Το αποτέλεσμα της μελέτης είναι ανατριχιαστικό, γιατί καταλήγει ότι όλοι μας θα χάσουμε μία μέρα από τον χρόνο μας
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature η αύξηση της θερμοκρασίας προκάλεσε το λιώσιμο των πάγων, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η περιστροφή της Γης, που καθορίζει τις ώρες και τα λεπτά που υπαγορεύουν τις ημέρες μας.
Drastic polar ice melt is slowing Earth’s rotation, counteracting a speedup from the planet’s liquid outer core. The upshot is that we might need to subtract a leap second for the first time ever within the decade https://t.co/Xpa4HmHb2G
— Scientific American (@sciam) March 27, 2024
Κλιματική αλλαγή: Σοβαρός κίνδυνος για τη Μεσόγειο που θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κι αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες μέτρησης του χρόνου να αφαιρέσουν ένα λεπτό από τα ρολόγια μας. Κι αν αυτό ακούγεται λίγο, μπορεί, ωστόσο, να έχει μεγάλο αντίκτυπο στα υπολογιστικά συστήματα. Όπως αναφέρει το CNN με την πάροδο των ετών έχουν προστεθεί πολλά δευτερόλεπτα, αλλά μετά από μια μακρά τάση επιβράδυνσης, η περιστροφή της Γης επιταχύνεται τώρα λόγω των αλλαγών στον πυρήνα της και για πρώτη φορά θα πρέπει να αφαιρεθεί ένα δευτερόλεπτο.
«Ένα αρνητικό επιπλέον δευτερόλεπτο δεν έχει ποτέ προστεθεί ή δοκιμαστεί, οπότε δεν έχουν προηγούμενο τα προβλήματα που θα μπορούσε να δημιουργήσει», έγραψε η Πατρίτσια Ταβέλα, μέλος του Τμήματος Χρόνου στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών στη Γαλλία, σε άρθρο που συνοδεύει τη μελέτη.
Αλλά το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό επηρεάζεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το λιώσιμο των πάγων στους πόλους καθυστερεί το επιπλέον δευτερόλεπτο κατά τρία χρόνια, μετατοπίζοντάς το από το 2026 στο 2029, σύμφωνα με την μελέτη.
Melting ice in Greenland and Antarctica is changing Earth's spin, which may help experts with a tricky international timekeeping dilemma, a new study suggests. https://t.co/dhkSKpF4EZ
— ABC News (@abcnews) March 27, 2024
Όπως εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, ο γεωφυσικός στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο, Ντάνκαν Άγκνιου, το λιώσιμο των πάγων στους πόλους επηρεάζει το πού συγκεντρώνεται η μάζα της Γης. Η αλλαγή αυτή, με τη σειρά της, επηρεάζει τη γωνιακή ταχύτητα του πλανήτη. Δεδομένου ότι οι πάγοι στους πόλους λιώνουν, αυξάνεται η μάζα γύρω από τον ισημερινό της Γης, γεγονός που επηρεάζει την περιστροφή του πλανήτη.
«Αυτό που γίνεται με το λιώσιμο των πάγων είναι ότι το νερό που είναι παγωμένο σε στερεά κατάσταση σε περιοχές της Γης όπως η Ανταρκτική και η Γροιλανδία, αυτό το παγωμένο νερό λιώνει και μετακινούνται τα υγρά σε άλλα μέρη του πλανήτη. Τα νερά ρέουν μακριά, προς τον ισημερινό», δήλωσε στο NBC News ο Τόμας Χέρινγκ, καθηγητής γεωφυσικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.
«Είναι κάπως εντυπωσιακό, ακόμα και για μένα. [Οι άνθρωποι] έχουμε κάνει κάτι που αλλάζει μετρήσιμα το πόσο γρήγορα περιστρέφεται η Γη. Συμβαίνουν πράγματα που δεν έχουν προηγούμενο», είπε ο Άγκνιου.
Σημειωτέον ότι η περιστροφή της Γης έχει επιβραδυνθεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Πριν από περίπου 70 εκατομμύρια χρόνια, οι μέρες ήταν μικρότερες, διαρκούσαν 23,5 ώρες, σύμφωνα με μια μελέτη στην Παλαιοωκεανογραφία και Παλαιοκλιματολογία.
Ειδήσεις σήμερα
Σε εξέλιξη ομηρία σε καφετέρια στην Ολλανδία – Δείτε τη στιγμή που αφήνονται ελεύθερα τρία άτομα
Daily Mail για Πισπιρίγκου: «Πόζαρε με την Τζωρτζίνα πριν της δώσει τη κεταμίνη»
Το… GPS μίας «άλλης» εποχής – Όταν οι δρόμοι δεν είχαν ονόματα και τα σπίτια αριθμούς