«Αγαπητές φίλες και φίλοι με ιδιαίτερη χαρά ανοίγω τις εργασίες της ΔΕΘ» ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού. Στη συνέχεια καλωσόρισε τις ξένες επιχειρηματικές αποστολές, «που φέτος είναι πολλές, γεγονός που επικυρώνει το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για την χώρα μας».
Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική μνεία στην τιμώμενη χώρα, την Κίνα «που σήμερα είναι πρωταγωνίστρια των διεθνών εξελίξεων. Συνδεόμαστε με ειλικρινή φιλία και εμβαθύνουμε την συνεργασία μας. Η ΔΕΘ είναι μια ακόμα σπουδαία ευκαιρία για την συνεργασία μας. Ευελπιστώ ότι οι σχέσεις μας θα γίνονται ολοένα και πιο εποικοδομητικές».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μέλλον της χώρας: «Θα μιλήσω για το αύριο της Ελλάδας, που θέλουμε μας αξίζει και μπορούμε να έχουμε. Για το μεγάλο καθήκον μας που είναι ένα: να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί. Να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς. Ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων στερήθηκε τα στοιχειώδη και το δικαίωμα να ονειρεύεται. Αυτό συμβαίνει και με τους νέους που μεταναστεύουν. Αυτό πρέπει να τελειώσει και να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Μπροστά μας ανοίγετε ένας νέος δρόμος με προκλήσεις αλλά και δυνατότητες: ένας δρόμος σκληρής προσπάθειας και ανάπτυξης, νέας κοινωνικής οργάνωσης και ελευθερίας, για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα όλοι μας να ανοίξουμε το βηματισμό μας προς τα μπροστά».
Αναφερόμενος στις επιδόσεις της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο, καθώς τα σημάδια ανάκαμψης είναι πλέον εμφανή και σε εμάς, και στους επενδυτές και στους εταίρους».
Για δύο συνεχή έτη, συνέχισε ο πρωθυπουργός, κατορθώσαμε να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, γεγονός το οποίο ενισχύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας και θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού χώρου για την ελάφρυνση των βαρών.
«Η επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές προδιαγράφει την επιτυχία αυτού που θα συμβεί σε έναν χρόνο» υπογράμμισε ακόμη, εστιάζοντας στις προοπτικές εξόδου από το πρόγραμμα βοήθειας, το καλοκαίρι του 2018.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα βγει από τα Μνημόνια αλλά σημαντικότερο όλων είναι να μην κάνει τα λάθη του παρελθόντος που την οδήγησαν στην κρίση και την χρεοκοπία: «Σήμερα πρέπει να απαντήσουμε με ποιους θεσμούς και με ποια πολιτική μπορούμε οργανώσουμε την Ελλάδα του αύριο. Το θέμα δεν είναι να βγούμε από την επιτροπεία κάνοντας τα ίδια λάθη ακολουθώντας το παρελθόν. Η κύρια έγνοια μας πρέπει να είναι να διαμορφώσουμε θεσμούς και πολιτικές για να μην γυρίσουμε στο παρελθόν.
»Ενδεικτικά σας καλώ να σκεφτείτε τα δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων που σπαταλήθηκαν χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό χωρίς να υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο. Ο κάθε υπουργός ανεξέλεγκτος επέλεγε τους δικαιούχους μεταξύ φίλων και ευνοούμενων. Ο καθένας έκανε ότι ήθελε και δημιουργήθηκαν στρατιές συμβασιούχων ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν τομείς χωρίς προσωπικό.
»Δεκάδες πληροφοριακά συστήματα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Θα μπορούσα να πολλαπλασιάσω τα παραδείγματα λέγοντας για την Παιδεία, το λαθρεμπόριο, την φοροδιαφυγή, τα νοσοκομεία, το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, την αδήλωτη εργασία και η λίστα δεν έχει τέλος.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
»Με αποφασιστικότητα λέω ότι εμείς δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή σε αυτή την Ελλάδα που οδηγήθηκε στην κρίση και χρεοκόπησε. Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα, της Δημοκρατίας, της δίκαιης ανάπτυξης, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης. Χρέος μας να διαμορφώσουμε θεσμούς για το δημόσιο συμφέρον για να οργανώσουμε την συζήτηση για τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, για να οδηγηθεί η ανάπτυξη στους πολλούς. Τα 2 τελευταία χρόνια η πολιτική μας κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη: «Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά το τελευταίο διάστημα. Τα σημάδια ανάκαμψης είναι εμφανή σε όλους. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η χώρα κινήθηκε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ανάπτυξη υψηλή που είχαμε δει τελευταία φορά πριν από εννέα χρόνια».
Ο κ. Τσίπρας μετέφερε και μια συνομιλία που είχε με έναν Γάλλο επιχειρηματία (τον οποίο δεν κατονόμασε) που συνόδευε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην επίσκεψη του στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο Γάλλος του είπε: «Πετύχατε κάτι πολύ σημαντικό: καταφέρατε στη συνείδηση των Γάλλων αλλά και όλης της Ευρώπης να μετατρέψετε το βασικό χαρακτηριστικό που προσδιόριζε τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα, να μετατρέψετε το Grexit σε Grinvest. Βρήκα πολύ σημαντική αυτή την παρατήρηση…».
«Η μετάβαση από την εποχή του Grexit στην εποχή του Grinvest δεν γίνεται αυτόματα αλλά με σχέδιο…» είπε ο κ.Τσίπρας.
Παράλληλα χαρακτήρισε «επαναστατικής σημασίας για την χώρα μία συμφωνία για το χρέος» και αναφέρθηκε στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
«Οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν εξαιρετικό οιωνό», είπε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα δημόσια έργα που έχουν εγκαινιαστεί και είπε πως το «2020 το μετρό της Θεσσαλονίκης θα δοθεί στους πολίτες».
Στις νέες θέσεις εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας αναφέρθηκε εκτενώς ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του. «Κάθε χρόνο η ανεργία υποχωρεί όταν επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αυξανόταν κατά 1,5 μονάδα το έτος. Το 2014 η ανεργία ήταν 26,7%, το 2015 ήταν 25%, το 2016 ήταν 23,5% και το 2017, 21,2%», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Και συνέχισε: «Από το 2015 έως το 2016 δημιουργήθηκαν 213.000 νέες θέσεις εργασίας και από το 2016 έως το 2017, 263.000 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός ρεκόρ για τα τελευταία 16 χρόνια.
Μέλημά μας δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά η παρέμβαση στις ίδιες τις εργασιακές σχέσεις προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας».
Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια εξαγγελία που αφορά προσλήψεις νέων εργαζομένων από επιχειρήσεις.
«Μια ακόμη πρωτοβουλία που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για επιχορήγηση της πρώτης πρόσληψης μισθωτού εργαζόμενου από ατομικές, εταιρικές ή συνεταιριστικές επιχειρήσεις και θα αφορά νέους έως 34 ετών. Το οικονομικό κίνητρο είναι η επιχορήγηση για 12 μήνες σημαντικού μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του νεοπροσληφθέντος για πλήρη απασχόληση».
Διαβάστε ακόμα: