Πρόκειται για την υλοποίηση 12 ορόσημων που θα φέρουν συνολικά 4 δόσεις επιχορηγήσεων συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ, που θα χρηματοδοτήσουν δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, και έναν διπλό στόχο για τα δάνεια που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το ΤΑΑ, που θα φέρουν νέα δάνεια συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα ενισχύσουν ιδιωτικές επενδύσεις.
Σε 4 άξονες
Τα προαπαιτούμενα αυτά που προέρχονται και από τους 4 άξονες του προγράμματος αφορούν, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, στο στελεχιακό δυναμικό του Δημοσίου και στις συμβάσεις, έως συγκεκριμένο στόχο για καταρτίσεις και ενεργειακές εξοικονομήσεις, αλλά και για επενδύσεις ενεργειακής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στην υλοποίηση του προγράμματός της. Μέχρι στιγμής έχει απορροφήσει επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 11,1 δισ. ευρώ και αναμένει και την τρίτη δόση ύψους 1,72 δισ. ευρώ. Με την εκταμίευσή τους, η οποία αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο, η απορρόφηση θα αυξηθεί στα 12,8 δισ. ευρώ.
Η λίστα
Τα 12 ορόσημα και ο διπλός στόχος στους οποίους δίνει βάρος η Κομισιόν τo υπόλοιπο του 2023 και το 2024 αφορούν στα εξής:
1 Ολοκλήρωση ανακαινίσεων τουλάχιστον 8 000 κτιρίων κατοικιών για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης και έγκριση τουλάχιστον 9 700 εταιριών για ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης.
2 Εναρξη έργων για την προώθηση της ανθεκτικότητας και της περιβαλλοντικής προστασίας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, των εναέριων δικτύων σε δασικές περιοχές και της αύξησης της χωρητικότητας των υποσταθμών υψηλής και μέσης τάσης.
3 Εφαρμογή οργανωτικής μεταρρύθμισης στον σιδηροδρομικό τομέα και πλήρη λειτουργία του νέου Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) και του διαχειριστή κατασκευής του (ΕΡΓΟΣΕ) και πλήρη ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας (ERTMS) στο βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο.
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
4 Ολοκλήρωση ψηφιοποίησης τουλάχιστον 30% των συνολικών αρχείων και στα 9 υποέργα της Δημόσιας Διοίκησης.
5 Υιοθέτηση πρωτογενούς νομοθεσίας για τη θέσπιση του συστήματος επιβράβευσης στη Δημόσια Διοίκηση.
6 Θέσπιση νομοθεσίας που προβλέπει επαγγελματικές ροές εργασίας για το προσωπικό που ασχολείται με τις δημόσιες συμβάσεις.
7 Απλοποίηση και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και δρομολόγηση πλατφόρμας πληροφορικής για την πλήρη αυτοματοποίηση των επιστροφών ΦΠΑ.
8 Εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης μέσω της αναβάθμισης των δεξιοτήτων των δικαστών, της αναβάθμισης των συστημάτων τήρησης αρχείων και πληροφορικής στα δικαστήρια, θέσπιση νομοθεσίας για την παρακολούθηση και βελτίωση της απόδοσης των δικαστικών υπαλλήλων και έναρξη της κατασκευής και ανακαίνισης ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων δικαστηρίων.
9 Εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση του τομέα της δημόσιας Υγείας, μεταξύ άλλων μέσω της έναρξης του έργου για την ενεργειακή ανακαίνιση τουλάχιστον 156 Κέντρων Υγείας, της πλήρους λειτουργίας επιπλέον 56 μονάδων ψυχικής Υγείας και της ολοκλήρωσης του εθνικού ψηφιακού αρχείου Υγείας και της ψηφιακής Υγείας.
10 Ολοκλήρωση προγραμμάτων ψηφιακής και πράσινης αναβάθμισης δεξιοτήτων για σχεδόν 150.000 άτομα.
11 Προώθηση της αποϊδρυματοποίησης των παιδιών.
12 Υπογραφή δανειακών συμβάσεων συνολικού ύψους 5,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δανειακής διευκόλυνσης της Ελλάδας από ΤΑΑ.
REPoweREU: Eξτρα πόροι 5 δισ. €
Παράλληλα με την ολοκλήρωση των ορόσημων και των στόχων, το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να υπογράψει με τις Βρυξέλλες την πρόσθετη δανειακή σύμβαση των 5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος Αυγούστου και να ολοκληρώσει την πρόταση για το ελληνικό REPowerEU και την πρόταση για ενδιάμεση αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος. Οι δύο προτάσεις θα υποβληθούν μαζί το φθινόπωρο ή το αργότερο στο τέλος του χρόνου. Επίσης, θα υπάρξει υπερδέσμευση πόρων έως και 1,5-2 δισ. ευρώ σε έργα με ικανοποιητική πρόοδο ώστε να διασφαλιστούν οι πόροι του προγράμματος, ενώ θα υπάρξει μετατόπιση του κέντρου βάρους από τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων σε προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων.