Φυσικά, είχε προηγηθεί η ξεκάθαρη τοποθέτηση της καναδικής εταιρίας πως, αν δεν της χορηγηθούν έως τις 21 Σεπτεμβρίου όλες οι άδειες που εκκρεμούσαν, τότε θα έβαζε την επένδυση σε καθεστώς συντήρησης, δηλαδή στην ουσία δήλωνε πως θα αποχωρήσει από την Ελλάδα. Και η συγκεκριμένη τοποθέτηση έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μόλις μία μέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στην 82η ΔΕΘ, όπου απηύθυνε κάλεσμα επενδύσεων, πασχίζοντας να παρουσιάσει την κυβέρνηση ως φιλοεπενδυτική. Μετά το αρχικό σοκ και το μούδιασμα, τα κυβερνητικά στελέχη πέρασαν στην αντεπίθεση κατηγορώντας την Eldorado Gold για εκβιασμό. Στο μεταξύ, ο κ. Σταθάκης έψαχνε τις άδειες που είχε στο γραφείο του και ξεκινούσε τις υπογραφές.
Χθες, η εταιρία ανακοίνωσε την προσωρινή αναβολή της απόφασης που έλαβε την 11η Σεπτεμβρίου, ενώ κάποιοι συνδέουν την απόφαση αυτή με τις εξελίξεις που δρομολογεί η έναρξη της μερικής εφαρμογής της Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Καναδά, πιο γνωστής ως CETA.
Με μία ανακοίνωση 217 λέξεων, η Eldorado γνωστοποίησε ότι «ξεκίνησε εποικοδομητικό διάλογο» με το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Εχουμε αποφασίσει την προσωρινή αναβολή της απόφασής μας να θέσουμε τα έργα μας στη Χαλκιδική σε καθεστώς συντήρησης. Διατηρούμε το δικαίωμα να θέσουμε τα έργα μας σε καθεστώς συντήρησης και να λάβουμε άμεσα νομικά μέτρα για να προστατέψουμε την Εταιρία και τα δικαιώματά μας στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ο διάλογος με το ΥΠΕΝ αποδειχθεί ανεπιτυχής. Παράλληλα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία της διαιτησίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών», σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, George Burns.
Από την εταιρία δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Πάντως ο αναπληρωτής καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο του Westminster, δρ Ιωάννης Γκλίναβος, με άρθρο του υποστηρίζει ότι οι τελευταίες κινήσεις της εταιρίας ενδεχομένως να σχετίζονται με την CETA, στην επικύρωση της οποίας δεν έχει ακόμη προχωρήσει η Ελλάδα. «Η CETA θα προσφέρει στους Καναδούς επενδυτές στην Ευρώπη (και την Ελλάδα) μια γκάμα δικαιωμάτων που δεν έχουν προς το παρόν. Η Eldorado ασφαλώς και θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί αυτά τα νέα δικαιώματα σε ενδεχόμενη αγωγή της κατά της Ελλάδος. Γιατί δεν μπορεί να το κάνει τώρα; Ο λόγος είναι ότι η μερική εφαρμογή της CETA από τα τέλη Σεπτεμβρίου δεν εμπεριέχει αυτό το κομμάτι για την προστασία των επενδύσεων. Για να γίνει η συμφωνία συνολικά εφαρμοστέα, πρέπει η CETA να εγκριθεί από όλα τα Κοινοβούλια», αναφέρει στο άρθρο του στη huffingtonpost. Ισως γι’ αυτό και η κυβέρνηση έδειξε τόση ευαισθησία και… καλή διάθεση για συμβιβασμό. Γνωρίζει πως, από τη στιγμή που θα αναγκαστεί να επικυρώσει την CETA, οι Καναδοί της Eldorado Gold θα βρίσκονται σε ακόμη μεγαλύτερη θέση ισχύος.
Χαρούμενοι, ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι είναι από τη χθεσινή εξέλιξη οι 2.400 εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική. «Θεωρούμε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη αυτή τη στιγμή ανάμεσα σε κυβέρνηση και εταιρία και γι’ αυτό το λόγο συνεχίζουμε να έχουμε τη δουλειά μας», είπε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Χρήστος Ζαφειρούδας. Αντιπροσωπία των εργαζομένων μετέβη χθες στην Αθήνα προκειμένου να έχει συναντήσεις με παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Την ώρα που οι μεταλλωρύχοι ήταν έξω από το ΥΠΕΝ, ξεκινούσε στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης η δίκη 21 κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής -μελών του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού- που κατηγορούνταν για επεισόδια που έγιναν τον Μάρτιο του 2012 στο δημαρχείο Αριστοτέλη.
Ολοι κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι, ενώ απαλλακτική ήταν και η πρόταση της εισαγγελέως. Οι 21 κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ως μάρτυρες εξετάστηκαν έξι δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας. Σημειώνεται ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι ανακάλεσαν τις αρχικές μαρτυρίες τους και δήλωσαν άγνοια σχετικά με τα πρόσωπα που έκαναν τις επιθέσεις.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου