Η σφοδρή κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το πανηγυρικό κλίμα που στήθηκε πριν και μετά την ψήφιση των μέτρων πηγαίνει χέρι χέρι με τις νέες αναδιπλώσεις σε όλα τα επίπεδα. Η ρητορική, άλλωστε, του κ. Τσίπρα και κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τις επιδιώξεις του κυβερνητικού στρατοπέδου προκαλεί σύγχυση στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της συμπολίτευσης, που άλλα περίμεναν όταν ψήφιζαν τα μέτρα και άλλα βλέπουν να έρχονται στο προσκήνιο. Και μπορεί ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, να επιδίωξε την παρέμβαση των Ευρωπαίων ηγετών με στόχο να επιτευχθεί συνολική λύση στις 15 Ιουνίου, ωστόσο οι… Συμπληγάδες που ορθώνουν Βερολίνο και ΔΝΤ θολώνουν τον ορίζοντα.
Η κόντρα
Οσο Ταμείο και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αρνούνται να κάνουν πίσω από τα τείχη που έχουν σηκώσει, παραμένοντας προσηλωμένοι στην εκπεφρασμένη θέση τους για το χρέος, η κυβέρνηση τραβάει πίσω ολοταχώς από τη σφαίρα του δημόσιου λόγου δηλώσεις για «γραβάτες» και «εν αναμονή success story». Η πραγματικότητα, άλλωστε, είναι πως Κουμουνδούρου και κόμμα Καμμένου υιοθέτησαν ένα ακόμα σφοδρό δημοσιονομικό πακέτο (για τέταρτο Μνημόνιο κάνει λόγο η αντιπολίτευση) παρά τις… ηρωικές δηλώσεις για «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα» και τελικά έμειναν με άδεια χέρια καθώς δεν πήραν πράσινο φως για τη ρύθμιση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στον… αέρα
Το εσωτερικό, πάντως, των κομμάτων της συμπολίτευσης λίγο απέχει από το να μετατραπεί και πάλι σε καζάνι που βράζει. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας, για παράδειγμα, παραδέχθηκε πως η χώρα βρίσκεται στον αέρα.
Με την κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει απειλητικά (απομένουν κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες μέχρι την επόμενη σύναξη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης), αυτό που επιχειρεί να πετύχει το Μέγαρο Μαξίμου και θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός στις επαφές που θα έχει με ηγέτες της Ευρώπης είναι να έρθει στο προσκήνιο μια βελτιωμένη εκδοχή της πρότασης, η οποία κατατέθηκε στο τελευταίο Εurogroup και έπεσε σε βράχια διότι δεν εξασφάλιζε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Ωστόσο, όπως τεκμαίρεται από τις τοποθετήσεις των κυρίων Τσίπρα και Τζανακόπουλου (παρά τις όποιες προσπάθειες να στρογγυλευτούν οι γωνίες), η συγκυβέρνηση θεωρεί τη συγκεκριμένη πρόταση ως… καλή βάση εκκίνησης. Η μετακύλιση των αποφάσεων που σχετίζονται με το χρέος μετά τις κάλπες που θα στηθούν τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία θεωρείται η πιο πιθανή κατάληξη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με την ποσοτική χαλάρωση να μετατρέπεται στο μέγιστο πλέον κυβερνητικό στοίχημα.
«Η Ελλάδα έλαβε προκαταβολικά τα μέτρα και η κυβέρνηση θα είναι εκτεθειμένη εάν εφαρμόσει τα μέτρα το 2019, χωρίς να έχει πάρει προηγουμένως αυτές τις δεσμεύσεις και αυτές τις ρυθμίσεις τις οποίες διεκδικεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς θέλαμε να ανοίξει η κουβέντα και να γίνει η δέσμευση για το χρέος γιατί ακριβώς θεωρούμε ότι η συζήτηση και η ρύθμιση του χρέους πρώιμα δημιουργεί ένα κλίμα επενδυτικό που το έχει ανάγκη η οικονομία», ανέφερε (Real FM) ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου