Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδόμησε τον λαϊκισμό του Τσίπρα

Την αλήθεια για τα μέτρα λιτότητας του 4ου Μνημονίου που θα επιβαρύνουν τους πολίτες, και για τα οποία δεν είπαν ούτε λέξη ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του, αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.

«Ψηφίζοντας το 4ο Μνημόνιο κλείνετε τον κύκλο της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε η χώρα», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. μπροστά στον αμήχανο πρωθυπουργό, που δεν είπε ούτε μια λέξη για τα μέτρα-«θηλιά» για τους πολίτες. «Αυτό είναι το δικό σας Μνημόνιο και είναι το πιο βαρύ από όλα τα προηγούμενα», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κρατώντας ανά χείρας τον τόμο με το 4ο Μνημόνιο: «Θριαμβολογείτε για το πλεόνασμα, είστε η καλύτερη διαφήμιση για τη λιτότητα στην Ευρώπη. Ζητούσατε λεφτά χωρίς μέτρα και τώρα έχουμε μέτρα χωρίς λεφτά. Το τέταρτο Μνημόνιο έχει μέτρα και για το ‘17 και το ‘18 και προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από τα αντίμετρα», είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Σας έχω μία πρόταση, κύριε Τσίπρα. Αν είναι 7 δισ. τα αντίμετρα και 4,5 τα μέτρα, μην πάρετε μέτρα, δώστε αντίμετρα 2,5 δισ. από τώρα»!

Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε ευθέως ότι «η Ελλάδα ζει έναν εφιάλτη με ευθύνη Τσίπρα – Καμμένου» αλλά από σήμερα, όπως είπε, «ο κύκλος της μεγάλης εξαπάτησης που έζησε η χώρα έκλεισε». Κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην κουράζεται να προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν το Μνημόνιο καθώς «ούτως ή άλλως οι βουλευτές θα τα ψηφίσουν και δεν χρειάζονται τυράκι… Θα τα ψηφίσουν για την καρέκλα…», ενώ σχολίασε και την… ετοιμότητά του να φορέσει ακόμα και… γραβάτα λέγοντας: «Κύριε Τσίπρα, είστε ικανός να βάλετε και σμόκιν στην παραλία για να λέτε τα ψέματά σας…».

Ούτε συγγνώμη…

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «σήκωσε το γάντι» και έδωσε άμεσες απαντήσεις στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στους ελιγμούς με τους οποίους προσπάθησε να διαφύγει στην ομιλία του λέγοντας: «Πρώτη φορά πρωθυπουργός θέλει να αναλάβει και να γίνει σύμβουλος στρατηγικής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης… Και επειδή δείξατε μεγάλο ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές του 2019 και μας είπατε για τις δικές μου ομιλίες και πώς θα ακούγονται δύο χρόνια μετά, για βάλτε μας τις δικές σας πριν από δύο χρόνια για να ακούσουμε τι λέγατε τότε και τι κάνετε σήμερα…

Αναλώσατε το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας σας στα αντίμετρα και για τα μέτρα δεν είπατε τίποτα… Μου θυμίζετε το ανέκδοτο εκείνο για το δολοφόνο που σκότωσε τον πατέρα του και τώρα ζητάει επιείκεια γιατί είναι ορφανός… Μια ζωή πλειοδοτούσατε στον λαϊκισμό… Εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, εσείς δεν τολμάτε να ζητήσετε ούτε μια συγγνώμη… Με χαρακτηρίσατε “πορφυρογέννητο”, την προηγούμενη φορά με είχατε πει τσάμπα μάγκα… Αλλά τσάμπα μάγκας είναι αυτός που λέει εν γνώσει του ψέματα. Είναι αυτός που εκλέγεται και ξαναεκλέγεται με ενισχυμένη αναλογική και όταν βλέπει ότι χάνει τις εκλογές ψηφίζει την απλή αναλογική… Αν είστε τόσο σίγουροι ότι είμαστε σε στρατηγικό αδιέξοδο, κάντε εκλογές να αποφασίσει ο λαός».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά την πρωτολογία του επισήμανε στον πρωθυπουργό πως «υποσχεθήκατε ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και ότι θα ορθώσετε το ανάστημα στους ξένους αλλά από το “go back, κ. Μέρκελ” πήγαμε στο “βοήθεια, κ. Μέρκελ”… Λέγατε ότι θα τελειώνατε με το παλιό και τη διαπλοκή και τελικώς αποδεικνύεστε πιο παλιοί από το παλιό, αποδεικνύεστε πιο αδίστακτοι και πιο κυνικοί… Αν είχατε στοιχειώδη ντροπή, θα είχατε παραιτηθεί, δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να μιλήσουν…» και του θύμισε μια αποστροφή από δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη ότι «από τη στιγμή που ένας αριστερός γίνεται εξουσιομανής αμοραλιστής, δεν υπάρχουν ηθικά εμπόδια για το τι θα κάνει για να παραμείνει στην εξουσία…». Και τον κάλεσε «εάν σας έχει απομείνει η ελάχιστη πολιτική ευθιξία, να κάνετε αυτό που κάνατε το 2015, δηλαδή, αφού ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα, να παραιτηθείτε!».

Περί απάτης και αυταπάτης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε στον κ. Τσίπρα ότι «εάν δεν είχατε ξεγελάσει τους Ελληνες το 2015, η χώρα μας θα είχε γίνει μια κανονική χώρα… Χάσαμε τρία χρόνια και 26 δισ. εθνικού πλούτου. Αυτό δεν είναι αυταπάτη, είναι απάτη…», ενώ για τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ με το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης τού θύμισε αυτό που έχει γράψει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ότι «όταν διάβαζε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έβγαζε -λέει- ατμό από τα αφτιά του γιατί έγραφε ανοησίες!».

Τράβηξε την επικοινωνιακή κουρτίνα του Μαξίμου λέγοντας πως «η ελληνική κοινωνία εμβρόντητη παρακολουθεί την πατρίδα μας να μετατρέπεται σε μια αποικία λιτότητας και μάλιστα χωρίς ημερομηνία λήξης, επ’ αόριστον… Ολοι όμως οι εφιάλτες κάποια στιγμή τελειώνουν και η εποχή της ασχήμιας πλησιάζει στο τέλος της… Ζητούσατε λεφτά χωρίς μέτρα και τώρα παίρνετε σκληρά μέτρα χωρίς λεφτά για τη χώρα! Το τέταρτο Μνημόνιο είναι και βαρύ και άδικο. Περιλαμβάνει 4,9 δισεκατομμύρια πρόσθετα νέα μέτρα που δεν τα ζητούσε κανείς πριν από ένα χρόνο και που φέρουν τη σφραγίδα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησής σας» και ζήτησε τις μαθηματικές του γνώσεις για να δει εάν μπορεί να υπολογίσει πόσες φορές περισσότερα είναι τα μέτρα αυτά από το e-mail Χαρδούβελη! «Εννιάμισι φορές περισσότερο…».

Βροχή από επιβαρύνσεις

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε πως με τη μείωση του αφορολογήτου μπορεί να χαθούν μέχρι και τρεις συντάξεις και ένας μισθός για κάθε χαμηλόμισθο. Δηλαδή, είπε, «αντί να χορηγήσετε τη δέκατη τρίτη σύνταξη, κόβετε και τη δωδέκατη και την ενδέκατη.

Ενα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες Ελληνες φορολογούμενοι πολίτες επιβαρύνονται για πρώτη φορά με τη μείωση του αφορολόγητου και με εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στο 20% ενώ και ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες επαγγελματίες και αγρότες επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο με τον διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό ψηφίζετε σήμερα… Φτάσατε», είπε, «στο σημείο να λέτε ότι τα υποτιθέμενα αντίμετρα είναι -λέει- περισσότερα από τα μέτρα. Πέντε δισεκατομμύρια είναι τα μέτρα, 7 δισεκατομμύρια τα αντίμετρα. Αν είναι έτσι, σας έχω, κύριε Τσίπρα, μια πρόταση: Μην πάρετε μέτρα, πάρτε 2 δισεκατομμύρια αντίμετρα τώρα. Γιατί δεν το κάνετε;».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε, τέλος, πως «οι δυνατότητες της χώρας είναι πολύ περισσότερες από τις δικές σας. Η ελπίδα της κοινωνίας είναι δικιά μας αποστολή. Υπάρχει άλλος δρόμος και θα τον περπατήσουμε όλοι μαζί. Οι πολίτες ξέρουν ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες δεν θέλουν μια Ελλάδα που ζει με συσσίτια και επιδόματα. Θέλουν μια Ελλάδα που δίνει δουλειές, παρέχει ασφάλεια και δημιουργεί ευκαιρίες. Δεν θέλουμε μια Ελλάδα που θα σέρνεται, αλλά μια Ελλάδα που θα εμπνεύσει, θα ενθουσιάσει, θα δώσει πραγματική ελπίδα. Η Ελλάδα δεν αξίζει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να γιορτάσει τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με το τέταρτο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα».

Δεν έχετε λαϊκή νομιμοποίηση για όσα ψηφίζετε

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ρωτώντας τον: «Με τίνος εξουσιοδότηση αναλαμβάνετε δεσμεύσεις που πηγαίνουν πέρα από τη λήξη της κοινοβουλευτικής σας θητείας; Δεν έχετε καμία λαϊκή νομιμοποίηση γι’ αυτά τα οποία πηγαίνετε να ψηφίσετε σήμερα. Τα ψηφίζετε μόνο και μόνο γιατί έτσι νομίζετε ότι μπορείτε να παραμείνετε στην εξουσία με άλλοθι -το μεγάλο άλλοθι!- τάχα το χρέος. Μόνο που και εδώ τρώτε από τα έτοιμα, γιατί δεν λέτε ότι οι αποφάσεις για το χρέος είναι σε μεγάλο βαθμό ειλημμένες από τον Νοέμβριο του 2012, από την κυβέρνηση Σαμαρά!

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως «ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια αποτελεσματική μεταρρυθμιστική δύναμη γιατί οι βάτραχοι μεταμορφώνονται σε πρίγκιπες μόνο στα παραμύθια» ενώ αναφέρθηκε και σε «κάποιους νταβατζήδες που περνάνε καλά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έχουν διαχρονική αξία».

Γιάννης Απέργης

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Μπαχρέιν: Στο επίκεντρο οι επενδύσεις και ο τουρισμός

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οικονόμου: Τι θα ισχύει με τη χρήση μάσκας στις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ενέργεια και άμυνα στην ατζέντα Μητσοτάκη στο Ριάντ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης: Στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φώφη Γεννηματά: Η τελευταία ομιλία της στη Βουλή [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φώφη Γεννηματά: Κλείνει η Βουλή για μια εβδομάδα σε ένδειξη πένθους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οχι άλλη «αλλαγή» από Τσίπρα και Παπανδρέου

Kon

Φώφη Γεννηματά-Αλέξης Τσίπρας: Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom