Η πρωτοβουλία των αρχών του ναού Irinjadappilly Sree Krishna στην περιοχή Thrissur αποτελεί μέρος της δέσμευσης των ιθυνόντων να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ζωντανά ζώα για οποιεσδήποτε εορταστικές εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Indian Express, το ρομποτικό μοντέλο ελέφαντα έχει ύψος 3,3 μέτρα, ζυγίζει 800 κιλά και είναι κατασκευασμένο από σιδερένιο σκελετό.
Το ρομπότ ήταν δωρεά της People for Ethical Treatment of Animals (PETA) India και της ηθοποιού Parvathy Thiruvothu και ελπίδα όλων είναι να διοργανώνονται εκδηλώσεις δίχως «σκληρότητα», όπως αναφέρεται, κατά των ζώων.
Ο ιερέας του ναού επεσήμανε πως οι Αρχές δέχθηκαν με χαρά τον μηχανικό ελέφαντα. «Ελπίζουμε ότι και άλλοι ναοί θα σκεφτούν να αντικαταστήσουν τους ελέφαντες με ρομποτικούς ελέφαντες για τις τελετές τους» σημείωσε.
Αλυσοδεμένοι, σελωμένοι και στολισμένοι, οι ελέφαντες παίζουν σημαντικό ρόλο στις γιορτές των ναών στην Κεράλα – η πολιτεία φιλοξενεί σχεδόν το ένα πέμπτο των περίπου 2.500 αιχμάλωτων ελεφάντων της χώρας.
Τήλος: Ανακυκλώνει και κομποστοποιεί πάνω από το 93% των αποβλήτων της
Εδώ και χρόνια, ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων έχουν επισημάνει τις ανησυχίες τους σχετικά με τη μεταχείρισή τους. Το Κέντρο Έρευνας για τα Δικαιώματα των Ζώων έγραψε την περασμένη εβδομάδα στον επικεφαλής υπουργό της πολιτείας σχετικά με την αυξημένη θνησιμότητα των θηλαστικών, λέγοντας ότι 138 σε αιχμαλωσία ελέφαντες πέθαναν στην Κεράλα μεταξύ 2018 και 2023.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, η PETA δήλωσε ότι η υποβολή ζωντανών ελεφάντων σε ακραίους δυνατούς θορύβους κατά τη διάρκεια των φεστιβάλ ήταν «σκληρή» και κάλεσε όλους τους ναούς στην πολιτεία να στραφούν σε αληθοφανείς μηχανικούς ελέφαντες.
«Είναι καιρός να κάνουμε δυναμικότερα και πιο αποτελεσματικά βήματα για να σταματήσουμε μια τέτοια κακοποίηση και να αφήσουμε τα ζώα να έχουν μια ζωή με σεβασμό και αξιοπρέπεια» προσέθεσε η οργάνωση.
Ειδήσεις σήμερα
Τραγωδία στα Τέμπη: Πως ξεγέλασαν τον θάνατο – Τέσσερις ιστορίες που συγκλονίζουν [Βίντεο]