Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, από τη μεριά του ανέφερε: «Το όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ανοιχτό. Δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο».
Πάντως, σε αντίθεση με την επιμονή της Αγκυρας να βάλει ταφόπλακα στην οποιαδήποτε προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι αυτή είναι «η τελευταία Διάσκεψη», ο κ. Γκουτιέρες χθες τόνισε ότι ο ΟΗΕ είναι διατεθειμένος να συμβάλει σε περαιτέρω προσπάθειες και ότι το τωρινό αδιέξοδο «δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού». Ωστόσο, δεν έκανε αναφορά, όπως αναμενόταν, για συνέχιση της διαδικασίας το φθινόπωρο. Κάτι που δείχνει ότι, σε αντίθεση με τη μόνιμη ελληνική θέση, που επιθυμεί να συνεχιστούν οι διεργασίες, η Τουρκία ουδόλως θέλει κάτι τέτοιο.
Προηγουμένως, στο δραματικό δείπνο χθες τα ξημερώματα, ο κ. Τσαβούσογλου προέβη σε ένα κρεσέντο αδιαλλαξίας, αναγκάζοντας ακόμα και τον κ. Γκουτιέρες να εκφράσει την απογοήτευσή του και να κηρύξει το τέλος των εργασιών. Ως γνωστόν, ο γ.γ. του ΟΗΕ μετέβη στο Κρανς Μοντάνα, στην Ελβετία, για δεύτερη φορά μέσα σε επτά ημέρες, προκειμένου να επιχειρήσει να γεφυρώσει τις διαφορές. Λίγο πριν, ο κ. Κοτζιάς, αναφερόμενος στις άκαρπες συνομιλίες προχθές το απόγευμα, είχε δηλώσει: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Σώσαμε τη διαπραγμάτευση τρεις φορές από το να καταρρεύσει. Αλλά η διαπραγμάτευση πρέπει να στηρίζεται στα δίκαια των ανθρώπων, των κρατών, των λαών και στο Διεθνές Δίκαιο. Η ελληνική πλευρά υπερασπίστηκε το Διεθνές Δίκαιο και το δικαίωμα της Κύπρου να είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος».
Προεδρία της Δημοκρατίας: Τα 3+2 ονόματα πριν την ανακοίνωση της απόφασης Μητσοτάκη
Μετά τις απογευματινές συζητήσεις, ακολούθησε δείπνο, όπου, παρότι ήταν εμφανέστατη η προβοκατόρικη στάση της Τουρκίας, η οποία συνοδευόταν από οξύτατες επιθέσεις προς τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, δεν αποκλειόταν ακόμα και το σενάριο για συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, χθες περί τις δύο τα ξημερώματα σημειώθηκε η καθοριστική εμπλοκή, όταν ο κ. Αναστασιάδης, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σε ένα διάλειμμα που μεσολάβησε, ζήτησε μετ’ επιτάσεως από τον κ. Τσαβούσογλου να καταθέσει γραπτώς την τελική πρότασή του. Αν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπαθούσε, έως τότε, να εμφανίζεται με προσωπείο διαλλακτικού, αρνήθηκε, λέγοντας ότι αυτή είναι σε γνώση του γ.γ. του ΟΗΕ.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Γκουτιέρες, λέγοντας ότι θα συντάξει ο ίδιος το κείμενο. Οταν, όμως, μίλησε για κατάργηση εγγυήσεων – παρεμβατικών δικαιωμάτων, με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, κ. Κοτζιά, να προσθέτει τον όρο «άμεση» («immediately») και να τον δέχεται ο κ. Γκουτιέρες, ο κ. Τσαβούσογλου εξεμάνη. Αφού επανέλαβε ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την τουρκική πρόταση και ότι η Αγκυρα επιμένει στη διατήρηση των εγγυήσεων για 15 χρόνια και στη συνέχεια την επανεξέτασή τους, καθώς και στην παραμονή κατοχικών στρατευμάτων, πρόσθεσε σε ειρωνικό ύφος: «Αν είστε καλά παιδιά, ίσως να υπάρξει αναθεώρηση σε 13 χρόνια» (!). Ηταν ολοφάνερο ότι η τουρκική αντιπροσωπία είχε αποφασίσει να τορπιλίσει τη Διάσκεψη, ακόμα και ενώπιον του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Να σημειωθεί πως ο κ. Τσαβούσογλου αρνήθηκε να κάνει υποχωρήσεις και στο εδαφικό. Ετσι, ο κ. Γκουτιέρες αναγκάστηκε να κλείσει οριστικά τη συζήτηση.
Από τη μεριά του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, αφού επισήμανε ότι εξαιτίας της «αδιαλλαξίας της, η Αγκυρα υπέσκαψε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια», ανέφερε ότι «δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», τονίζοντας ότι «πρέπει να αποτραπεί κάθε απόπειρα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα προκαλούσε ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου