Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «η πολιτική αυθαίρετων διοικητικών επιθέσεων του αλβανικού κράτους κατά νομίμων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται, είναι απαράδεκτη και επιβάλλει άμεση ελληνική και ευρωπαϊκή αντίδραση και λύση».
Κύριε Αναστασιάδη, τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή της Χειμάρρας; Υπάρχει ανησυχία στους κόλπους της ελληνικής μειονότητας…
Ανάστατοι και σε διαρκή ετοιμότητα αντίστασης βρίσκεται η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πογκρόμ διώξεων που έχει εξαπολύσει το αλβανικό κράτος, το οποίο έγινε εντονότερο τα τελευταία δύο χρόνια εναντίον της. Πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο εκφοβισμού της ελληνικής μειονότητας, υφαρπαγής των περιουσιών της, με πρόσχημα σχέδια ανάπτυξης και εξαναγκασμού της, τελικά, σε φυγή από τον τόπο της. Στο επίκεντρο αυτών των επιθέσεων βρίσκεται η Χειμάρρα, όπου ο Ελληνισμός δέχεται το μεγαλύτερο βάρος των επιθέσεων.
Ως αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού είχατε βρεθεί το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή αυτή. Τι είδατε;
Στις 14 Αυγούστου, ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, συμμετείχα σε εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν το παράρτημα του συλλόγου ΟΜΟΝΟΙΑ Χειμάρρας, το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και η Ενωση Χειμαρριωτών, εναντίον των πρακτικών κατεδαφίσεων, υφαρπαγής περιουσιών και εκφοβισμού της ελληνικής μειονότητας που χρησιμοποιεί τον τελευταίο καιρό το αλβανικό κράτος.
Από ελληνικής πλευράς, η συμμετοχή μου ήταν η μοναδική. Η παρουσία μου εκεί σηματοδοτούσε τη βούληση και την αποφασιστικότητά μας, ως κόμμα, να στηρίξουμε τους Ελληνες της Βορείου Ηπείρου. Και όπως ήταν αναμενόμενο, έδωσε θάρρος, δύναμη και αισιοδοξία στους καταπιεσμένους ομοεθνείς μας. Την περιοχή την επισκέφτηκα για πρώτη φορά και δεν μπορώ να μην επισημάνω την έκπληξη και τα ανάμικτα συναισθήματα που ένιωσα, όταν διαπίστωσα ότι εκεί υπάρχουν χωριά με πληθυσμό αμιγώς ελληνικό και πληθυσμός που παρά τις διώξεις που δέχεται κρατά βαθιά στην ψυχή του την Ελλάδα και την εθνική συνείδηση. «Να μη μας ξεχνάτε να μας επισκέπτεστε. Να το βλέπουν οι Αλβανοί. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο για εμάς», μου έλεγαν Βορειοηπειρώτες, κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εκεί.
Θεωρείτε επαρκή την αντίδραση του ΥΠΕΞ; Η Ν.Δ. κατέθεσε και ερώτηση προς τον ΥΠΕΞ σχετικά με τις «ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία».
Θεοδωρικάκος: Έχουμε βάλει στόχο ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ
Κοιτάξτε, το ΥΠΕΞ εξέφρασε τη διαφωνία και την αντίδρασή του για τις κατεδαφίσεις ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας, στις Δρυμάδες Χειμάρρας, καθώς και για το σχέδιο οικιστικής ανάπλασης στη Χειμάρρα, αλλά δεν φτάνει αυτό. Η πολιτική αυθαίρετων διοικητικών επιθέσεων του αλβανικού κράτους κατά νομίμων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται, είναι απαράδεκτη και επιβάλλει άμεση ελληνική και ευρωπαϊκή αντίδραση και λύση.
Ως τομέας Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας καταθέσαμε ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών και ζητάμε την άμεση παρέμβασή του, για την προστασία των ανθρωπίνων και περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Η πρόθεση των αλβανικών αρχών να προωθήσουν νέο πολεοδομικό σχέδιο στην περιοχή της Χειμάρρας, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σκοπίμως από τα Τίρανα ως εργαλείο για στοχευμένες μαζικές απαλλοτριώσεις παραθαλάσσιων εκτάσεων χιλιάδων στρεμμάτων, μεγάλης οικονομικής αξίας, που ανήκουν σε μέλη της εκεί εθνικής ελληνικής μειονότητας, επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα.
Μια τέτοια εξέλιξη θα επέφερε καίριο πλήγμα στην οικονομική βιωσιμότητα της ελληνικής μειονότητας και θα είναι ένα ακόμη βήμα προς την εκρίζωσή της από τις ιστορικές εστίες της. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Ράμα πρέπει να καταλάβει ότι ο δρόμος της αυθαιρεσίας και των επιθέσεων κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας θα τον φέρει υπόλογο στον ίδιο το λαό του.
Οι αλβανικές αρχές φαίνεται ότι θεωρούν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας ως σημαντικότερη από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, καθώς η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των πέντε προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ποια είναι η θέση της Ν.Δ. για το ζήτημα αυτό;
Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει τις πρακτικές αυθαιρεσίας του αλβανικού κράτους εναντίον νομίμων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, όπως αυτές εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα στη Χειμάρρα. Αλλωστε, οι σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα καθώς και οι σχέσεις της Αλβανίας με την Ευρώπη κρίνονται σε μεγάλο βαθμό από το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας από το αλβανικό κράτος.
Η προκλητική παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία με την αυθαίρετη κατεδάφιση κτιρίων που ανήκουν σε μέλη της εκεί ελληνικής εθνικής μειονότητας δεν ευνοούν τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, ούτε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
Η Νέα Δημοκρατία με μετριοπάθεια και αποφασιστικότητα θα απαντήσει σε όλες τις προκλήσεις του αλβανικού κράτους και θα δώσει τη μάχη της δικαίωσης σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεν πρόκειται να αφήσουμε μόνους και απροστάτευτους τους Ελληνες της Αλβανίας. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν οι γείτονές μας.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου