Ανησυχία για τη διεξαγωγή των αγώνων το 2024, αλλά η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου έχει εμπιστοσύνη στους Γάλλους
Γαλλία: Οι βροχοπτώσεις μόλυναν τα νερά του Σηκουάνα
Η επιστροφή των κολυμβητών στον Σηκουάνα ύστερα από έναν ολόκληρο αιώνα -και συγκεκριμένα ένα χρόνο αφού ολοκληρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024, όπως υποσχέθηκε πρόσφατα ο Δήμος του Παρισιού- αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο εγχείρημα.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υγρού Στίβου (World Aquatics) ανακοίνωσε χθες ότι ματαιώθηκαν οι προγραμματισμένοι αγώνες του προολυμπιακού test event κολύμβησης στον ποταμό, επειδή «η ποιότητα του νερού παραμένει σε επίπεδα κάτω των αποδεκτών για την ασφάλεια της υγείας των αθλητών». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «με βάση όσα συνέβησαν το Σαββατοκύριακο είναι ξεκάθαρο ότι οι διοργανωτές του “Παρίσι 2024” και οι τοπικές Αρχές πρέπει να προβούν σε περισσότερα έργα για να διασφαλίσουν ισχυρά εναλλακτικά σχέδια, προκειμένου όλα να είναι εντάξει κατά τη διάρκεια των Αγώνων»!
Το σοκ ήταν εξίσου ισχυρό με την απογοήτευση. Την τελευταία εικοσαετία η ποιότητα του νερού στον Σηκουάνα (όπου το κολύμπι απαγορεύθηκε επίσημα το 1923, λόγω των αποχετευτικών και βιομηχανικών λυμάτων) βελτιώθηκε σημαντικά, χάρη σε διάφορες παρεμβάσεις. Mάλιστα, στο ποτάμι ζουν 30-35 είδη ψαριών, ορισμένα μεγαλύτερου μεγέθους από ό,τι το 1900. Ωστόσο οι πρόσφατες σφοδρές βροχοπτώσεις στη γαλλική πρωτεύουσα -που ταλαιπώρησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σλοβενία- προκάλεσαν υπερχείλιση του αποχετευτικού δικτύου.
Γαλλία: Χωρίς Σηκουάνα οι Ολυμπιακοί του Παρισιού
Ετσι, τα δείγματα που λήφθηκαν ένα 24ωρο πριν από τις προολυμπιακές δοκιμαστικές κούρσες έδειξαν αυξημένη περιεκτικότητα στο βακτήριο E. Coli, με συνέπεια η αναβολή των αγωνισμάτων να αποτελέσει μονόδρομο.
Τόσο ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Πιερ Ραμπαντάν, όσο και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Χουσαΐν αλ Μουσαλάμ, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους. Ο δεύτερος όμως τόνισε ότι «η υγεία των αθλητών μας παραμένει ύψιστη προτεραιότητα».
Παρ’ όλα αυτά, η Παγκόσμια Ομοσπονδία στήριξε τους Γάλλους διοργανωτές, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών του 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για έναν καθαρό Σηκουάνα, που θα φιλοξενήσει του χρόνου το καλοκαίρι τους «καλύτερους υπαίθριους κολυμβητικούς αγώνες».
Βάσει του ολυμπιακού προγράμματος, στον Σηκουάνα θα διεξαχθούν οι κολυμβητικοί αγώνες του τρίαθλου και η μαραθώνια κολύμβηση, όπως και ένα μέρος του παρατρίαθλου στην Παραολυμπιάδα.
Η ρύπανση του αέρα με μικροσωματίδια σκότωσε 239.000 ανθρώπους στην ΕΕ το 2022
Υστερα από το χθεσινό κάζο -και αφού απέδωσε το πρόβλημα στις «ασυνήθιστα ισχυρές βροχοπτώσεις»- η οργανωτική επιτροπή του «Παρίσι 2024» υποσχέθηκε ότι θα παρακολουθεί στενά την ποιότητα του νερού στον Σηκουάνα, με τη «βάσιμη ελπίδα» ότι θα διεξαχθεί κανονικά το κολυμβητικό τεστ του ολυμπιακού τρίαθλου εντός του Αυγούστου. «Το Plan B μας παραμένει… η κολύμβηση στον Σηκουάνα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μπριζίτ Λεγκάρ, υπεύθυνη αξιωματούχος για τα ολυμπιακά αγωνίσματα στο Κεντρικό Παρίσι.
Τη λύση αναμένεται να δώσει μια γιγάντια υπόγεια δεξαμενή συγκράτησης των βρόμικων υδάτων σε περίπτωση υπερχείλισης των αγωγών, χωρητικότητας 50.000 κυβικών μέτρων. Θα είναι έτοιμη πριν από την τελετή έναρξης, τον Ιούλιο του 2024. Αλλωστε το εμβληματικό, παρισινό ποτάμι, που έχει υμνηθεί από λογοτέχνες και ζωγράφους, θα παρουσιαστεί αναζωογονημένο όχι μόνο ως αθλητικός χώρος αλλά και ως πλατφόρμα της τελετής έναρξης, με ένα στολίσκο 160 σκαφών που θα μεταφέρουν 10.000 αθλητές σε μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων, ως τον Πύργο του Αϊφελ.
Σε ό,τι αφορά την εγχώρια διάσταση του θέματος, για την δημοτική Αρχή του Παρισιού και τη Σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό, οι αγώνες θεωρούνται «σκαλοπάτι» για την απόδοση του Σηκουάνα στους Παριζιάνους και τους ξένους κολυμβητές. Θεωρητικά θα μπορούν να κάνουν ελεύθερα και με ασφάλεια το μπάνιο τους σε τρία σημεία της όχθης από το 2025… γλιτώνοντας το ταξίδι στην Κυανή Ακτή ή σε άλλες χώρες της Μεσογείου.
Το έργο αναγέννησης του Σηκουάνα αναμένεται να κοστίσει 1,4 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να είναι σίγουρη 100% η επιτυχία του. Ο επικεφαλής μηχανικός υγιεινής του Δήμου του Παρισιού, Μισέλ Κολέν-Κανιβέζ, προειδοποίησε ότι ακόμη και με τη δεξαμενή κάποια λύματα μπορεί να καταλήξουν στο ποτάμι. Αλλά αυτά τα περιστατικά θα είναι σπάνια και τότε οι δημοτικές υπηρεσίες θα κηρύττουν τον Σηκουάνα προσωρινά «μη προσβάσιμο».
Το βέβαιο είναι ότι οι Παριζιάνοι περιμένουν με αγωνία να δουν αν όλοι οι αθλητές θα βγουν υγιείς από το ποτάμι, ώστε να κάνουν πιο ήσυχοι την παρθενική τους βουτιά το 2025.
Μπορεί άλλωστε ο Σηκουάνας να έχει τη φήμη ιδιαίτερα επιβαρυμένου ποταμού, αλλά το πρόβλημα της ρύπανσης αποτελεί μόνιμη πληγή των κολυμβητικών αγώνων σε φυσικό περιβάλλον. Μετά το test event στο Τόκιο το 2019 (όταν δεν ήταν ακόμη γνωστό ότι οι Ολυμπιακοί θα αναβληθούν για το 2021 λόγω της πανδημίας) αθλητές από πολλά κράτη διαμαρτυρήθηκαν για την κακή ποιότητα των νερών στον Κόλπο του Τόκιο.
Σοβαρές ενστάσεις διατυπώθηκαν και για τη διεξαγωγή αγωνισμάτων στον μολυσμένο Κόλπο Γκουαναμπάρα, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.
Ειδήσεις σήμερα
Νέο ξεκίνημα για την Φαίη Σκορδά: Μετακομίζει σε καινούριο σπίτι – Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες
Το «μαγικό» φυτό από την Κρήτη – Κάνει καλό σε συκώτι, καρδιά, στομάχι και όχι μόνο
Απογοητευμένη από τις Μαλδίβες η Ιωάννα Τούνη: «Θα είναι τα πιο τζάμπα λεφτά που έχω δώσει» [Βίντεο]