Πληθωρισμός είναι μία κατάσταση στην οικονομία, η οποία ουσιαστικά “υποβαθμίζει” τα χρήματα, αφού αυξάνονται σταθερά οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών που αγοράζουμε.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι βάσει πληθωρισμού, κάθε χρόνο και κατά μέσο όρο, οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών αυξάνονται και γίνονται πιο ακριβές για την τσέπη μας: με τα ίδια λεφτά σε σχέση πχ με πέρυσι, αγοράζουμε λιγότερα πράγματα.
Αυτό μπορεί να συμβεί και εξαιτίας της αλλαγής της σχέσης προσφοράς-ζήτησης (αν αυξηθεί η ζήτηση αυξάνεται και ο πληθωρισμός), είτε και εξαιτίας του πόσου χρήματος έχει πέσει στην αγορά.
Έτσι για παράδειγμα αν ο πληθωρισμός είναι 2%, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, οι τιμές όλων των αγαθών θα αυξάνονται κατά 2%.
Τι είναι πληθωρισμός και πως υπολογίζεται;
Ο πληθωρισμός υπολογίζεται από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) ή στα Αγγλικά, Consumer Price Index (CPI).
Ο ΔΤΚ ακολουθεί την μέση σταθμισμένη πορεία των τιμών λιανικής μιας συγκεκριμένης γκάμας προϊόντων και υπηρεσιών τα οποία θεωρούνται “πρώτης ανάγκης” για έναν καταναλωτή.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα συνθέτουν το “Καλάθι του Καταναλωτή” και κάποιες βασικές κατηγορίες που εμπεριέχονται είναι η διατροφή, η στέγαση, η υγεία, οι μεταφορές, η εκπαίδευση, η επικοινωνίες κτλ.
Ο πληθωρισμός είναι υπεύθυνος για το γεγονός πως η ποσότητα χρημάτων που έχεις στην κατοχή σου σήμερα έχει μεγαλύτερη αξία από ότι θα έχει η ίδια ποσότητα χρημάτων αύριο και, αντίστοιχα, μικρότερη αξία από ότι είχε η ίδια ποσότητα χθες.
Ειδήσεις σήμερα
Ρούλα Πισπιρίγκου: Αρνείται να σιτιστεί και συνεχίζει να δηλώνει αθώα