Ομως το «ιερό όρος-ηφαίστειο» Φούτζι δεν συμμετέχει σε αυτόν τον αναβρασμό. Ο κρατήρας του έχει να εκραγεί περίπου 300 χρόνια, ενώ για πρώτη φορά εδώ και 130 χρόνια κοντεύει Νοέμβριος και οι πλαγιές του δεν έχουν ακόμη δει το λευκό χρώμα του χιονιού! Συνήθως το Φούτζι έχει μόνιμα χιόνια στην κορυφή του (3.776 μέτρα υψόμετρο), αλλά από το ξεκίνημα του φθινοπώρου δεν έχει χιονίσει ούτε μία φορά. Για τους Ιάπωνες μετεωρολόγους είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, τουλάχιστον από το 1894, που τηρούνται σχετικά αρχεία.
«Η πιο καθυστερημένη χιονόπτωση που έχουμε παρατηρήσει ως τώρα στο Φούτζι ήταν στις 26 Οκτωβρίου του 1955 και του 2016. Φέτος, όμως, έσπασε το ρεκόρ», δήλωσε ο Ιάπωνας μετεωρολόγος Γιουτάκα Κατσούτα, του σταθμού της περιφέρειας Κόφου. Συνήθως τα χιόνια έχουν καλύψει την περιοχή γύρω από τον κρατήρα ως τις 2 Οκτωβρίου και πέρσι αυτό συνέβη στις 5 Οκτωβρίου. Φέτος, όμως, τα πράγματα ήρθαν αλλιώς:
Τήλος: Ανακυκλώνει και κομποστοποιεί πάνω από το 93% των αποβλήτων της
«Το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ ζεστό και οι υψηλές θερμοκρασίες διατηρήθηκαν και τον Σεπτέμβριο. Αυτό εμπόδισε την κυκλοφορία κρύου αέρα στο βουνό», εξήγησε ο Κατσούτα.
Η Ιαπωνία υπέφερε φέτος από ακραία κύματα ζέστης και η φετινή χρονιά ήταν εξίσου ζεστή με το 2023, κρατώντας από κοινού το ρεκόρ.
Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι 220.000 Ιάπωνες και ξένοι αναρριχητές σκαρφαλώνουν στο Φούτζι το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αλλά φέτος ήταν λιγότεροι. Για να καταπολεμήσει τον υπερτουρισμό, η κυβέρνηση έθεσε πλαφόν ημερήσιων επισκεπτών, καθιερώνοντας παράλληλα εισιτήριο. Αρκετοί, ωστόσο, περίμεναν κι αυτή τη χρονιά υπομονετικά τη σειρά τους για να αναρριχηθούν στην κορυφή τη νύχτα και να απολαύσουν την ανατολή του ήλιου στο ψηλότερο σημείο της χώρας, που φημίζεται γι’ αυτήν.