Ο πρώην υπουργός Οικονομικών καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα βαθιά ασυνέπεια δεδομένου ότι του παρουσίασε τα σχέδιά του για να αποτρέψει την επιθετικότητα της τρόικας και για να αποτρέψει πιθανό αδιέξοδο με τυχόν εκδίωξη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πριν από τις εκλογές του 2015 και στη συνέχεια επιλέχθηκε από τον ίδιο για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
«Η ήμουν η σωστή επιλογή να κηρύξω τη σύγκρουση με την τρόικα διότι τα σχέδιά μου ήταν πειστικά ή τα σχέδιά μου δεν ήταν πειστικά και επομένως ήμουν η λάθος επιλογή ως ο πρώτος του υπουργός Οικονομικών», σημείωσε στην επιστολή – απάντησή του.
Σύμφωνα με τον Βαρουφάκη, είναι ανόητο αν και διορατικό το επιχείρημα ότι ο ίδιος υπήρξε η σωστή επιλογή για την αρχική αντιπαράθεση και ότι το σχέδιο Β (που παρουσίασε) ήταν αόριστο και δεν άξιζε καν τον κόπο να συζητηθεί.
Όπως υποστήριξε, αποκαλύφθηκε η αδυναμία να διατηρήσεις την ριζοσπαστική κριτική του στους προκατόχους τους, όπως και το γεγονός ότι υιοθέτηση το δόγμα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.
Τσίπρας: Έχω κάνει μεγάλα λάθη
Την έξοδο της Ελλάδας από τη λιτότητα τον Αύγουστο του 2018 προαναγγέλλει σε μια αποκαλυπτική συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ με διάθεση αυτοκριτικής παραδέχεται ότι στη θητεία του έκανε αρκετά λάθη και μάλιστα μεγάλα.
Οπως αναφέρεται στην αρχή του άρθρου ο Αλέξης Τσίπρας, έχει υποσχεθεί να αψηφήσει τους επικριτές του, βγάζοντας τη χώρα από την πιο μακροχρόνια κρίση της στη σύγχρονη εποχή. «Τα χειρότερα είναι σαφώς πίσω μας», είπε ο ίδιος στην αποκλειστική συνέντευξη.
«Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία ανεβαίνει… Αργά, αργά, αυτό που κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί, θα συμβεί. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση … και τελικά αυτό θα κριθεί».
«Είναι δυόμισι χρόνια από τότε που ο Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία. Ένας απίθανος ηγέτης στην αρχή του μεγάλου δράματος χρέους, πρώην κομμουνιστής ακτιβιστής, είναι πλέον ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στα οκτώ χρόνια στα οποία η Ελλάδα αγωνίστηκε να αποφύγει την πτώχευση» γράφει ο αρθρογράφος.
Ωστόσο, συνεχίζει, αυτό έχει γίνει με τεράστιο κόστος, και ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έντονη κριτική, που σαφώς την έχει βλάψει. «Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες», παραδέχεται ο Ελληνας πρωθυπουργός. «Νομίζω ότι, τώρα, έχω μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που είχα αρχικά».
«Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες. Νομίζω ότι, τώρα, έχω μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που είχα αρχικά» είπε ο πρωθυπουργός.
«Έκανα λάθη, μεγάλα λάθη» συνέχισε και διευκρίνισε πως το μεγαλύτερο από αυτά μπορεί να ήταν η λανθασμένη «επιλογή ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά». Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η δήλωση αυτή του κ. Τσίπρα αποτελεί μια έμμεση αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
«Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει την ιστορία με έναν διαφορετικό τρόπο. Ίσως στο μέλλον να έρθει η στιγμή που όλοι θα πουν αλήθειες. Όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως σχέδιο Β (διαπιστώσαμε ότι) ήταν τόσο αόριστο που δεν άξιζε καν να μιλάμε για αυτό. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Παρά τα φαινόμενα, ο Βαρουφάκης φαίνεται πως έτρεφε βαθιά εκτίμηση για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε: «Νομίζω ότι ήταν το alter ego του. Τον αγάπησε. Τον σεβάστηκε πάρα πολύ και τον σέβεται ακόμα» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.
Για τα σενάρια Grexit
«Να βγούμε από την Ευρώπη και να πάμε πού; Σε έναν άλλο γαλαξία;» σχολίασε όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια περί Grexit που κυκλοφορούσαν ευρέως κατά τις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού του 2015 αλλά και μετέπειτα. «Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς αυτή, πώς θα μοιάζει η Ευρώπη; Θα χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς της» συνέχισε. Εκτός αυτού, το Grexit θα αποτελούσε αποδοχή του «σχεδίου τιμωρίας» του Σόιμπλε, το οποίο προέβλεπε να περάσει η Αθήνα ένα σημαντικό χρονικό διάστημα εκτός Ευρωζώνης.
«Ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή» τόνισε ο κ. Τσίπρας, παρομοιάζοντας τα μέτρα λιτότητας με ένα επίπονο φάρμακο που χρειάζεται να πάρει ένας ασθενής προκειμένου να κρατηθεί στη ζωή. «Κρατάς τη μύτη σου και το παίρνεις. Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος επειδή έχεις δοκιμάσει οτιδήποτε άλλο για να επιβιώσεις, να μείνεις ζωντανός».
«Όλο αυτό το διάστημα βρισκόμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και συνεχή αναζήτηση συμβιβασμού των όρων του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και του μνημονίου» ανέφερε σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και επέμεινε ότι η εποπτεία της Ελλάδας θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της χώρας καθώς και ότι οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι ευκολότεροι. «Η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από οκτώ χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Ο Έλληνας πολίτης εξακολουθεί να μην πιστεύει (ότι θα εξέλθουμε από την κρίση) μέσα στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα».
«Αν βγεις έξω στο δρόμο και ρωτήσεις για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί μπορεί να μας αποκαλέσουν « ψεύτες» αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανήθικοι ή ότι βάλαμε το χέρι μας στο βάζο με το μέλι» είπε.
Για την κληρονομιά του
Ερωτώμενος για το ποια κληρονομιά θα αφήσει ως πρωθυπουργός απάντησε: «Θα καταφέρω να βγάλω τη χώρα από τον βάλτο, στο οποίο την οδήγησαν εκείνοι που την έκλεψαν και να προχωρήσω με ένα πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό τουλάχιστον ελπίζω. Γιατί η Ελλάδα έχει γίνει ένα απρόβλεπτο μέρος και δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η κρίση δεν θα επιστρέψει».
Διαβάστε ακόμα:
Ο Βαρουφάκης «ξαναχτυπά»: Σχολιάζει την έξοδο στις αγορές λέγοντας πλαγίως πως είναι… ανοησία