ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρευνα δείχνει ότι το πλύσιμο των ρούχων μας ευθύνεται για τη ρύπανση της Αρκτικής με πλαστικά

Απίστευτο: Η Ανταρκτική μπορεί να γίνει πράσινη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Newsroom eleftherostypos.gr

Ένα μεγάλο ποσοστό των πλαστικών που ρυπαίνουν τον Αρκτικό ωκεανό, από την Νορβηγία έως το Βόρειο Πόλο, προέρχεται από τα ρούχα μας.

Έρευνες έχουν δείξει εδώ και καιρό ότι τα λεγόμενα «μικροπλαστικά», δηλαδή κομμάτια πλαστικού με διάμετρο έως και 5 χιλιοστά, αποτελούν έναν από τους πιο κοινούς ρύπους των υδάτων του πλανήτη.

Τώρα, μια νέα έρευνα αναδεικνύει το γεγονός ότι η ρύπανση από τα μικροπλαστικά έχει φτάσει έως και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, όπως ο Βόρειος Πόλος.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», απέδειξε επίσης ότι το 92% των μικροπλαστικών που εντοπίζονται στον Αρκτικό ωκεανό προέρχεται από ίνες συνθετικών υλικών, όπως ο πολυεστέρας, που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην ένδυση.

Για την διεξαγωγή της έρευνας, 4 πλοία συνέλεξαν δείγματα νερού από 71 περιοχές του αρκτικού κύκλου, και από βάθος 3 με 8 μέτρων.

Η ανάλυση έδειξε πως υπήρχαν 40 σωματίδια μικροπλαστικών ανά κυβικό μέτρο νερού, με το 92,3% των σωμωτιδίων να προέρχεται από συνθετικές ίνες.

Το μέγεθος, το σχήμα και το είδος του υλικού το ταυτίζει με βεβαιότητα με τις ίνες των ρούχων, που αποβάλλονται από αυτά κατά το οικιακό πλύσιμο ή κατά την παραγωγή των υφασμάτων.

Περίπου τα 2/3 των ρούχων που κατασκευάζονται σήμερα αποτελούνται από συνθετικά υλικά, όπως ο πολυεστέρας, το νάιλον και το ακρυλικό.

Υπολογίζεται ότι ετησίως, η βιομηχανία παραγωγής υφασμάτων παράγει περίπου 40 εκατομμύρια τόνους συνθετικού υλικού.

Παρόλο που οι βιομηχανίες φιλτράρουν τα απόβλητά τους, μεγάλο μέρος των μικροπλαστικών φαίνεται πως καταλήγει και πάλι στον ωκεανό.

Το πώς μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα τους ανθρώπους και τις μορφές θαλάσσιας ζωής (π.χ. ψάρια, πτηνά, ζωοπλαγκτόν) η παρουσία των μικροπλαστικών απασχολεί ιδιαίτερα την επιστήμη τελευταία.

Στο παρελθόν, ερευνητές έχουν εντοπίσει μικροπλαστικά στα εντόσθια ψαριών και άλλων ζώων, τα οποία μπορούν να περάσουν και στον άνθρωπο μέσω της αλιείας και της διατροφής.

Ο επικεφαλής της νέας έρευνας, δρ. Πίτερ Ρος, λέει πως οι βιομηχανίες, οι οποίες ήδη εξετάζουν τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον η χρήση νερού, χημικών (π.χ. βαφών) και οι εκπομπές αερίων εκ μέρους τους, θα πρέπει σύντομα να εξετάσουν τη ρύπανση που προκαλούν στο περιβάλλον εξαιτίας των υφασμάτων που χρησιμοποιούν.

Αν και η επιστήμη γύρω από τα μικροπλαστικά και τις συνέπειές τους στην υγεία είναι ακόμη πολύ νέα, είναι σίγουρο πως η παρουσία μικροπλαστικών στον οργανισμό μας δεν επιφέρει κανένα όφελος, ενώ το να είναι επικίνδυνη αποτελεί ένα πολύ ισχυρό ενδεχόμενο.

ΠΗΓΗ: CNN 

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός: Οι «κόκκινες» περιοχές βάζουν φρένο στη χαλάρωση

Ερχεται η κακοκαιρία «Λέανδρος»: Ισχυρό ψύχος και χιονοπτώσεις από την Πέμπτη – Χιόνια και στην Αττική

Προειδοποιούν οι επιστήμονες: Με click away και ανοιχτά δημοτικά θα φτάσουμε 2.000 κρούσματα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Γιώργος Καραϊβάζ: «Καθαρό» το όπλο των εκτελεστών – Τι έδειξε η βαλλιστική εξέταση

Tinad

Μετά από 20 χρόνια, οι επιστήμονες μπορούν να δώσουν εξήγηση για τις περίεργες «αράχνες» στην επιφάνεια του Άρη

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός: Ένας στους τρεις ασθενείς εμφανίζει ψυχικές ή νευρολογικές διαταραχές – Τα ευρήματα νέας έρευνας

Tinad

Eurostat: Η πανδημία μείωσε το προσδόκιμο ζωής

Tinad

«Βόμβες» Βρούτση για Φουρθιώτη: Υπολογίζεται πως πήρε 200.000 ευρώ

Evanthia Karra

Ποια συναισθήματα αναγνωρίζουν ευκολότερα οι Έλληνες και ποια οι Γερμανοί; – Τι αναφέρει νέα έρευνα

Evanthia Karra

Υπόθεση Marfin: Ανοίγει πάλι ο φάκελος – Στο «φως» νέα στοιχεία

Tinad

Έρευνα: 6 ποτήρια κρασί την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη στα μάτια

Μαρίνα Μπενέκου

Κορωνοϊός: Μικρό το ενδεχόμενο διαρροής του ιού από εργαστήριο, αλλά δεν το έχουμε αποκλείσει ακόμη, λέει ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Μαρίνα Μπενέκου