Συγκεκριμένα, η χώρα μας εμφανίζει ανάπτυξη 3,7% από το τελευταίο τρίμηνο του 2023 έως το τρίτο τρίμηνο του 2024. Επίσης, οι τιμές των μετοχών ανέβηκαν κατά 10,6% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα. Ο δομικός πληθωρισμός, ένας ακόμα δείκτης που παρακολουθεί ο Economist εμφάνισε άνοδο 3,5%. Η ανεργία υποχώρησε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες και μάλιστα έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, όπως αντίστοιχα και στην Ιταλία και την Ισπανία. Βέβαια, αναφέρει ο Economist, η Ιταλία εμφανίζει τη μεγαλύτερη πρόοδο (-1,4 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους). Τέλος, το ελληνικό δημοσιονομικό πλεόνασμα, το οποίο επίσης εξετάζει ο Economist, διαμορφώνεται στο 2,1% του ΑΕΠ.
Βάσει αυτών των πέντε παραγόντων (ανάπτυξη, αποδόσεις μετοχών, δομικός πληθωρισμός, ανεργία και δημοσιονομικό αποτέλεσμα), η κορυφαία πεντάδα σύμφωνα με τον Economist είναι η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Ελλάδα που ισοβαθμούν και Ιταλία. Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, ο Economist σημειώνει σαν χαρακτηριστικό ότι έχει προσελκύσει πολλές τεχνολογικές εταιρείες και για τη Δανία ότι φιλοξενεί την εταιρεία Novo Nordisk που παράγει το εξαιρετικά δημοφιλές φάρμακο κατά της παχυσαρκίας Ozempic.
Απεναντίας, σύμφωνα με τον Economist, οι παραδοσιακά μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, ήτοι Γερμανία και Βρετανία απογοητεύουν, με την πρώτη να καταλαμβάνει την 23η θέση και τη δεύτερη στην 31η θέση. Σημειώνεται πως η Γαλλία βρίσκεται στην 26η θέση. Τέλος, η Λετονία και η Εσθονία ξαναβρίσκονται στον πάτο της λίστας από συνολικά 37 χώρες, στις ίδιες θέσεις που είχαν ξαναβρεθεί και το 2022.
Καταλήγει ότι τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες επί πολύ καιρό είχαν χειρότερες επιδόσεις από τους γείτονές τους στον Βορρά, απολαμβάνουν την οικονομική τους τόνωση. «Τους αξίζει μια fiesta», τονίζει ο Economist.
ΑΑΔΕ: Επιστρατεύεται τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Δημιουργία ενιαίου προφίλ για κάθε φορολογούμενο
Στη Βουλή ο προϋπολογισμός: Οι τράπεζες στο επίκεντρο
Στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει σήμερα η πενθήμερη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2025, που η ψήφισή του επέχει και θέση επαναβεβαίωσης της ψήφου εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Βουλής προς την κυβέρνηση. Η ονομαστική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής, με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να αναδείξει το αρραγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, σε αντίθεση με τα σενάρια περί «γαλάζιων» διαφοροποιήσεων και φυγόκεντρων τάσεων που έχουν ειπωθεί όλη αυτή την περίοδο.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., κατά την κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική πενθήμερη διαδικασία, καλείται να ασκήσει τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σ’ έναν θεσμικό ρόλο που έχει να βρεθεί από το μακρινό 2007. Αντίθετα, στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη χθεσινή ανεξαρτητοποίηση της βουλευτού Ράνιας Θρασκιά, αντί για αντεπίθεση και αλλαγή σελίδας, εισέρχονται σε αυτήν την πενθήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση με το να μετράνε απώλειες, να προσπαθούν να αποτρέψουν νέες διαρροές και υπό τον τρόμο να μη δουν να συγκροτούνται σε κοινοβουλευτικό κόμμα οι «kasselistas».
Στον αντίποδα, κοινοβουλευτικοί κύκλοι της Ν.Δ. εκτιμούσαν ότι από την ονομαστική ψηφοφορία της Κυριακής μόνο «κέρδη» μπορεί στο τέλος να υπάρξουν, καθώς εκτός από τις 155 ψήφους των «γαλάζιων» βουλευτών, με θετική ψήφο θα τοποθετηθεί τουλάχιστον και ο Λευτέρης Αυγενάκης, κάνοντας ένα ακόμα βήμα που θα τον φέρει πιο κοντά στην επανένταξή του στην Κ.Ο. της Ν.Δ. Αλλωστε, όπως παράλληλα σημείωναν οι ίδιες πηγές, θα είναι πολύ δύσκολο ακόμα και ο πιο πικραμένος και δυσαρεστημένος «γαλάζιος» βουλευτής να αρνηθεί τη θετική του ψήφο -και να την αιτιολογήσει- όταν μόλις λίγα λεπτά πριν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει εξαγγείλει από το βήμα της Βουλής ένα μεγάλο «πακέτο» μέτρων μείωσης των τραπεζικών χρεώσεων, αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων, καθώς και διευκολύνσεις για την αύξηση των τραπεζικών χορηγήσεων.
Οι υπουργοί και οι βουλευτές της Ν.Δ., απέναντι στην καταστροφολογία της αντιπολίτευσης, τις ακοστολόγητες προτάσεις, αναμένεται να ορθώσουν το τείχος της σύνεσης, του ρεαλιστικού και του εφικτού και να υπερασπιστούν τον Προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας τα τρία χαρακτηριστικά που τον διακρίνουν: δημοσιονομική σύνεση, μεγέθυνση μέσω της ανάπτυξης και αυξημένες χρηματοδοτήσεις για δράσεις κοινωνικής συνοχής με κάλυψη των εθνικών και κοινωνικών προτεραιοτήτων.
Στον αντίποδα, οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φέρεται ότι έχουν ολοκληρώσει το εντατικό φροντιστήριο που τους έγινε εν όψει της «μητέρας των μαχών» για κάθε κόμμα που θέλει να δείξει ότι έχει κυβερνητικές φιλοδοξίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσταση προς τους βουλευτές που παρακολουθούν έναν τομέα υπουργείου είναι να λαμβάνουν τον λόγο πριν από τον αρμόδιο υπουργό, να τους ασκούν κριτική και να τους αποδίδουν ευθύνες, δίνοντας έμφαση στις κοινωνικές ανισότητες, να προτάσσουν την ανάγκη αλλαγής παραγωγικού μοντέλου και προτάσσοντας ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος, ενός άλλου διαφορετικού μίγματος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Το μόνο παρήγορο κατά τη φετινή ψήφιση του Προϋπολογισμού είναι ότι μετά από πολλά χρόνια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με αυτό που έκανε και θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πει «όχι σε όλα», αλλά θα ψηφίσει «υπέρ» των αμυντικών δαπανών.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις Ιανουαρίου 2025: Δείτε πότε θα πληρωθείτε
«Καλάθι των Χριστουγέννων»: Από σήμερα σε ισχύ – Τι θα περιλαμβάνει
Μικρότερες αυξήσεις σε εισφορές και νέες συντάξεις το 2025 [πίνακες]
Εφορία: Τα μυστικά για τους φόρους κληρονομιάς [πίνακες]
Μυστήριο με τον αρχαίο θησαυρό στο κέντρο της Αθήνας – Γιατί οι αρχές εξετάζουν την αρχαιοκαπηλεία;
Συντάξεις: Πώς θα πάρετε μεγαλύτερη σύνταξη με αίτηση το 2025 [πίνακες και μυστικά]