικίνδυνα.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Εφιάλτης νέων μέτρων
Οι δηλώσεις του προέδρου του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, μέσω των οποίων άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για νέα μέτρα την επόμενη τριετία, προαναγγέλλοντας μάλιστα πως η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από ένα εξαιρετικά ισχυρό πλαίσιο επιτήρησης για πολλά χρόνια, αντιμετωπίστηκαν με μια κάποια… ψυχραιμία από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., με το βλέμμα των κυβερνητικών, πάντως, να στρέφεται στην επερχόμενη τρίτη αξιολόγηση της Αθήνας από τους πιστωτές. Οι εντολές Τσίπρα προς τους υπουργούς του να έχει κλείσει μέσα στον Νοέμβριο το 80% των εκκρεμοτήτων εντάσσονται στο πλαίσιο της αποφυγής επανάληψης του σκηνικού της δεύτερης αξιολόγησης, με την έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των επόμενων βημάτων να κρίνει την τύχη των κυβερνητικών αφηγημάτων.
Ο κ. Τσίπρας, πάντως, επιχείρησε (για ακόμα μία φορά μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα) να αφήσει στη… λήθη τη δύσκολη για την κυβέρνηση πραγματικότητα και να εστιάσει και πάλι το λόγο του στο momentum της ανάπτυξης, μέσα από την παρουσία του σε ένα ακόμη περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο. Αυτό της Κρήτης. Με τα εργατικά και συνδικαλιστικά σωματεία να του επιφυλάσσουν… θερμή υποδοχή (η ομιλία του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη διαδήλωση), ο κ. Τσίπρας έφερε και πάλι στο προσκήνιο το… ξαναζεσταμένο αφήγημα της δίκαιης ανάπτυξης, υποστηρίζοντας πως η συγκυβέρνησή του «θα παλέψει ενάντια στις ανισότητες». Ανισότητες, βέβαια, που ήταν αυτή καθαυτή η πολιτική της υπερφορολόγησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. που τις διόγκωσε, καθώς και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Αιχμές κατά Eldorado
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ανασυγκρότηση είναι, πριν από όλα, η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και η αύξηση της σταθερής και μόνιμης απασχόλησης.
«Στόχος είναι η αποκατάσταση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για τους εργαζόμενους και η εξασφάλιση της προσφοράς ικανοποιητικών κοινωνικών υπηρεσιών… Αυτό περιγράφει τον όρο “δίκαιη ανάπτυξη”. Δηλαδή, ανάπτυξη της οποίας το όφελος διαχέεται στην κοινωνία και δεν λειτουργεί ως εργαλείο συσσώρευσης πλούτου για κάποιους λίγους και ισχυρούς», είπε. Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της Eldorado, χωρίς να την κατονομάζει. «Είμαστε με την επιχειρηματικότητα που σέβεται την εργασία και το φυσικό περιβάλλον. Δεν είμαστε με τους λογής εκβιαστές ούτε με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο και εκμεταλλεύτηκαν την εργατική δύναμη. Αυτούς τους χαρίζουμε στις κυβερνήσεις του χθες, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσώπησαν», υποστήριξε.
Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να δώσει και σε αυτό το συνέδριο χαρακτήρα διακομματικό. «Η συζήτηση για την επόμενη μέρα είναι κρίσιμη. Κάποιοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν. Εμείς θα την κάνουμε προγραμματισμένα με όσους έχουν έγνοια και αγωνία για την επόμενη μέρα», ανέφερε.
Δημήτρης Γκάτσιος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου