«Αυτή είναι η βασική αρχή με την οποία προσερχόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κι αυτό έχει γίνει κατανοητό εκ μέρους όλων των εταίρων μας. Συζητάμε για μια καθαρή λύση, η οποία θα δημιουργεί καθαρό διάδρομο στην ελληνική οικονομία» υπογράμμισε. Σε ερώτηση για το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild ότι δήθεν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να “παραιτηθεί” από την εκταμίευση της δόσης απάντησε πως η κυβέρνηση δεν δίνει σημασία σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα που υποκρύπτουν πολιτικές σκοπιμότητες και αποσκοπούν στην άσκηση πίεσης στην ελληνική πλευρά.
«Eργαζόμαστε, ώστε να υπάρξει λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Όλα τα υπόλοιπα είναι υποθετικά σενάρια και θεωρώ ότι όλη αυτή η συζήτηση υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα εκταμίευσης της δόσης ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει θέμα δόσης. Αυτή τη στιγμή συζητάμε για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Από τη στιγμή που έχουμε υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, έχουμε την απαίτηση -και δικαιούμαστε- αυτή η συζήτηση να κλείσει τώρα». Συμπλήρωσε πως γίνονται τεχνικές και πολιτικές συζητήσεις και δεν βλέπει τον λόγο να υπάρχουν μεγάλες εντάσεις και εξάρσεις και τον φόβο να καταλήξει σε ναυάγιο η συζήτηση στο Eurogroup, καθώς, επίσης, δεν πρέπει να προεξοφλούμε ποια πρόταση θα κατατεθεί στις 15 Ιουνίου, επειδή μεσολαβούν δύο εβδομάδες μέχρι τότε.
Σε ότι αφορά το θέμα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ανεξάρτητης ΕΚΤ και σημείωσε: «Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια απόφαση, η οποία, κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς, αλλά και των υπολοίπων, θα δίνει τη δυνατότητα στο ΔΣ της ΕΚΤ να εντάξει και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Σε ερώτηση για τη στάση του ΔΝΤ, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται επ΄ αόριστον η συζήτηση για το αν θα συμμετέχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα και παρατήρησε: «Εμάς αυτό που μας αφορά είναι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να συγκεκριμενοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότερο, να καλυφθεί η ΕΚΤ και από εκεί και πέρα το ΔΝΤ ανάλογα με τις δικές του εκτιμήσεις να αποφασίσει τι θα κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Πάνω σε αυτή τη λύση δουλεύουμε.
Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, δημιουργεί καθυστέρηση στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, το γεγονός, δηλαδή, ότι το ΔΝΤ είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω. Διαρκώς μιλάμε για τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ. Η Γερμανία δίνει το βέτο στο ΔΝΤ, ώστε να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες θεωρεί αναγκαίες. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν του δίνει αυτό το οποίο απαιτείται από το καταστατικό του, για να συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ θα πρέπει είτε να αποδεχτεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση, κάνοντας μία θετική μελέτη βιωσιμότητας για το χρέος, είτε θα πρέπει να πει ότι παραμένει πλέον ως τεχνικός σύμβουλος και δεν τίθεται κανένα θέμα συμμετοχής του με χρηματοδότηση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως, σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να συγκαλέσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα του χρέους. Είπε ότι το θέμα του χρέους έχει εθνικό χαρακτήρα και επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: «Η συζήτηση που γίνεται σε διεθνές επίπεδο έχει ξεπεράσει αυτό που θα ονειρευόταν, θα ήθελε ή θα επεδίωκε ποτέ η ΝΔ, η οποία πριν από δύο χρόνια έλεγε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και το μόνο το οποίο χρειάζεται είναι πιστοποιητικό βιωσιμότητας για να βγει στις αγορές».
Σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσει με κατ΄ιδίαν συναντήσεις τούς πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία του ζητήματος του χρέους ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «εφόσον το αποφασίσουμε, θα το ανακοινώσουμε επισήμως».
Τέλος, σε ερώτηση για την αισιοδοξία που υπήρχε από τον πρωθυπουργό για την έκβαση του Eurogroup της 22ας Μαίου, στο οποίο, τελικά, δεν βρέθηκε λύση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Οταν πας στη μάχη δεν πας για να πεθάνεις. Πας με αισιοδοξία, πας με τη λογική ότι “θα παλέψω για να φέρω ότι καλύτερο για τη χώρα, για την ελληνική οικονομία και για την ελληνική κοινωνία”. Αυτή η αισιοδοξία είναι δεδομένη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. Ωστόσο, ξέρετε, υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, υπάρχουν διαφωνίες οι οποίες είναι πραγματικές και ακριβώς αυτοί οι δύο παράγοντες οδήγησαν το Eurogroup της 22ας Μαίου να μην δώσει λύση. Ωστόσο, αυτό το είχαμε περίπου προαναγγείλει, λέγοντας ότι υπάρχει περίπτωση, είναι πάρα πολύ πιθανό να χρειαστούν και μερικές μέρες ακόμα».