«Αναφερθήκαμε και πάλι στη συγκεκριμένη δικογραφία τη 9χρονη και για τον λόγο που βρίσκεται η ίδια στη φυλακή, αναλύουμε τα δεδομένα, συγκεντρώνουμε εκθέσεις ειδικών και η προσπάθειά μας αποβλέπει στην επιβεβαίωση των ισχυρισμών της κατηγορούμενης» δήλωσε σχετικά με το τι συζητήθηκε.
«Η αγωνία της είναι ότι βρίσκεται στη φυλακή και θεωρεί ότι βρίσκεται αδίκως εκεί, ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την προσωρινή της κράτηση (…). Σήμερα, θα μπορούσα να πω ότι είναι σχετικά ψύχραιμη. Πιστεύει στην αθωότητά της» πρόσθεσε από πλευράς του ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Ζάρδας.
Στο μεταξύ, με εντολή της 18ης τακτικής ανακρίτριας, ανοίγει το μνήμα, όπου είναι θαμμένη η 9χρονη, προκειμένου οι Αρχές να πάρουν το τάμπλετ, που τοποθετήθηκε με το παιδί κατά την ταφή του.
Στο μεταξύ, την πόρτα του ανακριτικού γραφείου πέρασε στις 11 το πρωί ο εντατικολόγος, Ανδρέας Ηλιάδης, ο οποίος κούραρε την 9χρονη Τζωρτζίνα όσο αυτή νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, προκειμένου να καταθέσει όσα γνωρίζει για τις συνθήκες νοσηλείας του άτυχου κοριτσιού.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στα δικαστήρια της Ευελπίδων, ο κ. Ηλιάδης εξέφρασε την οδύνη και τη θλίψη του για τον θάνατο των τριών παιδιών από την Πάτρα: «Η Τζωρτζίνα ήταν ένα παιδί που πολεμήσαμε μαζί. Να σας θυμίσω ότι μετά τη δραματική διάσωση που έλαβε χώρα στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Πάτρας κληθήκαμε με τη δική μου ομάδα να φέρουμε εις πέρας ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο. Αγωνιστήκαμε και δώσαμε πραγματικά μάχη για να καταφέρουμε ο, τι θα μπορούσαμε να περισώσουμε από τη μικρή Τζωρτζίνα. Νομίζω τα καταφέραμε, τη θωρακίσαμε, εξασφαλίσαμε τον περίφημο απινιδωτή και βηματοδότη. Θέλαμε να πιστεύουμε ότι με αυτό θα πορευόμαστε. Δυστυχώς η αγκαλιά μας δεν ήταν τόσο μεγάλη», τόνισε ο κ. Ηλιάδης.
Στο μεταξύ, αίτηση αποφυλάκισης αναμένεται να καταθέσει η Ρούλα Πισπιρίγκου, όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει ο εκπρόσωπός της, ωστόσο όπως φαίνεται δεν έχει τύχη να γίνει αποδεκτή.
Αυτό ουσιαστικά ξεκαθάρισε η ποινικολόγος Γιάννα Παναγοπούλου, μιλώντας για την πρόθεση της προφυλακισμένης για την ανθρωποκτονία της 9χρονης κόρης της.
Όπως αιτιολόγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, «πριν από τρεις ημέρες απολογήθηκε και δεν έπεισαν οι ισχυρισμοί της γι’ αυτό και της επιβλήθηκε η προσωρινή κράτηση, που είναι το έσχατο μέσο». Και εξήγησε: «Για να ευδοκιμήσει ένα τέτοιο αίτημα θα πρέπει να έχουμε νέα στοιχεία. Από την πλευρά της κατηγορουμένης ή από την ποινική δικογραφία θα πρέπει να έχουν προκύψει νέα στοιχεία που να δικαιολογούν την άρση της κράτησής της και να την αποσυνδέουν από την κατηγορία».
Ρούλα Πισπιρίγκου: Ανατριχίλα! Ήθελε να αποκλείσει τη νέα διάσωση της Τζωρτζίνας εκτιμούν οι αξιωματικοί
«Εγώ είχα κατεβάσει τον ήχο για να μην ενοχλείται η μικρή στον ύπνο της», υποστήριξε ηΡούλα Πισπιρίγκου για το οξύμετρο της Τζωρτζίνας, στις επίμονες ερωτήσεις της 18ης ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα. Η γιατρός και νοσηλεύτρια που μπήκαν πρώτες στο θάλαμο της Τζωρτζίνας διαψεύδουν μέσω των καταθέσεών τους, τους ισχυρισμούς της κατηγορουμένης, καθώς βρήκαν απενεργοποιημένο το οξύμετρο χωρίς να χτυπά συναγερμό στο χώρο των νοσηλευτών, παρότι το παιδί ήταν απνοϊκό με 32 σφίξεις…
Ακίνητα: Τέλος τα Υποθηκοφυλακεία - Το σύνολο των συναλλαγών αποκλειστικά στο Κτηματολόγιο
Οι αξιωματικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, εκτιμούν πως η Ρούλα Πισπιρίγκου, μετά τα 5 επεισόδια της Τζωρτζίνας μέσα σε 13 ώρες, στις 28 Ιανουαρίου 2022, είδε τη χρονική αντίδραση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όταν ηχούσε το οξύμετρο. Την επόμενη μέρα, είναι πολύ πιθανόν, όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι αξιωματικοί, να ήθελε να αποκλείσει τη «διάσωση» του παιδιού, όπως είχε γίνει στο νοσοκομείο της Πάτρας μερικούς μήνες πριν. Εκλεισε το οξύμετρο, άφησε να περάσει μεγάλο χρονικό περιθώριο από τη χορήγηση της κεταμίνης και στη συνέχεια με ραθυμία και νωχελικότητα πήγε να τους ειδοποιήσει σαν να ήθελε σεντόνια…
«Δεν άκουσα»
Η 18η ανακρίτρια είχε δει στη δικογραφία το σοβαρό στοιχείο απενεργοποίησης του οξύμετρου της 9χρονης και επέμενε στις σχετικές ερωτήσεις της:
Ανακρίτρια: Γιατί δεν χτύπησε το οξύμετρο την ώρα του μοιραίου επεισοδίου;
Ρούλα Πισπιρίγκου: Από την πρώτηη ημέρα που πήγαμε στο Παίδων τοποθετήθηκε οξύμετρο στο δάχτυλο του ποδιού της μικρής. Εγώ είχα κατεβάσει τον ήχο για να μην ενοχλείται η μικρή κατά τη διάρκεια του ύπνου της, εν γνώσει των νοσηλευτών και των γιατρών.
Ανακρίτρια: Σύμφωνα με κατάθεση νοσηλεύτριας, το οξύμετρο αυτό εκπέμπει ήχους που γίνονται αισθητοί στη στάση νοσηλευτών. Τι έχετε να πείτε για το λόγο που δεν ακούστηκε ο ήχος του οξύμετρου στη στάση νοσηλευτών, στην περίπτωση της Τζωρτζίνας;
Ρούλα Πισπιρίγκου: Αυτό που έχω να πω είναι ότι το οξύμετρο αυτό είναι ένα απλό οξύμετρο και ακούγεται μόνο στο θάλαμο και δεν υπάρχει μετάδοση του ήχου στη στάση νοσηλευτών. Οσο ήμουν στο δωμάτιο εγώ δεν άκουσα τον ήχο του οξυμέτρου. Αλλωστε, δεν είχαν πέσει ακόμα πολύ οι σφίξεις του παιδιού. Από εκεί και μετά δεν μπορώ να ξέρω τι έγινε, όταν γιατροί και νοσηλευτές μπήκαν στο δωμάτιο. Αυτό το αναφέρω με την έννοια ότι ήταν μια στιγμή έντασης και βέβαια δεν πιστεύω ότι έγινε κάτι με δόλο.
Η ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα ρώτησε την κατηγορουμένη γιατί αμέσως μετά την ανακοίνωση θανάτου του παιδιού της από τον εντατικολόγο, χωρίς καν να κυλίσει δάκρυ από τα μάτια της, ζητούσε η νεκροψία-νεκροτομή να γίνει στην Πάτρα. Η Ρούλα Πισπιρίγκου υποστήριξε ότι το είχαν συζητήσει με τον Μάνο Δασκαλάκη και είπαν να γίνει στην Πάτρα γιατί η νεκροψία-νεκροτομή της Μαλένας έγινε στην Αθήνα, και βρίσκονταν σε αντιδικία με την ιατροδικαστική υπηρεσία, «γι’ αυτό ζητήσαμε να γίνει η νεκροψία-νεκροτομή στην Πάτρα, όπου εκεί δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα και εκεί έγινε και η νεκροψία-νεκροτομή του μωρού μου των 6 μηνών».
Η νοσηλεύτρια
Οι απαντήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου για το οξύμετρο έρχονται σε αντίθεση με την κατάθεση της νοσηλεύτριας που μαζί με την γιατρό μπήκαν πρώτες στο θάλαμο της Τζωρτζίνας.
«Μπαίνοντας στο θάλαμο κοίταξα το οξύμετρο και είδα χαμηλές τιμές. Το οξύμετρο κανονικά θα έπρεπε να χτυπάει, αλλά δεν χτυπούσε. Και δεν χτύπησε καθόλου όση ώρα βρισκόμασταν μέσα στο θάλαμο. Θυμάμαι όμως και τις προηγούμενες φορές που μπήκα στο θάλαμο της Τζωρτζίνας εκείνη την ημέρα το οξύμετρο έκανε αυτό το ρυθμικό και συνεχόμενο ήχο που δείχνει ότι ήταν τοποθετημένο και λειτουργούσε κανονικά», καταθέτει η νοσηλεύτρια.
Ουσιαστικά το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο με το παιδί, ήταν απενεργοποιημένο. Το μηχάνημα δεν χτυπούσε όπως θα έπρεπε να κάνει όταν οι τιμές κορεσμού οξυγόνου και σφίξεων πέφτουν κάτω από το προκαθορισμένο όριο. Ολα τα επεισόδια της Τζωρτζίνας ξεκινούσαν με ταχυκαρδία (150-160 σφίξεις το λεπτό), στο τελευταίο επεισόδιο οι ιατροί βρίσκουν το παιδί απνοϊκό (32 σφίξεις το λεπτό), και το μηχάνημα που θα τους ειδοποιούσε «βουβό».
Οι γιατροί είχαν τοποθετήσει το οξύμετρο προκειμένου να τους ειδοποιεί ο συναγερμός απομακρυσμένα, μετά τα πέντε επεισόδια σε χρονικό διάστημα 13 ωρών, την προηγούμενη μέρα 28 Ιανουαρίου 2022, όπου είχε παρατηρηθεί χαμηλός κορεσμός οξυγόνου και υψηλές σφίξεις. Οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής θεωρούν πολύ πιθανόν το οξύμετρο να το έκλεισε η Ρούλα Πισπιρίγκου, προκειμένου να αποτρέψει έγκαιρη ειδοποίηση των γιατρών και τη «διάσωση» του παιδιού, όπως είχε γίνει τον Απρίλιο του 2021 στο Νοσοκομείο της Πάτρας. Θεωρούν πως κλιμάκωσε την αύξηση των δόσεων κεταμίνης από την προηγούμενη μέρα και έδωσε τη «χαριστική βολή» την επόμενη, με ενδοφλέβια χορήγηση 6,5 mg, προκαλώντας παράλληλα την «καθυστέρηση» ανταπόκρισης γιατρών και νοσηλευτών, που θα μπορούσαν να επαναφέρουν το παιδί.
Ειδήσεις σήμερα
Γλυκά Νερά: «Δεν υπήρχε προσχεδιασμός» λέει ο δικηγόρος του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου
Φως στο Τούνελ: Το συνταρακτικό τρέιλερ με τον Μάνο Δασκαλάκη – «Για εμένα δεν υπάρχει τιμωρία»
Καιρός σήμερα: Άνοδος θερμοκρασίας και καλοκαιρία – Πού θα βρέξει
Αρκάς: Γροθιά στο στομάχι το νέο του σκίτσο