Από βήμα της Βουλής κατά τη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία, ο κ. Τσακλώτος δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί «το νέο» στη πολιτική, ενώ υπερασπίστηκε και τις αναμενόμενες αλλαγές στο τομέα της Παιδείας.
Συγκεκριμένα, είπε πως στη συμφωνία του 2012 η τότε κυβέρνηση είχε μειονέκτημα ότι η βιωσιμότητα του χρέους ήταν πάνω στο απόθεμα του. «Και το ΔΝΤ και εσείς ασχολούσασταν με το ποσοστό του ΑΕΠ. Όχι με τις ροές και τις χρηματοδοτικές ανάγκες! Αυτό είχε μεγάλο πρόβλημα ότι ήταν δύσκολο να βρεθεί λύση! Γιατί είχε σταματήσει κουβέντα για ονομαστικό κούρεμα δεν επέτρεπε επιλογές. Και αυτό γιατί δεν επέτρεπε να γίνει βιώσιμο το χρέος με ρεαλιστικές υποθέσεις. Στο τελευταίο μεσοπρόθεσμό σας, έχουμε 4,2% πρωτογενή πλεονάσματα για 5 χρόνια. Και το ΔΝΤ έλεγε ότι είναι βιώσιμο το χρέος γιατί δεν είχε άλλη επιλογή», είπε αρχικά ο κ. Τσακαλώτος και σημείωσε: « το ΔΝΤ δεν είχε επιλογή να πει κάτι άλλο αλλά με υποθέσεις για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα που όλοι ξέραμε ότι ήταν μη ρεαλιστικές!».
Ο υπουργός σημείωσε ότι η στρατηγική της παρούσας κυβέρνησης ήταν διαφορετική, καθώς επιχείρησε να καταστήσει το χρέος βιώσιμο με λογικά πλεονάσματα και ρυθμούς ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε πως «κλειδί» για τη βιωσιμότητα είναι το 2% του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς μειώνει τις μεταβλητές που μπορούν ν’ αλλάξουν: « Βάζει άγκυρα στη ρήτρα ανάπτυξης γιατί κάθε φορά που μειώνεται η ανάπτυξη θα έχουμε μεγαλύτερη μείωση του χρέους. Δεν υπάρχει η τρίτη μεταβλητή των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτή η μεταβλητή είναι σταθερή, άρα κάθε φορά που θα μειώνεται η ανάπτυξη θα έχουμε περισσότερη μείωση χρέους».
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Αυτό ακριβώς, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, θα είναι και το στοιχείο που θα βοηθήσει «εν καιρώ» τον Μάριο Ντράγκι να μας βάλει στο QE. Ωστόσο σημείωσε πως αυτό θα γίνει όχι όμως σύντομα.
Ακόμα, αναφέρθηκε και στις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία, την έξοδο από το πρόγραμμα και στις αγορές. «Όπως και η μείωση της επιτήρησης. Ξέρουμε ότι θα είναι μείωση γιατί το πλαίσιο είναι πολύ σκληρό! Θα έχουμε όμως σύντομα έξοδο στις αγορές- όχι μια φορά και ότι γίνει που κάνατε εσείς», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «μην επενδύσετε στο ότι δεν θα έρθει η ανάπτυξη. Η συζήτηση είναι πως θα είναι βιώσιμη».
«Όλοι οι πολιτικοί είτε είναι υπουργοί, είτε βρίσκονται στη κοινωνία, είναι ευάλωτοι σε ένα λάθος», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του και εξήγησε: «Όταν βλέπουν κάτι καινούργιο νομίζουν ότι είναι η αναπαραγωγή του παλιού. Δεν μπορούν να το αξιολογήσουν! Το κάνουν όλοι αλλά έχει τεράστια σημασία να το δούμε και να έχουμε μηχανισμούς να καταλάβουμε το καινούργιο, γιατί αλλιώς δεν θα καταλάβουμε γιατί ο Σάντερς παραλίγο να κερδίσει τη Κλίντον ή γιατί βγήκε ο Τραμπ. Γιατί ο Κόρμπιν πήρε περισσότερες ψήφους απ’ ότι είχε πάρει ο Μπλερ. Θα κάνουμε συστηματικά λάθη και θα μπορούμε να αναλύσουμε το καινούργιο φαινόμενο. Και δεν μπορείς να το κάνεις με αυτό που είπε ο κ. Λεβέντης ή κ. Γεννηματά περί οικουμενικής και τεχνοκρατικής κυβέρνησης».
Ο κ. Τσακαλώτος υπερασπίστηκε μια μορφή αντιπαράθεσης, επί τη βάσει αξιών και πολιτικών. «Για να μπορούμε να τα κάνουμε πολιτική, πρέπει να ξέρουμε τι είναι το νέο φαινόμενο. Και αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ! Θυμάμαι το Βενιζέλο να χαρακτηρίζει φούσκα το ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε βγει μόλις αξιωματική αντιπολίτευση», είπε.
Τέλος αναφερόμενος στη Παιδεία δήλωσε περήφανος για το παρουσία τόσο του κ. Φίλη όσο και του κ. Γαβρόγλου, λέγοντας πως « δεν είμαστε εκεί που ήμασταν με τη κ. Διαμαντοπούλου. Παντού ανησυχούν για το ότι έχει μπει ο ιδιωτικός τομέας στην έρευνα. Παντού αισθάνονται ότι η παιδεία πρέπει να είναι συλλογικό κοινωνικό εγχείρημα και συζητάνε γι’ αυτό! Μέσα σε αυτό το ρεύμα είναι και ο Φίλης και ο Γαβρόγλου».