Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, μίλησε για «τον απόλυτο εξευτελισμό του πρωθυπουργού, των υπουργών και των βουλευτών του» και πρόσθεσε: «Πάρτε το απόφαση, κ. Τσίπρα, είστε ένας κακός πρωθυπουργός όσο και εάν κόβετε το θέμα των Πανελλαδικών. Από τις γραβάτες και τις υπερήφανες κόκκινες γραμμές αυτό που σας έμεινε είναι η ταπείνωση. Εμείς δεν νομιμοποιούμε αυτή τη διαδικασία. Η ήττα της κυβέρνησης είναι ήττα της χώρας», είπε η κ. Γεννηματά και κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί: «Αφήστε τα παραμύθια περί συνεννόησης και διαλόγου στο και πέντε. Τώρα που είστε με την πλάτη στον τοίχο αναζητάτε συνενόχους στην αποτυχία σας…».
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μίλησε για έναν «τραυματισμένο πρωθυπουργό, ο οποίος δεν μπορεί να κάνει πια τίποτα…» και άλλοι δανειστές τον «τιμωρούν» αλλά «μαζί του τιμωρείται και ταπεινώνεται η χώρα με το να υποχρεώνεται να ψηφίσει γελοία πράγματα με τη μορφή τροπολογιών».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας με την έναρξη της συνεδρίασης μίλησε για διαδικασία «γελιοποίησης του Κοινοβουλίου και της λαϊκής κυριαρχίας».
Για «εξευτελιστική διαδικασία» και «για κυβέρνηση βαθιά νυχτωμένη» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ. ΣΥΜΠ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Το ΚΚΕ με τον Νίκο Καραθανασόπουλο ανακοίνωσε και επισήμως ότι αποχωρεί από τη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για άθλιες μεθοδεύσεις. Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «περνάτε ένα μίνι μνημονιάκι μέσω μιας απαράδεκτης διαδικασίας» και συμπλήρωσε αυτά που λέτε “όπλα”, δεν είναι όπλα είναι νεροπίστολα άσφαιρα», ενώ ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας (Ε.Κ.) σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν εκπέμπει καμία σοβαρότητα και οι δανειστές μάς έχουν περάσει για καρπαζοεισπράκτορες.
Σε μια προσπάθεια υπεράσπισης της κυβέρνησης από τα πυρά της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επιχείρησε να κάνει εξισώσεις με προηγούμενες κυβερνήσεις και τη νομοθέτηση που έκαναν με ΠΝΠ. Κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ., με τους κ.κ. Δένδια και Μάκη Βορίδη να του καταλογίζουν κομματική παρέμβαση.
Η Ν.Δ. έθεσε και θέμα αντισυνταγματικότητας, που όμως καταψηφίσθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., αφού πλέον τίποτα δεν θέλουν να δουν πέρα από τη διατήρησή τους στην εξουσία.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά του τόνισε πως «ο λόγος που θέλουμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία ψήφισης των εκκρεμών προαπαιτούμενων είναι ότι κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν τη συζήτηση της Πέμπτης στο Eurogroup σε συζήτηση για τα προαπαιτούμενα και όχι για το χρέος και την ανάπτυξη και αυτό το περιθώριο δεν πρέπει να το επιτρέψουμε…», ενώ ενημέρωσε πως η κυβέρνηση έχει στείλει στους επικεφαλής των θεσμών επιστολές με τις οποίες διαμαρτύρεται για τις συνεχείς παρεμβάσεις στη διατύπωση των νέων νομοθετημάτων που πολλές φορές μπορεί να είναι αντίθετες στην ελληνική νομοθεσία και πρόσθεσε ότι διατηρεί κάθε ευχέρεια ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για θεσμούς που πάνε πέρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου είπε πως θα περίμενε από την αντιπολίτευση «περισσότερη υπευθυνότητα αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας πως «εμείς θα προχωρήσουμε και χωρίς εσάς…», ενώ η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, το μόνο θέμα που αναγνώρισε ως πρόβλημα ήταν η συνάφεια των τροπολογιών με το νομοσχέδιο για την αλιεία, αλλά και αυτό το προσπέρασε εξαιτίας του επείγοντος που έχουν αυτές οι ρυθμίσεις, ώστε οι εταίροι μας να μην έχουν άλλοθι για την ποσοτική χαλάρωση και τη ρύθμιση του χρέους…
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως χθες θέλησε να ενημερώσει και για την πορεία της διαπραγμάτευσης και να εξηγήσει γιατί δεν δεχθήκαμε την τελευταία πρόταση της 22ας Μαΐου. Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «έχουν υπάρξει βήματα συμβιβασμού και στο σκέλος του χρέους και της ανάπτυξης…», η ένταση είπε αφορούσε αυτό που αναφερόταν ότι «τα μέτρα που έχουν παρθεί δεν θεωρεί το ΔΝΤ ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Και το έλεγε με πολύ καθαρό τρόπο…», κάτι που μπορεί να ήταν «μια πίεση στους Ευρωπαίους να ξαναδούν τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά δεν βοηθάει στο βασικό που είναι να βγει η χώρα στις αγορές και να δώσει ένα θετικό μήνυμα σ’ αυτές…». Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτά που συντονισμένα έγραψε ο ελληνικός Τύπος και εκμεταλλεύτηκε η αντιπολίτευση δεν απηχούν την πραγματικότητα και μπορεί κανείς να διαβάσει τις ξένες εφημερίδες για να το διαπιστώσει…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου