Το έργο έχει ως στόχο να καταδείξει τις δυνατότητες του κρέατος που καλλιεργείται από κύτταρα στο εργαστήριο, χωρίς τη σφαγή ζώων, και να αναδείξει τη σχέση μεταξύ της μεγάλης κλίμακας κτηνοτροφίας και της καταστροφής της άγριας ζωής και της κλιματικής κρίσης.
Ο κεφτές από μαμούθ παράχθηκε από μια αυστραλιανή εταιρεία. Το πρώτο καλλιεργούμενο κρέας που θα πωλείται κανονικά σε πελάτες θα είναι το ιαπωνικό ορτύκι, το οποίο η εταιρεία αναμένει ότι θα βρίσκεται σε εστιατόρια της Σιγκαπούρης φέτος. «Έχουμε πρόβλημα αλλαγής συμπεριφοράς όσον αφορά την κατανάλωση κρέατος», δήλωσε ο George Peppou, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Vow.
Γερμανία: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά από την έναρξη των μετρήσεων θερμοκρασίας
«Στόχος είναι η μετάβαση μερικών δισεκατομμυρίων κρεατοφάγων από την κατανάλωση [συμβατικής] ζωικής πρωτεΐνης στην κατανάλωση πραγμάτων που μπορούν να παραχθούν σε ηλεκτροδοτούμενα συστήματα. Και πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να ‘’εφεύρουμε’’ κρέας. Ψάχνουμε για κύτταρα που είναι εύκολο να αναπτυχθούν, πραγματικά νόστιμα και θρεπτικά, και στη συνέχεια αναμειγνύουμε και συνδυάζουμε αυτά τα κύτταρα για να δημιουργήσουμε πραγματικά νόστιμο κρέας».
Ο Tim Noakesmith, ο οποίος ίδρυσε τη Vow μαζί με την Peppou, δήλωσε: «Επιλέξαμε το μαλλιαρό μαμούθ επειδή είναι σύμβολο της απώλειας της ποικιλομορφίας και σύμβολο της κλιματικής αλλαγής». Το πλάσμα αυτό, πιστεύεται ότι οδηγήθηκε στην εξαφάνιση λόγω του κυνηγιού από τον άνθρωπο και της αύξησης της θερμοκρασίας μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων.
Ο κεφτές μαμούθ θα αποκαλυφθεί το βράδυ της Τρίτης στο Nemo, ένα μουσείο επιστημών στην Ολλανδία.
Κάποιοι έχουν δεύτερες σκέψεις για το τεχνητό κρέας
Σύμφωνα με τον theguardian.com, κανείς δεν έχει δοκιμάσει ακόμη τον… μαμουθένιο κεφτέ. «Δεν έχουμε δει αυτή την πρωτεΐνη εδώ και χιλιάδες χρόνια», δήλωσε ένας καθηγητής που δούλεψε με την ομάδα. «Έτσι, δεν έχουμε ιδέα για το πώς θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα όταν την τρώμε. Αλλά αν το ξανακάνουμε, θα μπορούσαμε σίγουρα να το κάνουμε με τρόπο που θα το έκανε πιο εύγευστο».
Ο Wolvetang δήλωσε ότι μπορεί να καταλάβει τους ανθρώπους που αρχικά είναι επιφυλακτικοί με ένα τέτοιο κρέας, «Είναι λίγο παράξενο και καινούργιο – πάντα έτσι είναι στην αρχή. Αλλά από περιβαλλοντική και ηθική άποψη, προσωπικά πιστεύω ότι [το καλλιεργημένο κρέας] έχει πολύ νόημα».