Οπως έχει γράψει ο «Ελεύθερος Τύπος», σύμφωνα με το έγγραφο Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), «άναψε» το πράσινο φως για 17.008 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ) το επόμενο έτος. Ομως στον αριθμό των 20.000 θέσεων του Προϋπολογισμού περιλαμβάνονται οι εκτιμώμενες προς υλοποίηση προσλήψεις με βάση τον προγραμματισμό προσλήψεων έτους 2024 (συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών σε παραγωγικές σχολές ενστόλων), καθώς και προσλήψεις (εντός του κανόνα 1:1) που δεν υλοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη.
Από το σύνολο των εγκεκριμένων προσλήψεων τακτικού προσωπικού, το μεγαλύτερο μέρος κατευθύνεται σε δύο κρίσιμους τομείς του κράτους, της Υγείας και της Κλιματικής Κρίσης, με τις εγκρίσεις προσλήψεων να φτάνουν τις 6.500 στο υπουργείο Υγείας και τις 990 στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Ακαδημίας (διπλασιασμός του αριθμού των υποψηφίων, αξιοποίηση 700 θέσεων για εξειδικευμένο προσωπικό στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας – ΕΜΟΔΕ, χειριστές ελικοπτέρων, μηχανικοί, πλοηγοί), στην κάλυψη αναγκών σε φορείς που εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές και στην ενίσχυση κλάδων που σχετίζονται με την προστασία των δασών. Τέλος, με έναν σημαντικό αριθμό θέσεων θα ενισχυθεί και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος από τις συνολικά 17.008 προσλήψεις θα καλυφθεί από τη δεξαμενή επιτυχόντων του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο. Ηδη ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τους υποψηφίους της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ αναμένεται και το επόμενο «πακέτο» προσλήψεων μέσα στον Νοέμβριο για τους επιτυχόντες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, που θα περιλαμβάνει 4.200 θέσεις.
Οι νέοι διορισμοί και προσλήψεις τακτικού προσωπικού υπόκεινται και φέτος, όπως και τα προηγούμενα έτη, σε περιορισμούς και κανόνες, προκειμένου να ελέγχεται η προκαλούμενη δαπάνη. Ειδικότερα, από το 2019 εφαρμόζεται ο κανόνας προσλήψεων – αποχωρήσεων 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Ο κανόνας αυτός εφαρμόζεται συνολικά σε όλη τη Γενική Κυβέρνηση και όχι ανά κλάδο ή φορέα, έτσι ώστε να καλύπτονται κάθε χρόνο οι πραγματικές ανάγκες των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Για ειδικές περιπτώσεις (π.χ. εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, προσλήψεις τακτικού προσωπικού με αντίστοιχη μείωση έκτακτου προσωπικού ίδιας κατηγορίας) δύναται να πραγματοποιούνται διορισμοί/προσλήψεις και εκτός του κανόνα.
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων για το 2024, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι ο αριθμός των προσλήψεων μη τακτικού προσωπικού παραμένει στα ίδια επίπεδα με φέτος (22.344).