Γράφει ο Δημήτρης Καπετανόπουλος
Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην υπουργός πετά κάποια «βόμβα», και σήμερα στο EThe Magazine του ΕleftherosΤypos.gr σας παρουσιάζουμε τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι δηλώσεις του προκάλεσαν σάλο σε μερίδα της αντιπολίτευσης, και που στη συνέχεια ο κ. Ξυδάκης έσπευσε να τις πάρει πίσω «άρον άρον».
Προφανώς και δεν κρίνεται το τι άποψη μπορεί να έχει ο καθένας για το κάθε ζήτημα. Ωστόσο είναι άξιο να σταθεί κάποιος στο τι απόψεις εκφέρει ο εκπρόσωπος ενός κόμματος που διατρανώνει ότι παλεύει για τα ακριβώς αντίθετα, αλλά και στο ότι εν τέλει τα… γυρίζει.
1.«Να συζητήσουμε στην Βουλή την επιστροφή στην δραχμή»
Ο Νίκος Ξυδάκης απασφάλισε την πρώτη «βόμβα» στα τέλη του Ιανουαρίου του 2017, λέγοντας πως «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού. Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία 7 χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε».
«Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή» είπε ο κ. Ξυδάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ. «Δεν υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία» συμπλήρωσε.
Παρόλα αυτά επιχείρησε να ρίξει την ευθύνη για τη συζήτηση που ανοίγει σε άλλους λέγοντας ότι «αμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πείς εγώ δεν κουβεντιάζω; Όταν το λέει ο κ. Σόιμπλε».
Ο κ. Ξυδάκης επέκρινε το ΔΝΤ για τις θέσεις του λέγοντας ότι «αυτά για εσωτερική υποτίμηση που προτείνει το ΔΝΤ είναι για ηλιθιούς. Ο χειρισμός της κρίσης στην Ελλάδα ήταν εξόχως πολιτικός. Βούλιαξαν την Ελλάδα για να σώσουν έξι τράπεζες».
Για την προσωπική του στάση απέναντι στο Μνημόνιο είπε ότι «ψήφισα Μνημόνιο όχι γιατί μου αρέσει γιατί υπήρχαν άλλα χειρότερα για τους εκιβασμούς. Με βάρος φέρω αυτή την πολιτική αλλά μεγαλύτερο βάρος είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη κατεύθυνση για το λαό».
Κατέληξε, δε, αφήνοντας κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό λέγοντας ότι «μερικές παίρνεις κάποιο πολιτικό κόστος γιατί έχεις πληροφορίες που δεν έχουν άλλοι. Αυτή τη στιγμή με τον κυνισμό των δανειστών πρέπει κάπως να σταματήσει και να καταλάβει ο κόσμος ότι έχουμε όρια Αν οι πολιτικοί γίνουν κλοτσοσκούφι κινδυνεύει η δημοκρατία γι’ αυτό πρέπει να συζητούμε πράγματα».
Έντονη η αντίδραση της αντιπολίτευσης
Όπως ήταν αναμενόμενο από την πλευρά της αντιπολίτευσης οι αντιδράσεις ήταν έντονες και ιδιαίτερα σφοδρές. «Στρώνει χαλί δραχμής η Κυβέρνηση δια του κ. Ξυδάκη; Τι συμβαίνει; Πού το πάνε; Τι σχεδιάζουν;» αναρωτήθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Οταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος προτείνει να ανοίξει επισήμως συζήτηση για το Grexit και την επιστροφή στη δραχμή, συντελείται ήδη μια τεράστια βλάβη σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της διεθνούς θέσης της χώρας σε μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση που δεν είναι μόνο οικονομική», υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας: «Η νοοτροπία αυτή τροφοδοτεί και ανακυκλώνει την αβεβαιότητα, αποτρέπει την επιστροφή των καταθέσεων, αποθαρρύνει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, κάνει τις άλλες χώρες – μέλη της Ευρωζώνης δύσπιστα για την πραγματική βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης και την ικανότητα της χώρας να βγει από την περιδίνηση της κρίσης. Η χώρα έχει πληρώσει και πληρώνει πολύ ακριβά αυτή τη συνεχή παλινδρόμηση. Τη διπλή γλώσσα. Το παιχνίδι με τη φωτιά γύρω από το Grexit και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα που από διαπραγματευτικά «όπλα» της κυβέρνησης μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ.Το πρόβλημα είναι πλέον η ίδια η παρουσία αυτής της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών στελεχών της. Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν. Βλάπτουν σοβαρά τον τόπο».
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για απολύτως προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση: «Μην τολμήσετε». Σε επίσημη τοποθέτησή του, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Οι δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξυδάκη «περί δραχμής» (αλλά και οι δήθεν διορθωτικές του), δεν εξυπηρετούν παρά τις προθέσεις των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης που απεργάζονται την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει την θέση του».
«Μέρος της ιστορίας μας είναι και ο χορός του Ζαλόγγου. Υπάρχει λόγος να συζητήσουμε και γι’ αυτό τώρα στη Βουλή;», έγραψε στο twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.
Αλλεπάλληλα tweet έκανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης τονίζοντας πως «ο κ. Τσίπρας να πάρει θέση για τις απόψεις του κ. Ξυδάκη. Ταυτίζεται και ο ίδιος με τις απόψεις Σόιμπλε όπως ο εκπρόσωπός του;».
Προσπάθεια να τα μαζέψει
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε λοιπόν σε αναδίπλωση, όπου με δήλωσή του υποστήριζε ότι ουδέποτε υποστήριξε την επιστροφή στην δραχμή.
Η δήλωση που είχε τίτλο «περί δαιμονίων» ο κ. Ξυδάκης ανέφερε:
«Επαναλαμβάνω αυτό που λέω όλο το τελευταίο διάστημα: Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά – ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια.
Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο.
Και αυτό ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα. Ωστόσο, η έξοδος αποτέλεσε το σχέδιο Σόιμπλε, που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015.
Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
2. «Η ΕΡΤ είναι τραγική και τριτοκοσμική»
Λίγες μόλις ημέρες μετά τον σάλο με τη δραχμή, ο κ. Ξυδάκης επανέρχεται, αυτή τη φορά με δήλωσή του για την ΕΡΤ, την οποία μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «σημαία» προεκλογικά.
«Η ΕΡΤ είναι τραγική όπως είναι, είναι τριτοκοσμική αυτή τη στιγμή και γενικά δεν υπάρχει κανένας τηλεοπτικός σταθμός που να κάνει πρωτογενή έρευνα, δεν υπάρχει καμία εφημερίδα που να κάνει σοβαρή αρθρογραφία», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σφοδρή και άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή
«Η ΕΡΤ είναι τραγική όπως είναι, είναι τριτοκοσμική αυτή τη στιγμή και γενικά δεν υπάρχει κανένας τηλεοπτικός σταθμός που να κάνει πρωτογενή έρευνα, δεν υπάρχει καμία εφημερίδα που να κάνει σοβαρή αρθρογραφία», ανέφερε χαρακτηριστικά γενικεύοντας ακόμα περισσότερο με το να αποκαλέσει το σύνολο των δημοσιογράφων «εξευτελισμένους και μισογύνηδες».
Αιτία για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη της δημοσιογραφίας και των μέσων -κατά τον κ. Ξυδάκη- είναι «η δημοσιογραφία του κουτσομπολιού, η οποία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 και συμπαρέσυρε τις κυριακάτικες εφημερίδες αποβλακώνοντας τους δημοσιογράφους με αποτέλεσμα σήμερα να μην είναι σε θέση να πετύχουν τους στοιχειώδεις όρους αναπαραγωγής».
Στην επιστολή-απάντησή του ο πρόεδρος της ΕΡΤ επέρριψε ευθύνες στον κ. Ξυδάκη τόσο γιατί δεν έχει κάνει ίχνος αυτοκριτικής όσο και για το ότι και ο ίδιος έχει ευθύνη για την κατρακύλα -όπως είπε- της ΕΡΤ: «Αξιότιμε κύριε κοινοβουλευτικέ εκπρόσωπε του ΣΥΡΙΖΑ, Φίλε(;) Νίκο: Δεν απάντησα χτες στη δήλωσή σου περί τριτοκοσμικής ΕΡΤ, περιμένοντας σήμερα μια διορθωτική δήλωση συγγνώμης εκ μέρους σου. Δεν το έκανες!
Θλίψη, προσωπική απογοήτευση και πλήθος ερωτηματικών μου προκάλεσε η στάση σου! Χωρίς περιστροφές λοιπόν και σε εντελώς προσωπικό επίπεδο, ως καλλιτέχνης κυρίως (χωρίς φυσικά να απεμπολώ την ιδιότητα του προέδρου), εξηγούμαι:
Οπως καλά γνωρίζεις, οι εποπτεύοντες την ΕΡΤ υπουργοί είναι τρεις: ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Πολιτικής και ο υπουργός Πολιτισμού. Υπήρξες υπουργός Πολιτισμού εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τεράστια η ευθύνη σου λοιπόν στην περίπτωση αυτής της… κατρακύλας του οργανισμού που επόπτευες. Ούτε ίχνος αυτοκριτικής δεν άκουσα να συνοδεύει αυτήν την ισχυρή σου δήλωση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Διονύσης Τσακνής.
Νέο «μάζεμα» των δηλώσεών του
Ο ίδιος, ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, και μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, επιχείρησε να υποβαθμίσει το όλο θέμα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πολιτική διάσταση στα λεγόμενά του και πως μιλούσε με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα.
«Είδα ένα βίντεο από το youtube στην ΕΡΤ και εκεί είπα (την επίμαχη φράση, τραγική)» δικαιολογήθηκε. «Ο χαρακτηρισμός (τριτοκοσμική) μπορεί να είναι υπερβολικός» συνέχισε. λίγο αργότερα προσέθεσε και τον χαρακτηρισμό «ακραία».
Αποδέχθηκε, πάντως, λάθη στον νόμο επαναλειτουργίας της, καθώς δουλεύει σαν δημόσια υπηρεσία Δευτέρα με Παρασκευή από τις 9πμ μέχρι τις 5μμ. Στα επόμενα λεπτά της παρουσίας του στο στούντιο της ΕΡΤ αποδέχθηκε σχεδόν στωικά τη βροχή των επικριτικών ερωτημάτων.
Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις και το συνηθίζουν τα κυβερνητικά στελέχη πέρασε στην «αντεπίθεση» κατηγορώντας τους δημοσιογράφους πως… κάνουν δημοσιογραφία της μίας λέξης.
Ο κ. Ξυδάκης εξέφρασε και το παράπονό του γιατί δεν του ζήτησε κανείς εξηγήσεις πριν δεχθεί επιθέσεις. «Και με τον Διονύση Τσακνή μίλησα αφού είχε βγάλει την ανακοίνωση» αποκάλυψε.
«Την ΕΡΤ την τιμώ και την αγαπώ» κατέληξε και η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με το πλάνο του πρώην υπουργού να βγάζει βιαστικά το μικρόφωνο.
https://www.youtube.com/watch?v=boatWO3DoWc
3. «Θα πρέπει να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές»
Το τελευταίο «χτύπημα» ήταν πριν μόλις λίγες ημέρες, στο οποίο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, μαθημένος μάλον απ τις άλλες φορές, περιείχε στην ίδια δήλωση την άποψη αλλά και το «μάζεμα»
Κι αυτό γιατί δήλωσε ότι «αν έχεις κάνει όλα αυτά που σού ζητούν οι δανειστές, τα οποία είναι πολύ επώδυνα και πολύ δυσάρεστα και υφεσιογόνα, εάν ο εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης.
Ωστόσο αμέσως έβαλε έναν αστερίσκο, λέγοντας ότι «δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ρήξη… υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια κινήσεων και είναι πάρα πολύ νωρίς. Θα πρέπει να απαιτήσουμε τουλάχιστον, κι αυτό δεν είναι θέμα μόνο της κυβέρνησης είναι όλου του ελληνικού λαού, να σέβονται το πλαίσιο μίας συμφωνίας».