Ο μεγαλύτερος φόβος τώρα για την κυβέρνηση είναι να αποκοπεί ακόμη περισσότερο από τα λαϊκά στρώματα. Επιπλέον, το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που όλο αυτό το διάστημα είχαν κρατήσει χαμηλούς τόνους, να «απασφαλίσουν» και να εκφράσουν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους για πολλά από τα μέτρα που… οι ίδιοι ψήφισαν. Αρκετοί, μάλιστα, από την ομάδα των «53+» έλεγαν με νόημα τις προηγούμενες μέρες σε συνομιλητές τους πως «ό,τι έχουν να πουν θα το πουν μετά την ψήφιση των μέτρων». Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο κ. Νίκος Φίλης, ο οποίος ήδη στη συζήτηση στη Βουλή ανέφερε πως «με την ψήφιση των μέτρων φθάνουμε στα όρια έναντι των πεποιθήσεων της Αριστεράς αλλά και των αντοχών της κοινωνίας».
Γκρίνια
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν, πάντως, ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση «είναι διαχειρίσιμη», αφού όπως λένε χαρακτηριστικά: «Δεν θα υπάρξει άμεσα κάποια επίπτωση στους Ελληνες πολίτες από την ψήφιση των μέτρων. Οι επιπτώσεις θα αργήσουν να φανούν. Σημασία έχει πότε ο πολίτης θα πάει στο ΑΤΜ να πάρει το μισθό του ή τη σύνταξή του και θα δει λιγότερα χρήματα. Αυτό θα αργήσει να γίνει»…
Ωστόσο, το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τους κυβερνητικούς βουλευτές, με την αναδίπλωση την οποία υποχρεώθηκαν να κάνουν από την αρχική θέση του «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα» στα νέα επώδυνα μέτρα που δεσμεύουν τη χώρα μέχρι το 2021, προκαλεί γκρίνια στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Εκτός από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τη μείωση του αφορολογήτου, τα μέτρα που επικοινωνιακά απαιτούν ειδικό και δύσκολο χειρισμό είναι οι ομαδικές απολύσεις και οι υπόγειες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Μάρδας, σε δήλωσή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής υποστηρίζει, πάντως, πως η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αυτή τη στιγμή δεν θα έχει κόστος για την κυβέρνηση.
«Εγινε τεράστια συζήτηση χωρίς ουσία για τις εργασιακές σχέσεις, ως προς τις πιέσεις των θεσμών για περαιτέρω ελαστικοποίηση. Οι εργασιακές σχέσεις δεν αποτελούν πλέον στοιχείο δημιουργίας μη φιλικού περιβάλλοντος», δηλώνει ο κ. Μάρδας. Ο πρώην υπουργός επισημαίνει επίσης πως αν υπάρξει θετική υπέρβαση στα πρωτογενή πλεονάσματα η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει «άμεσα έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, που θα ευνοήσει κατά κύριο λόγο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους πολίτες».
Η λύση του χρέους
Η κυβέρνηση για τη βελτίωση του κλίματος ποντάρει στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και μετά το αυριανό κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει την υπεραισιοδοξία του σε δεσμεύσεις που έχει λάβει ο ίδιος στις παρασκηνιακές επαφές που είχε με κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και με το ΔΝΤ. Κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών τόνισε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως «οι πιθανότητες να υπάρξει σημαντική πρόοδος στο αυριανό Eurogroup είναι 50-50».
Η εικόνα αυτή έχει μεταφερθεί και στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι αν υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις θα είναι το αντάλλαγμα για τα σκληρά μέτρα που κλήθηκαν να ψηφίσουν. Ο πρωθυπουργός ευελπιστεί πως το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου θα υπάρχει λύση. Την αισιοδοξία του τη στηρίζει και στην πεποίθησή του πως η Ευρωπαϊκή Ενωση, και κυρίως η Γερμανία, θα επιδιώξει να δώσει λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους για να αποφύγει μια ευρύτερη αναταραχή στην Ευρώπη. Αν όμως η βεβαιότητα αυτή αποδειχθεί μια νέα… αυταπάτη και το θέμα της διευθέτησης του χρέους μετατεθεί τελικά για μετά τις γερμανικές εκλογές, τότε, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη και μια «έκρηξη» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στροφή στην καθημερινότητα
«Επιδίωξή μας είναι οι μεγάλες επενδύσεις που θα αφορούν εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες και όχι πια δημόσια έργα. Για παράδειγμα, μεγάλα τουριστικά νησιά που θα εξυπηρετούν εκτός των άλλων και τους συνταξιούχους της Ευρώπης. Επίσης, η δημιουργία ενός νησιού με τέτοιο τρόπο που θα είναι το κέντρο του παγκόσμιου πολιτισμού αλλά και η δημιουργία μιας νέας Σαντορίνης. Χρειαζόμαστε 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για τα επόμενα 6-7 χρόνια. Αυτές οι επενδύσεις μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο με τέτοια μεγάλα έργα», δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο κ. Δημήτρης Μάρδας.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει τις επόμενες εβδομάδες να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση και να έχει καθαρό πεδίο δράσης τουλάχιστον για τους επόμενους τέσσερις μήνες μέχρι τις γερμανικές εκλογές, οπότε και θα λάβει οριστικές αποφάσεις για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ή ακόμη και εκλογικού αιφνιδιασμού. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία της οικονομίας, από το αν η ύφεση θα συνεχιστεί και φυσικά και από τις κοινωνικές αντιδράσεις.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου