Με… σκύλο που γαβγίζει παρομοίασε -εμμέσως- την Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας. Απαντώντας σε ερώτηση που ανέφερε για την προκλητικότητα της Τουρκίας και τις εξελίξεις στο «οικόπεδο 11» της κυπριακής ΑΟΖ δήλωσε: «Αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει». Η απάντηση δόθηκε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς και ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε: «Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε μεγάλες κορόνες ούτε γαβγίζουμε πολύ, αλλά πιστεύω ότι προασπίζουμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».
Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια «φυσιολογική» εξέλιξη και για την Τουρκία παρατήρησε: «Ας κρατήσουν αυτήν τη ρήση και οι γείτονές μας. Διότι κάποια στιγμή, ξέρετε, όταν φωνάζεις πολύ και δημιουργείς φασαρία, τότε δεν κάνεις καλό. Ούτε στα σχέδιά σου ούτε μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα». «Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στο δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματά μας», τόνισε.
Ταυτόχρονα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε για «δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό πλούτο της Κύπρου». Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία πως «συμπεριφέρθηκε με ανειλικρίνεια καθώς από τη μία πλευρά διαπραγματευόταν στην Ελβετία, από την άλλη όμως έστελνε την πλωτή πλατφόρμα ερευνών». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πρόσθεσε ότι «αντί να εστιάσουν την προσοχή τους στην επίλυση του θέματος, με προβοκατόρικο τρόπο προχώρησαν στις έρευνες ως μονομερή ενέργεια… Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις ενέργειες αυτές των Ελληνοκυπρίων. Το υπουργείο μας και το υπουργείο Ενέργειας είναι ήδη σε συνεργασία για τα βήματα που θα γίνουν. Θα υπάρχουν δικά μας βήματα σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες».
Λίγη ώρα αργότερα το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε πως η φρεγάτα «Gokceada» (=Ιμβρος) «εκπληρώνει το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο και παρακολουθεί την πλατφόρμα West Capella που μπορεί να πραγματοποιήσει εργασίες γεώτρησης».
Ετοιμάζεται το γεωτρύπανο
Το πλωτό γεωτρύπανο της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI σε πρώτη φάση και για περίοδο περίπου 7 ημερών θα διενεργήσει δοκιμές και αργότερα σχεδιάζεται να προχωρήσει στο ερευνητικό του πρόγραμμα. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και αμέσως μετά να συνεχιστούν οι εργασίες για έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα σε διπλωματικό επίπεδο εν όψει της γεώτρησης της Total στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Κασουλίδης εκτιμά ότι «η Αγκυρα δεν θα διαβεί την επιτρεπόμενη κόκκινη γραμμή». Στη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Κύπρου ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι «η Λευκωσία θα αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση οποιανδήποτε πρόκληση τυχόν παρουσιαστεί». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «η δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν διασυνδέεται με τις συνομιλίες» και δεν πρόκειται το ενεργειακό πρόγραμμα «να καταστεί όμηρος του Κυπριακού». Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Βίκτωρας Παπαδόπουλος ανέφερε πως «σύμφωνα με τις καταγραφές των ραντάρ, αλλά και από τα στοιχεία που κατέχει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν υπάρχει τίποτε ανησυχητικό σε ακτίνα 25 ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο». Πάντως ξεκαθάρισε πως για λόγους ασφαλείας στην περιοχή θα πετούν ελικόπτερα, ενώ πρόσθεσε ότι το προσωπικό της πλατφόρμας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Ασφάλειας και Διάσωσης της Κύπρου.
Αμφισβήτηση
O υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης επισήμανε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη σε τρία επίπεδα και εξήγησε πως η Τουρκία θεωρεί ότι η γεώτρηση, που ξεκίνησε στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, βρίσκεται σε αιγυπτιακά νερά! Επίσης, η Τουρκία θεωρεί ότι το μισό βόρειο κομμάτι του οικοπέδου 6, το μισό 5 και το μισό 4 νοτιοδυτικά ανήκουν στην Τουρκία ενώ σε ό,τι αφορά τα τεμάχια 8, 9, 2, 3 και μεγάλο μέρος του 12, η Τουρκία θεωρεί ότι είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα και ειδικότερα από την Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων. «Για τα τεμάχια αυτά αναζητούν πλατφόρμα για να προχωρήσουν σε δικές τους έρευνες, κάτι που είναι πολύ δύσκολο, αφού καμία από τις μεγάλες εταιρίες δεν θα συνεργούσε σε μια παράνομη ενέργεια», δήλωσε.
Επίσης, ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου αποκάλυψε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» το 2014 ήταν στελεχωμένο από προσωπικό νορβηγικής εταιρίας. Ενα χρόνο αργότερα, η εταιρία αυτή ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία άδεια εκ μέρους των αιγυπτιακών αρχών για να χρησιμοποιήσει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να ολοκληρώσει τις σεισμολογικές μελέτες της.
«Απέστειλα επιστολή στον ομόλογό μου της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εταιρία να χάσει το συμβόλαιο», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης.
Πάντως ο υπουργός δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου πως «η Κύπρος μπορεί να αντιδράσει μόνο με διπλωματικά και νομικά μέτρα, σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να εγκαταστήσει πλατφόρμες σε οικόπεδα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου