Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που πριν τον Ιανουάριο του 2015 θα… καταργούσε τα Μνημόνια «με ένα νόμο και ένα άρθρο», που μοίραζε υποσχέσεις για 13η σύνταξη, αύξηση του κατώτατου μισθού και προστασία από τους πλειστηριασμούς, σωματοποίησε χθες τη δεύτερη μνημονιακή κυβίστησή του.
Με τη θετική ψήφο των «153» των κοινοβουλευτικών ομάδων της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου, οι άλλοτε μεγάλες πρωθυπουργικές κουβέντες, σύμφωνα με τις οποίες «δεν πρόκειται να ληφθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα», είχαν την τύχη της παροχολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, πριν κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του από το βήμα της Βουλής, «ξέχασε» πως στις σχεδόν 1.000 σελίδες του υπερ-νομοσχεδίου προβλέπονται μειώσεις στις συντάξεις, τσεκούρωμα του αφορολόγητου και μαχαίρι σε ειδικά μισθολόγια.
Στην πρωθυπουργική οπτική ο ορίζοντας (βολικός έτσι κι αλλιώς με βάση τη σφοδρότητα των μέτρων που υπερψήφισαν Κουμουνδούρου και Ανεξάρτητοι Ελληνες) είχε μόνο τα αντίμετρα. Μόνο που και σε αυτήν την περίπτωση το αφήγημα στάθηκε λειψό. Χωρίς καμία αναφορά στην αλήθεια που θέλει την εφαρμογή τους να γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που η χώρα πιάσει τα δυσθεώρητα πλεονάσματα, στα οποία έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Ιδιαίτερη αίσθηση, παράλληλα, προκάλεσε ακόμα μία αναφορά του κ. Τσίπρα. Που αρνήθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του, παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν δριμύ «κατηγορώ» για κάθε πτυχή της πολιτικής του και η λαϊκή δυσαρέσκεια… χτυπάει πλέον επίπεδα ρεκόρ.
Επιχειρώντας να στήσει προφίλ δυναμικού διαπραγματευτή, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, εκ νέου, πως χωρίς τη διευθέτηση του χρέους δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα της συμφωνίας. «Το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι είναι μια ισορροπημένη συμφωνία που ανοίγει την προοπτική για λύση στο χρέος. Με αυτή παίρνουμε τη δόση, έχουμε αντίμετρα ισόποσα, παίρνουμε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα αποτελέσουν το πράσινο φως από το ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης… Τα μέτρα που συμφωνήσαμε τα απαίτησε το ΔΝΤ. Αν έχουμε τη θετική εξέλιξη που όλοι επιθυμούμε και πάρουμε τη λύση για το χρέος, θα εφαρμόσουμε τις δεσμεύσεις μας, αλλά αν δεν την έχουμε, με ευθύνη κάποιων στην Ε.Ε. και δεν συμμετάσχει το Ταμείο, δεν θα υλοποιήσουμε τα μέτρα. Αυτά θα εφαρμοστούν μόνο αν έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται τα μέτρα για το χρέος. Αλλιώς, τα μέτρα θα αποσυρθούν και το γνωρίζουν και οι πιστωτές μας», ανέφερε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός. «Αυτό που λέω ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν χωρίς το χρέος το λέω και στη Λαγκάρντ, το λέω και στη Μέρκελ, το λέω σε όλους. Εσείς τι είπατε; Οτι θα εφαρμοστούν είτε με είτε χωρίς το χρέος», συμπλήρωσε.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Παρά το γεγονός πως η οικονομική πολιτική της συγκυβέρνησης έχει… στεγνώσει τη μεσαία τάξη και τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε, για πολλοστή φορά, καλύτερες ημέρες στους πολίτες, κάνοντας λόγο για το… τελευταίο σκαλοπάτι πριν από το success story.
«Η συμφωνία έχει δυσκολίες, αλλά ανοίγει δρόμος με μια ολοκληρωμένη λύση και εισερχόμαστε σε περίοδο σταθερότητας και υψηλής ανάκαμψης. Αυτό επιβεβαιώνεται ήδη στην αγορά. Υπάρχουν προτάσεις για παραγωγικές επενδύσεις. Επιχειρηματικοί κολοσσοί ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τόπο. Ο στόχος μας είναι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Οχι με κάθε κόστος, για αυτό και διαπραγματευτήκαμε σκληρά. Οι θετικές εξελίξεις για επενδύσεις και έξοδο στις αγορές είναι κρίσιμος σταθμός για την υπέρβαση της κρίσης», σημείωσε.
Ο κ. Τσίπρας, που φρέναρε και πάλι τη σεναριολογία για πρόωρες εκλογές, λίγη ώρα πριν η συμπολίτευση αναφωνήσει «ναι» σε ένα νέο Μνημόνιο, είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια έξω από το καθεστώς της επιτροπείας. «Με τη συμφωνία έρχεται αυτή η προοπτική κοντά. Για αυτό ζητήσαμε την εντολή του λαού τον Σεπτέμβριο και ριχτήκαμε σε αυτή τη μάχη και θα φτάσουμε μέχρι τέλους. Ο λαός ξέρει ότι δεν είμαστε αλάνθαστοι αλλά ξέρει ότι δεν είμαστε παιδιά της διαπλοκής. Και για αυτόν τον λόγο, παρά τις απογοητεύσεις, γνωρίζει ότι θα τα παλέψουμε μέχρι τέλος όσο καλύτερα μπορούμε σε συνθήκες χρεοκοπίας και δεν θα διαψεύσουμε τον λαό. Θα τα καταφέρουμε», ανέφερε.
Οπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός στη σχεδόν 50λεπτη ομιλία του από το βήμα της Βουλής, αναζήτησε επικοινωνιακό σωσίβιο στα περιλάλητα αντίμετρα, επάνω στα οποία έχει οικοδομήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της στρατηγικής του, προκειμένου να απορροφηθούν οι εσωτερικοί κραδασμοί στην Κουμουνδούρου. «Τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν υπό την προϋπόθεση ότι το 2018 θα υπάρχει πρόβλεψη ότι είμαστε εντός δημοσιονομικών στόχων. Δηλαδή 3,5% του ΑΕΠ. Κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε και μιλάτε για 5,5%. Αν το 2016 καταφέρνεις να πιάσεις πολύ πιο πάνω από το 3,5, τότε το 2018 είναι απολύτως βέβαιο ότι θα πιάσεις τον στόχο του 3,5%. Τα αντίμετρα δεν είναι αέρας κοπανιστός. Οχι μόνο θα εξασφαλιστούν αλλά θα δημιουργηθεί και έξτρα δημοσιονομικός χώρος για το 2019 ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ και όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για επιπλέον ελαφρύνσεις», υποστήριξε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου