Εκνευρισμένος από τις άκρως θετικές εντυπώσεις που δημιούργησαν στους πολίτες οι παρεμβάσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συμπρωτεύουσα. Προβληματισμένος για την εικόνα του κυβερνητικού του οικοδομήματος.
Απολογούμενος για την τραγική ολιγωρία στο μείζον θέμα της οικολογικής καταστροφής στην ακτογραμμή της Αττικής. Μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες απανωτών πολιτικών και επικοινωνιακών… αυτογκόλ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιχείρησε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου να βάλει εκ νέου μπροστά τη μηχανή του αναπτυξιακού του οράματος.
Από τη μία το θέμα της επένδυσης στις Σκουριές και από την άλλη οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί των υπευθύνων στο θέμα της πετρελαιοκηλίδας, που… έπνιξε τον Σαρωνικό, έχουν επιφέρει καίρια πλήγματα στο προφίλ των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων. Εάν από κοντά προστεθεί το κύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας που διογκώνεται, αλλά και οι επόμενες Συμπληγάδες της τρίτης αξιολόγησης από τους πιστωτές, γίνεται εμφανές πως η συνηθισμένη από την πλευρά του πρωθυπουργού στοχοποίηση των Μέσων Ενημέρωσης και της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να… αλλάξει το δυσμενέστατο κλίμα.
Σε μία συνεδρίαση με πρόδηλη την επικοινωνιακή στόχευση, καθώς η ομιλία του κ. Τσίπρα μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση για πρώτη φορά μετά από καιρό, ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε υποσχέσεις για απόδοση ευθυνών αναφορικά με την οικολογική βόμβα στις παραλίες της Αττικής.
Αποστρέφοντας, εμφανώς, το βλέμμα του από το αδικαιολόγητο των κυβερνητικών λαθών, η παραδοχή και μόνο του κ. Τσίπρα πως το πρόβλημα με τη ρύπανση δεν είναι υπόθεση ολίγων ημερών ήρθε για να… αδειάσει μεγαλοπρεπώς τους βερμπαλισμούς του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, όταν τις πρώτες εκείνες ημέρες που η μόλυνση εξαπλωνόταν… μαδούσε τη μαργαρίτα με δηλώσεις και αυτοαναιρέσεις. «Ακόμη μεγαλύτερη ουσία με την οποία πρέπει να ασχοληθούμε είναι οι αναγκαίες τομές που χρειάζεται να πάρουμε και να επιχειρήσουμε στο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης ελέγχου και αυστηρής τήρησης των κανόνων αξιοπλοΐας, προκειμένου να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε αποτελεσματικότερα τον μεγάλο πλούτο της πατρίδας μας, που είναι το φυσικό περιβάλλον και δη το θαλάσσιο περιβάλλον», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Πλέον, ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο τις αλλαγές αυτές θα προωθήσει ο κ. Κουρουμπλής, που βλέπει τη θέση του στο υπουργείο Ναυτιλίας να τρίζει και τον ίδιο να βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, αλλά και πολλών συντρόφων του.
Ακολουθώντας πιστά την τακτική των αιχμών για τα Μέσα Ενημέρωσης, όταν η συγκυβέρνηση στριμώχνεται υπό το βάρος της αβελτηρίας της, ο κ. Τσίπρας… έπαιξε στο γνωστό γήπεδο της στοχοποίησης.
«Επειδή εμάς, σε αντίθεση με κάποιους άλλους, μας ενδιαφέρει η ουσία και όχι η επικοινωνία, πρέπει να μιλήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια στους πολίτες. Και να μην παρασυρόμαστε από τον επικοινωνιακό οίστρο των Μέσων, που πολλές φορές μας οδηγεί και εμάς αντανακλαστικά στο άλλο άκρο. Να μιλήσουμε για την ουσία του προβλήματος και να φροντίσουμε να πάρουμε μέτρα για την ουσία του προβλήματος, που δυστυχώς δεν εξαντλείται όταν το θέμα θα εξαντληθεί επικοινωνιακά και θα φύγουν οι κάμερες από τις ακτές. Γιατί η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν τελειώνει σε πρώτο χρόνο, όταν, μάλιστα, πρόκειται για τέτοιου είδους πλήγματα στο περιβάλλον», ανέφερε, με τις αιχμές του, εμμέσως πλην σαφώς, να ακουμπούν και πάλι το πρόσωπο των ημερών. Τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Αν και ο πρωθυπουργός έδειξε πως δεν επιθυμεί να ανακινήσει στο συγκεκριμένο momentum θέμα με τον υπουργό του.
Το δεύτερο μέρος της ομιλίας του κ. Τσίπρα περιείχε τα καθιερωμένα σε αυτές τις περιπτώσεις… γκάζια προς τους υπουργούς του. Κάνοντας λόγο για την ευθύνη της κυβέρνησης «να δικαιώσει τις προσδοκίες των πολιτών», ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ο δρόμος αυτός «δεν συγχωρεί ανεπάρκειες, ολιγωρίες και παραβλέψεις», με τη διαχείριση, πάντως, της μείζονος οικολογικής κρίσης στον Σαρωνικό να αναιρεί από μόνη της τα λεγόμενά του.
Σαφής ήταν η αποτύπωση της ενόχλησής του για τις διαρροές του υπουργείου Οικονομικών περί ενδεχόμενου νέων μέτρων το 2018. Διαρροές που τσεκούρωσαν περαιτέρω το χτίσιμο του αριστερού success story από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Ο κ. Τσίπρας και σε αυτήν την περίπτωση επέλεξε να επιτεθεί στα Μέσα Ενημέρωσης, προκειμένου να «διορθώσει» την αναφορά κυβερνητικού αξιωματούχου για μέτρα και την επόμενη χρονιά. Παρά τα… καμπανάκια, μάλιστα, από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για θετικά μηνύματα.
«Η χώρα έχει ήδη επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ανεργία έχει μειωθεί κατά έξι μονάδες και σχεδόν κάθε μήνα καταγράφεται ρεκόρ 15ετίας, σε επίπεδο νέων προσλήψεων. Τα έσοδα βρίσκονται σε θετική πορεία… Θετική έκπληξη αποτελεί και η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ. Κάτι που εξασφαλίζει την επίτευξη των δύσκολων δημοσιονομικών στόχων και για το 2018, παρά τις συνήθεις κινδυνολογίες, που ακόμα δίνουν και παίρνουν από διάφορους αδιόρθωτους οι οποίοι επιμένουν να καταστροφολογούν. Θα τους απογοητεύσουμε, λοιπόν, για μία ακόμη χρονιά. Οπως και πέρυσι τέτοια εποχή, έτσι και φέτος θα τους αφήνουμε να εκτίθενται. Να γεμίζουν τα οκτάστηλά τους με πηχυαίους τίτλους για νέα μέτρα το 2018. Οπως ακριβώς πέρυσι, αν θυμάστε, μιλούσαν με βεβαιότητα για την ενεργοποίηση του κόφτη το 2017», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Δεν απέφυγε, δε, να περπατήσει στην οδό της υποσχεσιολογίας. «Εμείς, αντί για νέα μέτρα το 2018, θα φέρουμε στο τέλος του 2017 κοινωνικό μέρισμα. Οπως και πέρυσι, αντί να ενεργοποιήσουμε τον κόφτη, δώσαμε κοινωνικό μέρισμα», πρόσθεσε.
Την ώρα που κυβερνητικά στελέχη διατυπώνουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις σχετικά με την ευκολία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εκτιμήσεις των κυρίων Φλαμπουράρη και Γαβρόγλου, που προσομοίαζαν με την ημέρα και τη νύχτα), ο πρωθυπουργός ζήτησε να έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα έως τον Νοέμβριο.
«Να μην υπάρχει καμία αφορμή, κανένα πάτημα σε όποιον πιθανόν στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό θέλει να δει τη διαδικασία να καθυστερεί. Παρά τις πραγματικές τεχνικές, αλλά και πολιτικές δυσκολίες, που σε αυτή τη φάση ευτυχώς είναι λιγότερες οι πολιτικές και περισσότερες οι τεχνικές δυσκολίες, παρά τις δυσκολίες λοιπόν, τις οποίες δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε, θα ήθελα να σας ζητήσω να δουλέψουμε με προσήλωση προς αυτή την κατεύθυνση τις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, σε μία επανάληψη της ρητορικής που συνηθίζει να υιοθετεί πριν από κάθε διαπραγμάτευση, αν και η πραγματικότητα (όπως και στην περίπτωση της δεύτερης αξιολόγησης) στο τέλος την αποδομεί.
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ: Ο δικομματισμός φταίει για την πετρελαιοκηλίδα
Πάντως, τα πολιτικά διπολικά σύνδρομα της Κουμουνδούρου, όπου το κόμμα αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί το αριστερό πρόσημο του κόμματος, ήρθαν στο προσκήνιο για ακόμα μία φορά. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα δηλώνει ικανοποιημένος από τις ενέργειες Κουρουμπλή, ρίχνει τις ευθύνες στο δικομματισμό.
«Η επιχείρηση αυτή ανέδειξε και τις χρόνιες παθογένειες των μηχανισμών της δημόσιας διοίκησης, οι οποίες αποτελούν ένα ακόμα σύμπτωμα του δικομματικού συστήματος του τρόπου και της αδράνειας με τον οποίο αντιμετώπισε τον κρατικό μηχανισμό», ανέφερε η Κουμουνδούρου. Οσο, δε, ο κ. Τσίπρας τάζει επενδύσεις και εξορύξεις στον ελληνικό χώρο, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι «είναι ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την απεμπλοκή από ένα ενεργειακό μοντέλο που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα και το πέρασμα σε ένα μοντέλο που θα στηρίζεται σε ήπιες μορφές ενέργειας».
Δημήτρης Γκάτσιος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου