Το καμπανάκι του κινδύνου για τη Βενετία χτύπησε η UNESCO, που ανακοίνωσε ότι η Πόλη των Δόγηδων θα προστεθεί στη λίστα με τις απειλούμενες περιοχές παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η υπηρεσία του ΟΗΕ θα αφαιρέσει από τη «Γαληνοτάτη» τα προνόμια που έχουν τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς θεωρεί ότι η πόλη απειλείται σοβαρά λόγω του υπερτουρισμού και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
UNESCO: Βουλιάζει η Βενετία στα νερά και τον τουρισμό
Σύμφωνα με έκθεση της UNESCO, η Βενετία κινδυνεύει από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ σημεία της πόλης αλλοιώνονται από τις ορδές των τουριστών. Η έκθεση απευθύνεται στις τοπικές Αρχές, που καλούνται να απαντήσουν γιατί δεν έχουν λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα διάσωσης της ιστορικής πόλης, που περιβάλλεται από τη λιμνοθάλασσα και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.
Μετά την εγγραφή της λιμνοθάλασσας της Βενετίας στους τόπους παγκόσμιας κληρονομιάς το 1987, οι έλεγχοι είναι συνεχείς από την UNESCO. Εδώ και δύο χρόνια, ο φορέας του ΟΗΕ έχει προτείνει την ένταξη της Βενετίας στη λεγόμενη «λίστα κινδύνου», αλλά τελικά δεν τη συμπεριέλαβε, καθώς η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη έκτακτων μέτρων για να περιορίσει τις επιπτώσεις από τον τουρισμό. Τότε ελήφθη η απόφαση να απαγορευθούν τα κρουαζιερόπλοια μέσα στα κανάλια. Η UNESCO ζητούσε τότε να απαγορευθούν τα περισσότερα σκάφη που ρυπαίνουν τη λιμνοθάλασσα και προκαλούν κραδασμούς.
Ειδικοί της UNESCO έχουν ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση στην πόλη και ένα σχέδιο προστασίας των μνημείων. Ο Δήμος της Βενετίας απάντησε ότι θα μελετήσει τη νέα πρόταση της UNESCO. Ο πρώην δήμαρχος της Βενετίας, Μάσιμο Κατσιάρι, επιτέθηκε στην υπηρεσία του ΟΗΕ λέγοντας ότι είναι «από τους πιο ακριβούς και άχρηστους οργανισμούς», καλώντας τις σημερινές Αρχές να την αγνοήσουν, γιατί δεν βοηθάει ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών.
Κλιματική αλλαγή: Σοβαρός κίνδυνος για τη Μεσόγειο που θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Η Βενετία είναι ευάλωτη στις πλημμύρες και με την άνοδο της στάθμης της λιμνοθάλασσας η κατάσταση κάθε χρόνο χειροτερεύει. Επίσης, είναι δύσκολο να γίνει διαχείριση του όγκου των τουριστικών κυμάτων. Περίπου 28 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται τη Βενετία κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να γίνονται συνεχώς έργα αστικής επέκτασης και να πυκνώνουν τα μεγάλα κτίρια γύρω από την ιστορική περιοχή της πόλης.
Περιοριστικά μέτρα λαμβάνει ο δήμος
Πριν από ένα χρόνο, ο Δήμος της Βενετίας ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει περιορισμούς στις μονοήμερες επισκέψεις τουριστών, που αποφέρουν πολύ λίγα έσοδα στην πόλη, προκαλούν συμφόρηση στα κανάλια και επιβαρύνουν δυσανάλογα το περιβάλλον της. Για να αποθαρρύνουν τις μονοήμερες επισκέψεις, οι τοπικές Αρχές είχαν μάλιστα ανακοινώσει ότι θα χρεώνουν με «διόδια» όσους επισκέπτες δεν διανυκτερεύουν στην πόλη.
Οι Αρχές της Βενετίας διαθέτουν σύστημα επιτήρησης και ελέγχου, που συγκεντρώνει στοιχεία από κινητά τηλέφωνα, αλλά και από όσα καταγράφουν οι κάμερες στους δρόμους. Το σύστημα αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να καταγράφουν την ταχύτητα με την οποία μπαίνουν οι γόνδολες μέσα στα 150 παγκοσμίως διάσημα κανάλια της και να καταχωρίζουν τους τουρίστες σε κατηγορίες ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους.
Ειδήσεις σήμερα
Πήλιο: Γερμανίδα βρέθηκε νεκρή με σφαίρα στην πλάτη – Mυστήριο παραμένει ο θάνατος της