Ξεκινώντας το 2026 ένας τυχερός που θα επιλεγεί θα πληρώνεται για να μην κάνει τίποτα και η αμοιβή του μάλιστα θα προέρχεται από κρατική δαπάνη, αφού το συγκεκριμένο πρότζεκτ εννοιολογικής τέχνης (κοινώς conceptual art) χρηματοδοτείται από την σουηδική κυβέρνηση.
Το πρότζεκτ «Eternal Employment» βρίσκεται στην πόλη Γκόθενμπουργκ της Σουηδίας και ο τυχερός υπάλληλος θα πρέπει απλώς να αναφέρεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο Κόρσβεγκεν, έναν σταθμό τραίνων λίγο πιο δίπλα. Ο μισθός για να μην κάνει κανείς κυριολεκτικά τίποτα ανέρχεται στα 2.320 δολάρια τον μήνα, περιλαμβάνει ετήσιες αυξήσεις, άδεια διακοπών καθώς και ένα πλήρες συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.
Μολονότι ο καλλιτέχνης πίσω από το πρότζεκτ δεν θα δεχτεί αιτήσεις μέχρι και το 2025, η αγγελία της θέσεις έχει ήδη δημοσιευτεί, ενώ υπάρχουν και σχετικά διαφημίσεις. «Η θέση δεν έχει κανένα καθήκον, ούτε ευθύνες παρά μόνον την δέσμευση ότι πρέπει να πραγματοποιείται στο Κόρσβεγκεν. Οτιδήποτε επιλέξει να κάνει ο εργαζόμενος συνιστά εργασία», γράφει χαρακτηριστικά.
Κατά συνέπεια οι προϋποθέσεις της δουλειάς αυτής είναι πολύ συγκεκριμένες και περιορισμένες. Ο υπάλληλος θα πρέπει απλώς να εμφανίζεται στον σχετικό σταθμό και να ενημερώνει για την παρουσία του χτυπώντας ένα ρολόι. Στη συνέχεια μια σειρά από λαμπιόνα θα ενεργοποιούνται πάνω από την πλατφόρμα, όπου θα πραγματοποιείται η «εργασία», προκειμένου να ειδοποιηθούν οι επιβάτες και οι λοιποί παρευρισκόμενοι ότι το πρότζεκτ βρίσκεται σε λειτουργία. Όταν με το καλό τελειώσει η βάρδια, ο υπάλληλος οφείλει να ενημερώσει για την αποχώρηση του χτυπώντας το ίδιο ρολόι και τα φώτα θα σβήνουν. Μέχρι την επόμενη ημέρα είναι ελεύθερος να κάνει ότι επιθυμεί, εκτός από το να βρει δεύτερη δουλειά.
2025: Όλες οι... μακάβριες προβλέψεις του Νοστράδαμου και της Μπάμπα Βάνγκα - Πού έπεσαν μέσα την περασμένη χρονιά;
Μάλιστα ο υπάλληλος δεν είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται στον σταθμό όλη την ημέρα. Αντιθέτως μπορεί να φύγει ανά πάσα στιγμή και αντικαθίσταται προσωρινά από κάποιον συνάδελφό του. Κατά τα άλλα η θέση δεν ζητά καμία εξειδικευμένη γνώση και είναι εγγυημένη για όλη τη ζωή του εργαζομένου. Ο καλλιτέχνης δήλωσε δε ότι οποιοσδήποτε στον κόσμο θα μπορούσε εύκολα να κάνει αίτηση και να γίνει δεκτός.
Αυτό το πρότζεκτ αποτελεί ουσιαστικά ένα κοινωνικό πείραμα και από πίσω του λανθάνει ένα ανησυχητικό και ίσως προφητικό μήνυμα: «Ενόψει της μαζικής αυτοματοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης, η επικείμενη απειλή υπόσχεση είναι ότι όλοι θα είμαστε παραγωγικά περιττοί», ισχυρίζονται η δημιουργοί.
Με πληροφορίες από το Washington Post