Το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συνήθη πρακτική του, δεν έδωσε καμία απάντηση στις σοβαρές καταγγελίες και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.
Οπως αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από το 2013 διερευνούσε την πιθανότητα προμήθειας πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, σε περίπτωση που η χώρα μας έβγαινε από την ευρωζώνη. Σύμφωνα με μαρτυρία πρώην υπουργού της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση, ο κ. Τσίπρας φέρεται να «μιλούσε για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη» ως επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκώντας «στήριξη από τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και την Κίνα».
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με την ίδια πολιτική πηγή της Βενεζουέλας, είχε ζητήσει από τον Μαδούρο να μεσολαβήσει ο ίδιος στη Ρωσία και στην Κίνα, καθώς του ζητούσαν απίστευτα ανταλλάγματα για να τον στηρίξουν.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε: «Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι μού ζητούν τρελά πράγματα για να με στηρίξουν. Σκεφτείτε ότι οι Ρώσοι μού ζήτησαν να τους παραχωρήσουμε μια αεροπορική βάση στην Κρήτη!».
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής δημοσίευσε και μια φωτογραφία του κ. Τσίπρα στο λόμπι ξενοδοχείου, στη Μόσχα, όπου τον Ιούλιο του 2013 είχε μεταβεί μαζί με τον Νίκο Παππά για να συναντήσουν το πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Τελικά εκεί ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον αντιπρόεδρο του Μαδούρο, Ελίας Χάουα, και έναν ακόμη κυβερνητικό αξιωματούχο, από τους οποίους φέρεται να ζήτησε στήριξη.
Εξεταστική
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις της εφημερίδας μας, ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς της Βενεζουέλας. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις.
Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας τις νέες αποκαλύψεις του Ελεύθερου Τύπου, υπενθυμίζει τα προηγούμενα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας και υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός είναι «πολλαπλά εκτεθειμένος για τα μυστικά ταξίδια του κ. Παππά στη Βενεζουέλα, παρέα με τον ειδικό των offshore και των Panama Papers κ. Αρτεμίου» και ζητάει από τον κ. Τσίπρα να δεχθεί την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
«Αρκετούς μήνες μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της εφημερίδας για τη σχέση του κ. Παππά με τον κ. Αρτεμίου, δεν έχουν απαντηθεί τα δεκάδες ερωτήματα που έθεσε η Νέα Δημοκρατία σχετικά με τις σχέσεις τους και τον πραγματικό σκοπό του ταξιδιού τους στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013», επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει: «Σήμερα μαθαίνουμε κάτι ακόμη πιο σοβαρό. Οι κ. Τσίπρας και Παππάς, τον Ιούλιο του 2013, δηλαδή ένα μήνα πριν από το ταξίδι των κ. Παππά και Αρτεμίου, βρέθηκαν στη Μόσχα και συζήτησαν την πιθανότητα παροχής βοήθειας από τη Βενεζουέλα στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη». Η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει πως η αποκάλυψη αυτή έρχεται να συμπληρώσει τα όσα έχουν υποστηρίξει οι κ. Λαφαζάνης, Στρατούλης και Βαρουφάκης και «εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα που δεν μπορεί να κρύβεται άλλο».
Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ «οι προπαρασκευαστικές ενέργειες του κ. Τσίπρα για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είχαν αρχίσει από το 2013 (πριν από τον κ. Βαρουφάκη)». Η Χαριλάου Τρικούπη ζητάει από τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν πράγματι πήγε στη Μόσχα και «περίμενε επί διήμερο σε ξενοδοχείο τον Μαδούρο, για να ζητήσει υλική υποστήριξη για το Grexit» και καταλήγει λέγοντας: «Ο,τι και αν κάνει όμως, στο τέλος η αλήθεια για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του θα αποκαλυφθεί. Και θα είναι ντάλα μεσημέρι».
Σκληρή ήταν και η ανακοίνωση από το Ποτάμι, που κάνει λόγο για «τυχοδιωκτικές επιλογές του κ. Τσίπρα που δεν έχουν τέλος». Η Σεβαστουπόλεως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της: «Τη στιγμή που εμφανιζόταν ως σφοδρός πολέμιος του κ. Σόιμπλε και τον κατήγγειλε ότι θέλει τη χώρα εκτός ευρωζώνης, συζητούσε με θετικό τρόπο το σχέδιό του για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αναζητώντας εναλλακτικές στη Βενεζουέλα του Μαδούρο». Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, πρόσθετο κόστος 100 δισ. ευρώ και τα capital controls. «Οι πολίτες πρέπει να μάθουν όλη την αλήθεια για εκείνη την καταστροφική περίοδο», καταλήγει η ανακοίνωση.
Σιωπή
Μπροστά στον πολιτικό σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Ελεύθερου Τύπου, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε τη σιωπή. Με μια σύντομη ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού δεν δίνει καμία απάντηση στο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας και περιορίζεται να απορρίψει το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για Εξεταστική Επιτροπή, στην οποία μάλιστα συνιστά ξεκούραση.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
«Από τη μέρα που έκλεισε η συμφωνία για χρέος – αξιολόγηση, η Ν.Δ. ζητάει κάθε βδομάδα και μια καινούργια Εξεταστική. Χωρίς πολιτικό αφήγημα, προσπαθεί να το εφεύρει. Ματαιοπονούν», γράφει η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου και προσθέτει: «Συνιστούμε ξεκούραση και αναστοχασμό, μήπως και δουν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ζητούσε βοήθεια δωρεάν ή φτηνό πετρέλαιο…
Η μαρτυρία του κορυφαίου πολιτικού παράγοντα της Βενεζουέλας, που μιλάει με καθεστώς ανωνυμίας, είναι αποκαλυπτική:
«Ο Αλέξης Τσίπρας μάς έλεγε πως το κόμμα του από την αρχή είχε σχέδιο να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ. Από τη Βενεζουέλα ζητούσε να βοηθήσουμε δίνοντας στη χώρα σας πετρέλαιο. Πίστευε πως στην περίπτωση που η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, θα μπορούσε να βρει στήριξη από τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία και την Κίνα».
«Περιμένω από τη Βενεζουέλα να μας βοηθήσει παρέχοντάς μας πετρέλαιο», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Βενεζουέλας διεμήνυσαν έγκαιρα στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα πρέπει να βασίζεται στη βοήθεια της λατινοαμερικάνικης χώρας για πετρέλαιο. «Εγώ του εξήγησα ότι η Βενεζουέλα δεν θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα, δίνοντάς της πετρέλαιο. Και αν δώσει κάτι, του έλεγα, θα σας πάρει τα μισά, κυρίως λόγω της διαφθοράς που υπάρχει στο καθεστώς», καταλήγει ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προέβλεπε προμήθεια πετρελαίου από τη Βενεζουέλα από την κρατική εταιρία PDVSA, δωρεάν ή σε πολύ χαμηλή τιμή, όπως ακριβώς γίνεται με την Κούβα. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να διαπιστώσει από νωρίς αν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, με την οποία είχε αναπτύξει στενές πολιτικές σχέσεις, είχε τη δυνατότητα να στηρίξει την Ελλάδα, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα μετά από κάποιους μήνες να εξαντληθούν στη χώρα μας τα αποθέματα σε καύσιμα.
…και μεσολάβηση σε Κίνα, Ρωσία για στήριξη
Οπως αποκαλύπτει στον Ελεύθερο Τύπο ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, τον Ιούλιο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς και ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μετέβησαν στη Μόσχα για να συναντήσουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και άλλους Βενεζουελάνους αξιωματούχους, οι οποίοι βρίσκονταν στη Ρωσία σε επίσημη επίσκεψη.
Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης της Βενεζουέλας αποκαλύπτει το παρασκήνιο της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα. Οπως υποστηρίζει, σκοπός του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα ήταν να συναντήσει τον Μαδούρο. Εκτός από πετρέλαιο, ζητούσε από τον Νικολάς Μαδούρο να μεσολαβήσει ο ίδιος στην Κίνα και στη Ρωσία, για να τον στηρίξουν εν όψει της επερχόμενης εκλογικής του νίκης, καθώς «του ζητούσαν απίστευτα ανταλλάγματα για να τον στηρίξουν».
Το ραντεβού και το «άδειασμα» από τον Μαδούρο
Ο κυβερνητικός παράγοντας της Βενεζουέλας αποκαλύπτει: «Τον Ιούλιο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Νίκο Παππά και ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν ένα ταξίδι στη Ρωσία για να συναντήσουν τον Νικολάς Μαδούρο. Τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει από τον Νικολάς να τον συναντήσουν και εκείνος τους είπε το ραντεβού να γίνει στη Μόσχα, όπου θα βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη. Ο Νικολάς Μαδούρο είχε ανάψει το πράσινο φως για την συνάντηση αυτή λίγες μέρες πριν, από το Παρίσι όπου βρισκόταν, πάλι σε επίσημη επίσκεψη».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οποίες δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση, ο Νικολάς Μαδούρο την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μη συναντήσει ο ίδιος τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά, αλλά να στείλει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του και τον υπουργό του επί ευρωπαϊκών θεμάτων.
«Ο Αλέξης περίμενε δύο μέρες στο ξενοδοχείο στη Μόσχα για να συναντήσει τον Μαδούρο. Τελικά, όμως, ο Μαδούρο δεν εμφανίστηκε. Αντ’ αυτού εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ελίας Χάουα, ο οποίος κατ’ εντολήν του Μαδούρο τους είδε και μίλησε μαζί τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη συνάντηση ζήτησε διάφορα πράγματα και ο Ελίας Χάουα τους έδωσε την υπόσχεση ότι θα τους στηρίξει. Σε αυτή τη συνάντηση στη Μόσχα συμμετείχε και ο στενός συνεργάτης του Νικολάς Μαδούρο, και υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Τεμίρ Πόρας».
Οπως αποκαλύπτει η ίδια ανώτατη πολιτική πηγή της Βενεζουέλας, ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε επίσης από το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο να μεσολαβήσει στην Κίνα και στη Ρωσία, από όπου ήδη φέρεται να είχε ζητήσει στήριξη, αλλά δεν έβρισκε ανταπόκριση. «Ο Αλέξης ζητούσε από τον Νικολάς να μεσολαβήσει στην Κίνα και στη Ρωσία, γιατί αυτές οι δύο χώρες ζητούσαν απίστευτα ανταλλάγματα από τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον στηρίξουν», διηγείται ο αξιωματούχος της Βενεζουέλας.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε: «Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι μού ζητούν τρελά πράγματα για να με στηρίξουν. Σκεφτείτε ότι οι Ρώσοι μού ζήτησαν να τους παραχωρήσουμε μια αεροπορική βάση στην Κρήτη!».
Οπως, όμως, υποστηρίζει ο πολιτικός παράγοντας της Βενεζουέλας, «τελικά ο Νικολάς Μαδούρο δεν μεσολάβησε ποτέ σε αυτές τις δύο χώρες για τον Αλέξη Τσίπρα»…
Η ίδια πηγή εξηγεί επίσης ότι «ο Αλέξης αργότερα, όταν συνειδητοποίησε ότι ούτε η Βενεζουέλα ούτε η Ρωσία αλλά ούτε και η Κίνα θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν, εγκατέλειψε την ιδέα της εξόδου από το ευρώ. Κατάλαβε πως ήταν χαμένο παιχνίδι».
Τα ερωτήματα του Ελεύθερου Τύπου
1. Για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακοίνωσε το ραντεβού με τον Νικολάς Μαδούρο αλλά και τις επαφές που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς στη Μόσχα το 2013;
2. Τι είδους στήριξη ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βενεζουέλας και τι υποσχέσεις έλαβε;
3. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πράγματι σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και είχε ζητήσει από τη Βενεζουέλα την προμήθεια πετρελαίου;
4. Ο Αλέξης Τσίπρας πράγματι παζάρευε με τη Ρωσία κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε αντάλλαγμα στήριξη της χώρας μας σε περίπτωση Grexit; Η Ρωσία του ζήτησε όντως μια αεροπορική βάση στην Κρήτη για να τον στηρίξει;
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου