Ο Μάικλ Γκίμπσον-Λάιτ, υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, σημείωσε στην μελέτη του πως η πτώση στην ποιότητα και την ποσότητα των τροφίμων που διατίθενται στις φυλακές λόγω της μείωσης των πόρων έχει κάνει τα ramen noodles, με τα οποία γίνεται σούπα με νουντλς, ένα πολύτιμο αγαθό.
«Οι κρατούμενοι είναι τόσο δυσαρεστημένοι … που έχουν αρχίσει να βασίζονται στα ramen noodles – ένα φτηνό, ανθεκτικό προϊόν διατροφής – ως μορφή χρήματος στην παραοικονομία,» έγραψε ο Γκίμπσον-Λάιτ στη μελέτη. «Επειδή είναι φθηνά, νόστιμα και πλούσια σε θερμίδες, τα ράμεν έχουν γίνει τόσο πολύτιμα ώστε να χρησιμοποιούνται για ανταλλαγή με άλλα προϊόντα.»
2025: Όλες οι... μακάβριες προβλέψεις του Νοστράδαμου και της Μπάμπα Βάνγκα - Πού έπεσαν μέσα την περασμένη χρονιά;
Στη διάρκεια του ενός χρόνου της έρευνας, ο Γκίμπσον-Λάιτ πήρε συνέντευξη από 60 άνδρες κρατούμενους και μέλη του προσωπικού σε μία κρατική εγκατάσταση ως μέρος μιας ευρύτερης έρευνας σχετικά με το πώς οι κρατούμενοι αντιδρούν στις παρακμάζουσες υπηρεσίες των φυλακών. Στην κατάσταση που βρήκε, έδωσε τον όρο «τιμωρητέα λιτότητα,» εφόσον οι μειώσεις στους προϋπολογισμούς σιγά-σιγά οδηγούν στη μετατόπιση του κόστους της φροντίδας σε φυλακισμένους και τα δίκτυα υποστήριξής τους.
Έτσι και εισάχθηκε το ταπεινό «τούβλο» των ράμεν.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τρόφιμοι συχνά ανταλλάζουν τα πακέτα ramen noodles με άλλα είδη τροφίμων, ρούχα, προϊόντα υγιεινής, ακόμα και υπηρεσίες. Κατά καιρούς, ο Γκίμπσον-Λάιτ είπε πως είδε κρατούμενους να χρησιμοποιούν τα πακέτα κυριολεκτικά σαν τσιπς του πόκερ σε παιχνίδια των τροφίμων.
Μάλιστα, ένας τρόφιμος το έθεσε λακωνικά: «Εδώ, η σούπα είναι χρήματα.»