Πεποίθηση της Πειραιώς είναι ότι με τους χειρισμούς της όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση «έχει πλήξει πολύ σοβαρά την υπόθεση του χρέους». Διότι, όπως λένε, «απώλεσε τα σημαντικά οφέλη της διπλής αναδιάρθρωσης του 2012 και οι θυσίες των ομολογιούχων εξανεμίστηκαν, καθώς το χρέος, το οποίο το ΔΝΤ το 2014 χαρακτήριζε βιώσιμο, εκτοξεύθηκε σε δυσθεώρητα επίπεδα». Αυτό που με την απόφαση του Νοεμβρίου 2012 ήταν «δεδομένο, κατάντησε ζητούμενο», προσθέτουν και διαβεβαιώνουν πως για τη Ν.Δ. το χρέος συνιστά πλέον «εθνική προτεραιότητα». Αν και δεν κρύβουν πως τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και η συμφωνία θα είχε ολοκληρωθεί, αν ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έριχνε, στα τέλη 2014, την τότε κυβέρνηση και εν συνεχεία δεν αποσταθεροποιούσε την ελληνική οικονομία, χαραμίζοντας τρία ολόκληρα χρόνια».
Η γαλάζια κριτική στρέφεται, ωστόσο, και προς τους δανειστές ακριβώς επειδή δεν τήρησαν, από τη δική τους πλευρά, τη δέσμευση που είχαν αναλάβει απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση. Και είναι σαφής η προειδοποίηση Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι η «μειωμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης για να μεταθέτουν και σήμερα τη λήψη απόφασης».
«Τα περιθώρια παρέμβασης στο χρέος είναι λίγο-πολύ γνωστά. Και ήρθε η ώρα, πράγματι, οι δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Τους το λέμε σε όλα τα ευρωπαϊκά fora», διαμηνύει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβάλλοντας τη λύση ελάφρυνσης με επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής των δανείων και μετατροπή των κυμαινόμενων σε σταθερά, χαμηλά επιτόκια.
Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου θεωρούν πλέον ως πιθανό σενάριο να συμμετέχει το ΔΝΤ χωρίς χρήματα, να εκταμιευθεί μία «υποδόση» για να ξεπεραστεί ο σκόπελος του καλοκαιριού και η βιωσιμότητα του χρέους και η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα να αποφασιστούν μετά τις γερμανικές εκλογές.
«Μεσοβέζικη λύση»
Τα όσα συζητούνται με τους θεσμούς περιγράφονται, πάντως, ως προσπάθεια «να κλοτσήσουν το τενεκεδάκι παρακάτω», όπως λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς, με μία «μεσοβέζικη λύση», που επί της ουσίας «θα κρατάει ανοιχτό το θέμα για τη χώρα».
Εκτιμούν, ωστόσο, ότι η αποδοχή από την κυβέρνηση μιας τέτοιας λύσης -κάτι που θεωρείται πιθανό προκειμένου «να κερδίσει χρόνο παραμονής στην εξουσία»- θα της δημιουργήσει πολύ μεγάλο πολιτικό πρόβλημα. Και τούτο διότι θα εμφανίζεται να αποδέχεται μία λύση που είναι «η χειρότερη», σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup. «Θα τη βρίσκει παντού και πάντα μπροστά της», σημειώνουν στην Πειραιώς. Και όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.
Την ίδια ώρα αιχμηρά σχόλια στελεχών της Ν.Δ. προκαλούν και οι συζητήσεις περί ενδεχόμενης κυβερνητικής πρωτοβουλίας για συνεννόηση στο ζήτημα του χρέους.
«Θυμούνται τη συνεννόηση αφού έχουν κάνει όλες τις κινήσεις μόνοι τους», τόνιζε χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» της Κυριακής συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., που δεν έκρυβε ότι θεωρεί «υποκριτικό» να ζητήσει η κυβέρνηση «να πετάξει ξαφνικά την ευθύνη σε όλους τους άλλους, ενώ μέχρι τώρα είχε πάρει το θέμα πάνω της».
«Αβεβαιότητα»
Στην αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν ότι στο Eurogroup υπήρξε «αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα» και κάνουν λόγο για «νέο φιάσκο για την κυβέρνηση». Αλλά τον προβληματισμό τους μέσα σε αυτό το περιβάλλον εντείνει η διαπίστωση πως η χώρα «παραμένει βυθισμένη στην αβεβαιότητα».
«Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, ύστερα από τόσους μήνες συζητήσεων, προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η χώρα, καθώς και η ίδια η κυβέρνηση μοιάζει πελαγωμένη και χωρίς σχέδιο» και «κρατά τη χώρα καθηλωμένη και την οικονομία σε στασιμότητα», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Για τη Ν.Δ., πάντως, η λύση για το χρέος και η ένταξη της χώρας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης αποτελούν «αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη εξόδου της χώρας από την κρίση». Το… σκωπτικό σχόλιο του αντιπροέδρου της, Κωστή Χατζηδάκη, είναι ενδεικτικό: «Δεν φτάνει η όποια ρύθμιση για το χρέος όσο θεωρούμε το σιλό στο λιμάνι του Πειραιά μνημείο και το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού δάσος».
«Ισχυρή ανάπτυξη»
«Κλειδί» για την έξοδο από την κρίση θεωρείται η «ισχυρή ανάπτυξη», που, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, μπορεί να φθάσει σε ετήσιο ρυθμό 4%, εάν αλλάξει το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής και προωθηθούν εμπροσθοβαρώς γενναίες μεταρρυθμίσεις. Η Πειραιώς θεωρεί βέβαιο πως η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να προσδώσει αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία και προεξοφλεί ότι επί των ημερών της η «χώρα θα σέρνεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας». Το… καμπανάκι, άλλωστε, ηχεί ήδη, καθώς «η ελληνική οικονομία, το πρώτο τρίμηνο του 2017, ήταν η μόνη οικονομία της ευρωζώνης που βρισκόταν σε ύφεση».
«Αντί να ασχολείται η κυβέρνηση με τον παρονομαστή του κλάσματος χρέος/ΑΕΠ, δηλαδή το πώς θα ξαναμπεί η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, ασχολείται με την επικοινωνιακή διαχείριση των θυσιών που επιβάλλει και καταφεύγει στην απάτη με τα ψευτοαντίμετρα», τονίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μόνο που όσο βουλιάζει η οικονομία, το χρέος γίνεται βουνό», προειδοποιούν.
«Παγίδα λιτότητας» τα υψηλά πλεονάσματα
Η προοπτική δέσμευσης της χώρας για πολλά χρόνια σε στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% συνιστά μία μεγάλη πηγή ανησυχίας για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία προειδοποιεί πως αυτό θα λειτουργήσει εις βάρος της αναπτυξιακής προοπτικής. Από πολλούς χαρακτηρίζεται, μάλιστα, ως «παγίδα λιτότητας» και η αποτροπή της συνιστά βασικό λόγο που επιβάλλει «πολιτική αλλαγή» το ταχύτερο. «Αν δεν μπορεί η κυβέρνηση, να φύγει.
Γιατί να δεσμεύσει τη χώρα σε τόσο υψηλά πλεονάσματα;», σχολιάζουν στην Πειραιώς και προειδοποιούν πως «αν έχουμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πρέπει να πάρουμε πρόσθετα μέτρα, να βουλιάξουμε την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση». Η πρόταση που υποστηρίζει εντός και εκτός Ελλάδος είναι για πλεονάσματα 2%, τα οποία θεωρεί επιτεύξιμα για αρκετά χρόνια, αν δεν προηγηθεί μία 5ετία δέσμευσης για 3,5%.
Το success story του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδεται από την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες
Για την ηγεσία της Ν.Δ. η πορεία κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μη αναστρέψιμη και η προσπάθεια να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία γίνεται εις βάρος της δυνατότητας της χώρας να κάνει πράξη την επανεκκίνηση και να επανέλθει το ταχύτερο σε τροχιά ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την Πειραιώς, το κυβερνών κόμμα αναμετράται όχι μόνο με τις ιδεοληψίες και τη διαχειριστική ανεπάρκεια που καθιστούν απολύτως αδύνατη οποιαδήποτε μεταμόρφωσή του σε μεταρρυθμιστική δύναμη, αλλά και με τα συνεχιζόμενα «ψέματα». Με πιο πρόσφατο, όπως λένε στη Ν.Δ., την προεξόφληση θετικών εξελίξεων για το χρέος, που δεν επιβεβαιώθηκαν στο Eurogroup.
«Είναι σαφές ότι όλο αυτό το σκηνικό ήταν μία ακόμα απάτη προκειμένου να εξαπατηθούν οι πολίτες και να πειστούν οι βουλευτές τους να ψηφίσουν το 4o Μνημόνιο», υποστηρίζουν γαλάζιες πηγές.
«Κανείς πλέον δεν τον πιστεύει ό,τι κι αν λέει», σχολιάζουν, από την πλευρά τους, συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιγράφοντας μια αξιοπιστία που κλονίζεται διαρκώς όχι μόνο από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά και από τις «επικοινωνιακές ακρότητες» του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν.
«Για κάθε θέμα υπάρχει μια δήλωση από το παρελθόν που τους γελοιοποιεί», τονίζουν χαρακτηριστικά, παραπέμποντας και σε βίντεο με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να λένε παλαιότερα -πολύ συχνά και με επιθετική ρητορική- τα αντίθετα απ’ όσα πράττουν ως κυβέρνηση.
Ενα από αυτά, για τα δύο χρόνια από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, είχε κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχολιάσει, δεσμευόμενος πως ο ίδιος δεν θα πει ψέματα και δεν θα υποσχεθεί τίποτα που να μην είναι βέβαιος ότι μπορεί να υλοποιήσει: «Σε βιντεάκι σαν και αυτό που είδαμε για τον κ. Τσίπρα με αφορμή τα δύο χρόνια της εκλογικής του νίκης, που να αντιπαραβάλλει αυτά τα απίστευτα πράγματα που έλεγε προεκλογικά με αυτά που έκανε μετεκλογικά, εμένα πρωταγωνιστή αποκλείεται να με δείτε».
Για την αξιωματική αντιπολίτευση καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ότι βασικότερος αντίπαλος κάθε κυβερνητικής απόπειρας να καλλιεργήσει κλίμα success story είναι η ίδια η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες.
«Γνωρίζουν ότι η κατάστασή τους επιδεινώνεται και με αυτή την κυβέρνηση δεν βλέπουν ελπίδα», σχολιάζουν στην Πειραιώς, επικαλούμενοι δημοσκοπικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι σχεδόν 9 στους 10 πολίτες ανησυχούν ότι η ζωή τους τον επόμενο χρόνο θα γίνει χειρότερη, ενώ αντίστοιχο ποσοστό κρίνει αρνητικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα του 4ου Μνημονίου. Σημειώνουν επίσης ότι περισσότεροι από τους 7 στους 10 αξιολογούν τη συμφωνία αρνητικά, μεταξύ των οποίων και το 60% των πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απέναντί του μια παγιωμένη κοινωνική πλειοψηφία», τονίζουν στη Ν.Δ. και μιλούν ευθέως για «πανικό και στρατηγικό αδιέξοδο» της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος. Επισημαίνουν επίσης τη «συντριπτικά καλύτερη εικόνα» του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με αυτή του κ. Τσίπρα.
Απόστολος Χονδρόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής