Και δεν είναι άλλο από το Βόρειο Σέλας. Έμεινε εκεί ως τις 5 τα ξημερώματα καθηλωμένος από την ομορφιά…
View this post on Instagram
Τι είναι το Βόρειο Σέλας και πώς δημιουργείται
Το φαινόμενο αυτό είναι ουσιαστικά είναι παιχνίδι του φωτός που προκαλείται από τις συγκρούσεις μεταξύ ηλεκτρικά φορτισμένων σωματίων (ηλιακός άνεμος) που απελευθερώνονται από τον ήλιο και αφού εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της γης συγκρούονται με αέρια όπως το οξυγόνο και το άζωτο δημιουργώντας έτσι χρωματισμούς. Το χρώμα του φωτός εξαρτάται από το είδος του ατόμου που διεγείρεται και από την ενεργειακή διαφορά των στοιβάδων διέγερσης και ηρεμίας των ηλεκτρονίων του ατόμου.
Γερμανία: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά από την έναρξη των μετρήσεων θερμοκρασίας
Το επικρατέστερο χρώμα του είναι το λευκό παρόλο που στο γυμνό μάτι φαίνεται περισσότερο το πράσινο. Οι πιο συχνοί χρωματισμοί είναι το κόκκινο που φαίνεται στο χαμηλότερο άκρο των κάθετων ακτίνων, το κίτρινο και φυσικά το πράσινο που εμφανίζεται στο ανώτερο άκρο και είναι αυτό που ξεχωρίζει και εντυπωσιάζει περισσότερο.
Πότε είναι η καλύτερη περίοδος για να το δεις
Ξεκινάμε θέτοντας ως δεδομένο πως τα βασικά χαρακτηριστικά που ευνοούν στο να δει κανείς το Βόρειο Σέλας είναι το σκοτάδι και ο καθαρός ουρανός, οπότε ακόμα και αν επισκεφθείς τον αρκτικό κύκλο ένα συγκεκριμένο μήνα που όλοι σου έχουν επιβεβαιώσει πως θα δεις το Σέλας, αν πχ έχει συννεφιά τις ημέρες που βρίσκεσαι εκεί, οι πιθανότητες να το δεις με τα ίδια σου τα μάτια είναι πραγματικά ελάχιστες.
Αν σκέφτεσαι λοιπόν να ταξιδέψεις μέχρι το βορρά για να δεις το Βόρειο Σέλας η καλύτερη περίοδος είναι το τέλος του φθινοπώρου μέχρι τις αρχές της άνοιξης και αυτό γιατί θα πρέπει να υπάρχει αρκετό σκοτάδι για να μπορέσει κανείς να το δει με γυμνό μάτι.
Ο Δεκέμβριος είναι ο μόνος χειμερινός μήνας με τις λιγότερες πιθανότητες να δεις το Σέλας και αυτό γιατί πολύ γνωστά μέρη όπως το Τρομσό της Νορβηγίας και η Κίρουνα της Σουηδίας εκείνο το μήνα έχουν πιθανότητα συννεφιάς στο 70%, κάτι που σημαίνει πως η πιθανότητα να δει κανείς το Βόρειο Σέλας πέφτει κατακόρυφα. Σίγουρα το φθινόπωρο είναι καλή περίοδος από θέμα θερμοκρασιών καθώς από Ιανουάριο ο μέσος όρος θερμοκρασιών είναι οι -20 αλλά η εμπειρία στα χιόνια είναι πραγματικά πιο συγκλονιστική. Το απόλυτο λευκό σα βαμβάκι και ο καταπράσινος νυχτερινός ουρανός είναι η πιο όμορφη αντίθεση που μπορεί να υπάρξει στη φύση.
Απόφυγε τον Δεκέμβριο λοιπόν και επίλεξε τέλος Οκτωβρίου και Νοέμβριο (αλλά με πιθανότητα να μη δεις χιόνια) και Ιανουάριο, Φεβρουάριο ή την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου όπου η θερμοκρασία αγγίζει μέχρι και τους -30 αλλά η εμπειρία στα χιόνια είναι μοναδική.
Που έχεις τις περισσότερες πιθανότητες να το δεις
Το Βόρειο Σέλας εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του χρόνου σε χώρες που το βόρειο τμήμα τους βρίσκεται πάνω από τον αρκτικό κύκλο. Αυτές είναι η Γροιλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φινλανδία και ο Καναδάς. Αν όμως πρέπει να επιλέξω μόνο μία για να σου προτείνω τότε αυτή – σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία είναι η Σουηδία και συγκεκριμένα το Αμπίσκο (Abisko).
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Βόρειο Σέλας εμφανίζεται στο συγκεκριμένο μέρος περίπου 159 από τις 365 νύχτες και αυτό γιατί είναι από τα ελάχιστα μέρη της Σουηδίας που βλέπουν βροχή πολύ σπάνια.
Αντίθετα η Ισλανδία, παρόλο που είναι πιο γνωστή στο ευρύ κοινό για την εμφάνιση του, οι πιθανότητες καθαρού ουρανού είναι πολύ λιγότερες από αυτές της Σουηδίας ή της Νορβηγίας.