Στην κοιλάδα Zongo, η οποία σφύζει από ζωή, οι επιστήμονες κατέγραψαν εντυπωσιακά νέα είδη ερπετών, εντόμων αλλά και φυτών, τα οποία είχαν διαφύγει της προσοχής τους τα τελευταία χρόνια.
Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα είδη συγκαταλέγεται η λεγόμενη «ορεινή» οχιά, ένα ερπετό με υπερευαίσθητη ακοή και κοφτερά δόντια, το οποίο δεν έχει εντοπιστεί πουθενά αλλού στον κόσμο.
Στα υψηλότερα σημεία της κορυφογραμμής των Άνδεων επιβιώνει σε μικρό ποσοστό το βολιβιανό «φίδι-σημαία», που ξεχωρίζει για το έντονο κόκκινο, κίτρινο και πράσινό του χρώμα, απ’ όπου και αντλεί το όνομά του.
Στις ανακαλύψεις συμπεριλαμβάνεται και αυτή του «λιλιπούτειου» βατράχου, ενός αμφίβιου μεγέθους 1 εκατοστού, που αποτελεί ένα από τα μικρότερα του κόσμου και, με την τάση που έχει να κρύβεται στο χώμα και τη βλάστηση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί.
«Ακολουθήσαμε τον ήχο που κάνει για να τον βρούμε, αλλά μόλις τον πλησιάσεις ησυχάζει και έτσι γίνεται ακόμη δυσκολότερος ο εντοπισμός του», διηγήθηκε ο επικεφαλής της έρευνας και οικολόγος Trond Larsen.
Όσον αφορά τη χλωρίδα της περιοχής, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος ορχιδέας, που λέγεται «το στόμα του φιδιού».
Το σχήμα του φυτού, μέρη του οποίου θυμίζουν έντομο, προσελκύει διάφορα είδη εντόμων, τα οποία βοηθούν στην γονιμοποίηση του φυτού, μεταφέροντας γύρη και εξασφαλίζοντάς του την επιβίωση.
Τα περισσότερα από τα νέα είδη, αν και νέα για την επιστήμη, ήταν εδώ και καιρό γνωστά στις ντόπιες κοινότητες αυτοχθόνων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα «νέο» είδος μπαμπού, το οποίο εδώ και χρόνια αξιοποιείται από τους ντόπιους σε οικοδομές και την κατασκευή μουσικών οργάνων.
Γερμανία: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά από την έναρξη των μετρήσεων θερμοκρασίας
Όσο για τα είδη που πιστευόταν πως είχαν εξαφανιστεί, οι επιστήμονες ενθουσιάστηκαν διαπιστώνοντας πως πολλά από αυτά ζουν και βασιλεύουν.
Ένα τέτοιο είδος είναι ο λεγόμενος «βάτραχος με τα διαβολικά μάτια», ένα βατραχάκι μαύρου χρώματος με κόκκινα μάτια που θεωρούταν εξαφανισμένο, καθώς πριν ορισμένα χρόνια η κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού φράγματος κατέστρεψε μεγάλο μέρος του φυσικού του περιβάλλοντος.
Η πεταλούδα- «σάτυρος», η οποία θεωρούταν πως είχε εκλείψει εδώ και 98 χρόνια, ανακαλύφθηκε επίσης ξανά στα χαμηλότερα στρώματα της βλάστησης του δάσους, πιασμένη σε μια παγίδα που περιείχε την βασική της πηγή τροφής- τα σάπια φρούτα.
ΠΗΓΗ: CNN
Κορωνοϊός: Ανησυχία για νέα έξαρση λόγω εορτών
Κορωνοϊός και εμβόλια: Στην τελική ευθεία η επιχείρηση «Ελευθερία» – Το χρονοδιάγραμμα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr