Μαραθώνιο χωρίς τέλος για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί το Μνημόνιο ΙΙΙ αφού πριν έρθει η δόση των 7,5 δισ. ξεκινά ο αγώνας για τη δεύτερη υπο-δόση των 2,8 δισ. ευρώ ο οποίος περνάει από άλλα 15 προαπαιτούμενα και αμέσως μετά η δεύτερη αξιολόγηση που θα απαιτήσει άλλα 56 μέτρα και δράσεις.
Ενδιάμεσο σταθμό θα αποτελέσει το Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο. Εκεί η Ελλάδα είναι μεν «απούσα» από την επίσημη ατζέντα αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα πάρει τους επαίνους για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αλλά και την εντολή για τη συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος.
Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει το κλίμα και να βγάλει την επικαιρότητα από τα αλλεπάλληλα πακέτα μνημονιακών μέτρων, θα υποχρεωθεί να μπει στη διαδικασία για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων της δεύτερης δόσης, την οποία αναμένεται να εξασφαλίσει (αν όλα πάνε καλά) μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Οι… δράσεις
Ειδικότερα, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να μετασχηματίσει τη Γενική Γραμματέα Εσόδων σε ανεξάρτητη αρχή εσόδων, διορίζοντας διοικητικό συμβούλιο, δημιουργώντας αυτοτελή προϋπολογισμό και μεταφέροντας την πλήρη διοίκηση του προσωπικού. Δίνοντας δηλαδή εξουσίες για προσλήψεις και απολύσεις.
Μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να εμφανίσει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το εποπτικό συμβούλιο του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων ώστε να μπορούν να προτείνουν και αυτούς που θα είναι τα δικά τους μέλη.
Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να συσταθεί και να οριστεί «περιουσία» της νέα Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ Α.Ε.).
Αποκρατικοποιήσεις
Στο πεδίο των εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεων οι δανειστές ζητούν την κύρωση από τη Βουλή της τελικής σύμβασης (αυτό που υπογράφηκε ήταν απλώς ένα μνημόνιο) για το Ελληνικό μέσα στον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της ομάδας έργου με την κοινοπραξία της Lamda Development και το κείμενο να περάσει από τη Βουλή. Επίσης θέλουν να προχωρήσει και η μακροχρόνια παραχώρηση της Εγνατίας Οδού ενώ μέσα στον Ιούλιο αναμένουν και την προώθηση του διαγωνισμού για την πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή.
Μέσα στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται και η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με την κοινή οκταμελή επιτροπή που έχει ήδη στελεχωθεί με άτομα από το ΤΧΣ και τεχνοκράτες που έχουν υποδείξει οι θεσμοί.
Στον τομέα της ενέργειας περιλαμβάνονται η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κ.λπ.) και η τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και της δομής του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει εξουσιοδότηση από τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ του management για τροποποίηση των τιμολογίων της επιχείρησης.
Τέλος, για την υπο-δόση υπάρχουν και ουρές στο ασφαλιστικό όπου περιλαμβάνονται η κατάργηση των ελάχιστων εισφορών για τα τουριστικά καταλύματα και η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για τον κλάδο Υγείας.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»