Στην ομιλία του έκανε λόγο για μια «νέα Ελλάδα», ένα «νέο δρόμο», μια «νέα εποχή», αποκρύπτοντας επιδεικτικά το γεγονός ότι η επιτροπεία -δυστυχώς- δεν θα σταματήσει τον Αύγουστο του 2018, ενώ οι επιπτώσεις από τα Μνημόνια που υπέγραψε θα γίνουν ορατές στις τσέπες των πολιτών από το 2019 με το ψαλίδι 18% σε όλες τις συντάξεις και με το αφορολόγητο στις 5.600 ευρώ.
Στην 82η ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας ήταν διαφορετικός. Η παροχολογία ήταν σε δεύτερο πλάνο. Προσπάθησε να παρουσιάσει το έργο της κυβέρνησής του και απηύθυνε πρόσκληση επενδύσεων. Επέλεξε να «παίξει» με τις λέξεις, μεταφέροντας τα λόγια ενός Γάλλου επιχειρηματία, ο οποίος φέρεται να του είπε ότι το Grexit γίνεται Grinvest. Διατήρησε χαμηλούς τόνους, χωρίς «κορόνες» και πολλές εξάρσεις. Μάλιστα, στην προχθεσινή ομιλία του δεν έκανε αναφορά στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ακολούθησε το ίδιο μοτίβο.
Κοντολογίς, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πλασάρει μια εικονική πραγματικότητα. Οτι όλα βαίνουν καλώς: Η ανεργία μειώνεται, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υψηλοί, τα πλεονάσματα μεγάλα, στηρίζει τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα κι άφησε ένα παράθυρο για… μελλοντική αποκατάσταση των φορολογικών αδικιών μιλώντας για «δημοσιονομικό χώρο» που θα δημιουργηθεί μέχρι το 2019… Μόνο που αυτό που βιώνουν σήμερα οι Ελληνες δεν είναι εικονική πραγματικότητα…
Οπως και πέρσι (για τη β’ αξιολόγηση), δεσμεύτηκε ότι θα κλείσει σύντομα η γ’ αξιολόγηση. Βέβαια, χωρίς να δεσμευτεί χρονικά. Εδωσε διορία στο ΔΝΤ μέχρι το τέλος του χρόνου για να αποφασίσει αν θα μείνει ή αν θα φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι φιλική προς τους επιχειρηματίες και τις επενδύσεις, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, το φθινόπωρο του 2019, και ισχυρίστηκε ότι «τα χειρότερα είναι… πίσω μας».
Για τον ΕΝΦΙΑ -τον οποίον υποτίθεται πως θα καταργούσε- είπε πως έγινε μια πιο δίκαιη κατανομή του φόρου και για το 2020 έχει ψηφιστεί μια μείωση περίπου 10%, όμως η κατανομή του δημοσιονομικού χώρου μετά το 2019 είναι ακόμη υπό συζήτηση. Διαφώνησε με την πρόταση της Ανγκελα Μέρκελ να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και για τη Ν.Δ. εκτίμησε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της το επόμενο διάστημα, καθώς, όπως είπε, «δεν έχει σοβαρή αντιπολιτευτική τακτική» κι εκτίμησε ότι υπάρχει περιθώριο για να αναστραφεί το δημοσκοπικό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά υπογράμμισε ότι σήμερα έχουμε δύο πόλους: τη Δεξιά και την Αριστερά. «Να ευχηθώ καλή επιτυχία. Θα είναι θετικό, αλλά πιο θετικό θα ήταν να συζητήσουν για τους όρους σύγκλισης της επόμενης μέρας. Αν δηλαδή θα είναι με τη Δεξιά ή με την Αριστερά», είπε. Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία του με τους ΑΝ.ΕΛ., υπερασπίστηκε -όπως ήταν φυσικό- τον Πάνο Καμμένο και δεν τοποθέτησε τους ΑΝ.ΕΛ. στην Ακροδεξιά, αλλά στην πατριωτική Κεντροδεξιά. «Ο κ. Καμμένος ούτε στέλεχος του ΛΑ.Ο.Σ. ήταν ούτε στα νιάτα του κυκλοφορούσε με βαριοπούλες. Ηταν στη Ν.Δ.», είπε και τον χαρακτήρισε έντιμο και πολύ καλό συνεργάτη.
Τέλος, για τον ΟΑΣΘ και το ενδεχόμενο υπαγωγής του στο Υπερταμείο, απάντησε ότι ο ΟΑΣΘ ήταν μια μεγάλη πληγή για τη Θεσσαλονίκη. «Να γίνει εκκαθάριση του Οργανισμού. Μαθαίνω, υπάρχουν σκελετοί στα ντουλάπια και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Δεν πρέπει να ανησυχείτε για το Υπερταμείο. Ακόμη και να μπει ο ΟΑΣΘ στο Υπερταμείο θα είναι για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του», εκτίμησε.
Αιφνιδιασμός του Ελεύθερου Τύπου για Βενεζουέλα
Μετά από τρία χρόνια στην «απομόνωση», ο Ελεύθερος Τύπος έλαβε χθες το δικαίωμα να απευθύνει ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις της εφημερίδας σχετικά με τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Βενεζουέλα, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση: «Μόλις τρεις μέρες πριν από την έλευσή του στην Αθήνα, ο πρόεδρος Μακρόν συνάντησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και καταδίκασε το καθεστώς Μαδούρο. Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο, ιδιαίτερα τώρα που στην Ισπανία αναμένεται να ξεκινήσει έρευνα για τη χρηματοδότηση των Podemos από τη Βενεζουέλα;».
Ο κ. Τσίπρας έδειξε να αιφνιδιάζεται από την ερώτηση, αμφισβήτησε την έννοια του «καθεστώτος» και στην ουσία προχώρησε σε μια έμμεση στήριξη του Μαδούρο ενώ παράλληλα ζήτησε από την Ε.Ε. να μην προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων αλλά να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης. Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Μας προβληματίζει το γεγονός ότι στη Βενεζουέλα αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κατάσταση έντονης κοινωνικής αντιπαράθεσης, στα πρόθυρα του εμφύλιου σπαραγμού. Αυτό που επισημάνατε ως καθεστώς είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες και κρίνεται από τις αποφάσεις της. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο αυτό που βλέπουμε στα ΜΜΕ, αν και πολλές φορές υπάρχει το στοιχείο της υπερβολής. Νομίζω ότι ο ρόλος της Ευρώπης δεν είναι να επιβάλει κυρώσεις αλλά να διεκδικήσει τους τρόπους εκείνους μέσα από τους οποίους θα μπορέσει να υπάρξει μια εξομάλυνση και μια συνεννόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές».
● Είκοσι λεπτά της ώρας περισσότερο διήρκεσε η φετινή συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, σε σχέση με εκείνη του 2016. Συγκεκριμένα, πέρσι η συνέντευξη Τύπου διήρκεσε δύο ώρες και 25 λεπτά (13.20 – 15.45), κατά τη διάρκεια των οποίων απαντήθηκαν 30 ερωτήσεις. Φέτος, η συνέντευξη διήρκεσε δύο ώρες και 45 λεπτά (13.20 – 16.05) και απαντήθηκαν 34 ερωτήσεις.
● Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε απευθείας με ερώτηση, καθώς δεν έγινε τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε με ιδιαίτερη αμηχανία, η οποία φαινόταν από τις κινήσεις του. Κοιτούσε συνέχεια το κινητό του, απέρριπτε τηλεφωνικές κλήσεις και με το δάκτυλο έδειχνε να απομακρύνει κάτι σαν… ψίχουλα(;) πάνω από το τραπέζι.
● Για πρώτη φορά σε τελετή εγκαινίων Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο μητροπολίτης πλαισιωνόταν από… χριστιανική χορωδία! Επίσης, ο κ. Ανθιμος δεν ανάγνωσε το μήνυμα που στέλνει κάθε χρονιά ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με το σκεπτικό ότι ήταν μακροσκελέστατο και θα διαβαζόταν το πρωί της Κυριακής σε όλους τους Ιερούς Ναούς.
● Στο σύντομο χαιρετισμό της η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά προσφώνησε πρώτα τον παναγιότατο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο και έπειτα τον… πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σημάδι του πώς οι ΑΝ.ΕΛ. ιεραρχούν τις προτεραιότητες…
● Λίγο πριν φτάσει στο Συνεδριακό Κέντρο ο κ. Τσίπρας, οι διαδηλωτές είχαν προσεγγίσει την πλατεία της ΧΑΝΘ και είχαν πάρει θέση στα κάγκελα που είχε στήσει η ΕΛ.ΑΣ. Η βουή από τα συνθήματα έφτανε ακόμη και στην αξιομνημόνευτα ήσυχη αίθουσα της τελετής εγκαινίων. Στα χαρακτηριστικά της φετινής τελετής η παρουσία της συζύγου του πρωθυπουργού, Περιστέρας Μπαζιάνα, που ήταν η πρώτη της σε εγκαίνια ΔΕΘ.
● Δεν βρήκε τον μπαμπά και σκέφτηκε να κάνει τα παράπονά του στον… υιό! Ηλικιωμένος από τη Θεσσαλονίκη συνάντησε έξω από το Βασιλικό Θέατρο τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά. Χωρίς δεύτερη σκέψη, τον πλησίασε και, γνωρίζοντας φυσικά ότι είναι ο υιός του νυν προέδρου του Οργανισμού, άρχισε να τον κατσαδιάζει για την κατάσταση του ΟΑΣΘ.
ΤΙ ΕΙΠΕ
1. Πετύχαμε ανάπτυξη 0,8%
2. Μειώσαμε την ανεργία κατά τέσσερις μονάδες
3. Διασπάθιση δημόσιου χρήματος στον ΟΑΣΘ
4. Από το Grexit περάσαμε στο Grinvest
5. Θα έχουμε μείωση στις μισές κύριες συντάξεις κατά 18% το 2019
6. Οι φορολογικές αδικίες θα αποκατασταθούν από το 2019
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ
1. Είμαστε οι ουραγοί της ευρωζώνης, που «τρέχει» με 2,2%
2. Δημιουργήθηκε η γενιά των 300 ευρώ, χωρίς να υπάρχουν νέα εισοδήματα
3. Και στον κρατικό ΟΑΣΑ της Αθήνας έχουν δημιουργηθεί τεράστια ελλείμματα επί ΣΥΡΙΖΑ
4. To Grexit το έφερε στην ατζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ, οι επενδύσεις μειώθηκαν 17% το β’ τρίμηνο του 2017
5. Στην πράξη η μείωση 18% θα γίνει σε όλες τις συντάξεις από το 2019 για εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ)
6. Η μείωση αφορολογήτου στις 5.600 ευρώ από το 2019 θα σημάνει 650 ευρώ επιπλέον φόρο για μισθωτούς
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου