Στις αγορές της Ασίας οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν πτώση, σε μία ένδειξη ότι οι traders πιστεύουν ότι η έως τώρα αύξηση των τιμών κατά 20% από τις αρχές του έτους είχε συνυπολογίσει το σενάριο κλιμάκωσης στην περιοχή.
«Σίγουρα τις επόμενες ημέρες θα δούμε μεταβλητότητα» σχολίασε ο Πίτερ Μαγκουάιρ, αναλυτής της XM.com στο BBC. Ο ίδιος δεν αποκλείει εάν επικρατήσει η επιλογή της αυτοσυγκράτησης να δούμε το μπρεντ που την περασμένη Παρασκευή έκλεισε πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι, να υποχωρεί κάτω από τα 90 δολάρια.
Από την άλλη σε περίπτωση σκληρών αντιποίνων το φράγμα των 100 δολαρίων μπορεί να σπάσει πολύ γρήγορα. Η Goldman Sachs σε χθεσινό σημείωμά της στους επενδυτές τόνιζε πως ήδη στα σημερινά επίπεδα των τιμών, 5 έως 10 δολάρια, συνιστούν το λεγόμενο risk premium, το κέρδος δηλαδή που ζητούν οι επενδυτές για να είναι καλυμμένοι έναντι των κινδύνων.
Citigroup: Εφικτό το σενάριο για πετρέλαιο στα 100 δολάρια
Το βασικό σενάριο της Citigroup είναι ότι οι εντάσεις θα παραμείνουν “εξαιρετικά υψηλές” στη Μέση Ανατολή, στηρίζοντας τις τιμές. Αυτό ώθησε την τράπεζα να αυξήσει τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της για τις τιμές, με τον στόχο τριμήνου για το αμερικανικό αργό τύπου WTI να αυξάνεται κατά 8 δολάρια το βαρέλι.
«Αυτό που δεν έχει τιμολογηθεί στην τρέχουσα αγορά, κατά την άποψή μας, είναι μια πιθανή συνέχιση μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, η οποία εκτιμούμε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου στο να διαπραγματεύονται έως και +100 δολάρια/βαρέλι, ανάλογα με τη φύση των εξελίξεων», έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Max Layton.
SVB Energy: Διατήρηση της ισορροπίας
“Αν οι πρόσφατες επιθέσεις αντιποίνων μεταξύ Ιράν και Ισραήλ σταματήσουν στο σημερινό τους επίπεδο ή αν συγκρατηθούν από την κλιμάκωση στην περιοχή χωρίς να προκαλέσουν ζημιές στην παραγωγή πετρελαίου και στις εγκαταστάσεις εξαγωγής, η αγορά αναμένεται να διατηρήσει την ισορροπία της”, δήλωσε η Sara Vakhshouri, ιδρύτρια και πρόεδρος της SVB Energy International LLC. “Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς εμφανίζονται σταθερά, με τον OPEC+ να παρακολουθεί στενά την αυξανόμενη ζήτηση που αναμένεται για την καλοκαιρινή περίοδο. Σε περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις προσφοράς στην αγορά, ο OPEC+ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να μειώσει τις εθελοντικές περικοπές και να αυξήσει την παραγωγή”.
ING Groep: Έχει ήδη τιμολογηθεί
“Η αγορά είχε ήδη τιμολογήσει κάποια μορφή επίθεσης, ενώ οι περιορισμένες ζημιές και η μη απώλεια ανθρώπινων ζωών σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα για μια πιο μετρημένη αντίδραση από το Ισραήλ”, ανέφεραν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της ING Groep NV Warren Patterson και Ewa Manthey. “Το πώς θα απαντήσει το Ισραήλ αποτελεί τώρα τη βασική αβεβαιότητα”.
Για το πετρέλαιο, “ο πρώτος κίνδυνος είναι να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις για το πετρέλαιο του Ιράν, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της προσφοράς πετρελαίου μεταξύ 500.000 και 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως”, ανέφεραν. Άλλα πιθανά σενάρια περιλαμβάνουν επίθεση του Ισραήλ στις ιρανικές ενεργειακές υποδομές ή το Ιράν να μπλοκάρει τα Στενά του Ορμούζ.
RBC Capital Markets: Ένα σημαντικό ισραηλινό αντίποινα θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν αποσταθεροποιητικό σπιράλ
Η αντίδραση της κυβέρνησης του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν θα καθορίσει αν η κατάσταση θα οδηγήσει σε έναν ευρύτερο πόλεμο ή αν οι κίνδυνοι κλιμάκωσης θα υποχωρήσουν, σύμφωνα με τους αναλυτές της RBC Capital Markets LLC, συμπεριλαμβανομένης της Helima Croft. Ένα σημαντικό ισραηλινό αντίποινα θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν αποσταθεροποιητικό σπιράλ, είπαν.
“Σε ένα τέτοιο σενάριο, πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος για το πετρέλαιο δεν είναι αμελητέος, δεδομένης της κατάληψης πλοίου από το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ που προηγήθηκε των επιθέσεων με πυραύλους και drones”, ανέφεραν οι αναλυτές. Παρόλα αυτά, “αν το Ισραήλ υποχωρήσει ή προβεί σε μια μετριασμένη απάντηση, φαίνεται ότι το Ιράν θα μπορούσε κάλλιστα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να επιστρέψει στον σκιώδη πόλεμο”.
Τι συμβαίνει με τον χρυσό
Στο μεταξύ, οι τιμές του χρυσού σταθεροποιήθηκαν τη Δευτέρα, κινούμενες κοντά στα υψηλά επίπεδα ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι traders παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από τη Μέση Ανατολή, προκαλώντας την αγορά ασφαλών καταφυγίων σε περιουσιακά στοιχεία όπως το πολύτιμο μέταλλο. Η spot τιμή του χρυσού κινείται ανοδικά κατά 0,6% στα 2.357,99 δολάρια το βαρέλι.
“Ο χρυσός παραμένει στο επίκεντρο ως χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο, δεδομένου του συνδυασμού των γεωπολιτικών κινδύνων και των προοπτικών χαλάρωσης των επιτοκίων της Fed κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους”, δήλωσε ο Tim Waterer, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της KCM Trade.
“Από πολλές απόψεις, ο χρυσός αποκτά την ιδιότητα του “περιουσιακού στοιχείου για όλες τις περιστάσεις”.
Ο χρυσός αυξήθηκε πάνω από το επίπεδο των 2.400 δολαρίων στην προηγούμενη συνεδρίαση και έχει καταγράψει κέρδη άνω του 14% μέχρι στιγμής φέτος, με ώθηση από τις ισχυρές αγορές των κεντρικών τραπεζών και την προτίμηση από τους traders ως ασφαλές καταφύγιο εν μέσω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών κινδύνων.
Τι συμβαίνει στο ελληνικό Χρηματιστήριο
Κόντρα στα όσα συνέβαιναν στις χθεσινές αγορές ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε να υποχωρεί έως και τις 1.375,44 μονάδες (-1,8%) αλλά με επιλεγμένες αγορές των επενδυτών σε blue chips με περιόρισε την πτώση στο 0,71% ολοκληρώνοντας στις 1.390,69 μονάδες.
Πτωτικά ολοκλήρωσαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αλλά σε διαφορετικούς ρυθμούς, με την Πειραιώς να περιορίζει στο ελάχιστο της απώλειες στα 3,794 ευρώ (-0,16%) ενώ επανήλθε και στη κορυφή του τζίρου με 24,8 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη, η Εθνική με τον δεύτερο υψηλότερο τζίρο της ημέρας στα 22,3 εκατ. σημείωσε έντονη πτώση 2,2 στα 7,21 ευρώ, ενώ η Alpha με 10,1 εκατ. υποχώρησε στα 1,575 ευρώ (-1,25%) και η Eurobank στα 1,829 ευρώ (-1,14%) με 10,3 εκατ.
Από εκεί και πέρα, ο Μυτιληναίος με πορεία roller coaster (υψηλό ημέρας στα 35,94 ευρώ με +1,07% και χαμηλό στα 35,02 με -1,52%) τελικά έκλεισε πέριξ του αμετάβλητου στα 35,54 ευρώ (-0,07%) με τον τρίτο μεγαλύτερο τζίρο της ημέρας στα 11,4 εκατ.
Στις βασικές επιλογές των αγοραστών με τις οποίες μαζεύτηκαν οι απώλειες ήταν η Jumbo στα 26,7 ευρώ (+1,06%) με 4,1 εκατ. τα ΕΛΠΕ στα 8,23 ευρώ (+1,1) με 3,9 εκατ. ο Σαράντης στα 11,4 ευρώ (+1,79%) με 2,2 εκατ. ο Τιτάνας στα 26,5 ευρώ (+1,15%) με 2,1 εκατ.
Κάποιες στηρίξεις ακόμα έδωσαν η Ελλάκτωρ με +1,6% στα 2,49 ευρώ (τζίρος 889 χιλ. ευρώ) και η δεικτοβαρής Coca Cola με +0,35% (955 χιλ. ευρώ) ενώ η Βιοχάλκο κέρδισε στο πρόσημο με μικρά κέρδη 0,15%.
Από την άλλη, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην ΔΕΗ που υποχώρησε στα 11,32 ευρώ με βουτιά 2,67% με τζίρο 10 εκατ. στην Aegean με -2,71% επί συναλλαγών 2,4 εκατ., την Λάμδα με -2,4% (972 χιλ. ευρώ) και την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ με -2,16% (405 χιλ. ευρώ).
Παράλληλα, ο ΟΠΑΠ με -0,49% (7,6 εκατ.) η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με -0,.66% (5,2 εκατ.) ο ΟΤΕ με -0,7% (6 εκατ.) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 1,2% (2,4 εκατ.) επιβάρυναν περαιτέρω την εικόνα.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση διασώθηκαν ο Φουρλής με +1,48% η Ideal με +0,48% και Κρι Κρι με +0,44%, ενώ κέρδη 3,2% είχε η Reds και Αλουμύλ βρέθηκε στο +0,78% αλλά με μικρούς τζίρους 20 χιλ..ευρώ και 40 χιλ. ευρώ αντίστοιχα.
Η Intralot δέχθηκε ισχυρές πιέσεις και υποχώρησε στα 1,044 ευρώ με βουτιά 3,69% και εξαιρετικά υψηλό τζίρο στα 3 εκατ. ο ΟΛΠ έκλεισε στο -3,15% και απώλειες άνω του 2% σημείωσαν ακόμα οι Intrakat (2,2 εκατ.) ΑΒΑΞ και Austriacard, ενώ η Intracom έκλεισε στο -1,1% (1 εκατ.).
Ειδική μνεία στην Optima Bank που συνέχισε απτόητη ανοδικά για 9η διαδοχική συνεδρίαση έστω και με μικρά κέρδη 0,2%, αλλά σταθερά υψηλό τζίρο στα 1,5 εκατ.
Καθολική ήταν η υπεροχή των πωλητών στη συνολική εικόνα στο ταμπλό, με 97 μετοχές να κλείνουν πτωτικά έναντι μόλις 36 ανοδικών.
Ειδήσεις σήμερα
POS – Ταμειακές μηχανές: Έλεγχοι και σε επιχειρήσεις με τζίρο κάτω του 1 εκατ. ευρώ
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε Ισραηλινούς στρατιώτες- Αυτή είναι η απάντηση του Ισραήλ
Τραγωδία στη Γάζα: Πυροβόλησαν 5χρονη Παλαιστίνια – Εμπόλεμη ζώνη η βόρεια λωρίδα λένε οι Ισραηλινοί
Απεργία 17 Απριλίου: Τι ισχύει για τα ταξί
Ισραήλ: Πώς η αεροπορία της χώρας θα μπορούσε να «γονατίσει» το Ιράν;