Οπως επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως, «με το νέο σχέδιο νόμου πραγματοποιούμε μία τομή στη Δημόσια Διοίκηση, καθιερώνοντας ένα νέο πρότυπο διοίκησης, σύγχρονο και αποτελεσματικό, που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής μας και στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Ενδυναμώνουμε και ενισχύσουμε τους φορείς του Δημοσίου. Για ένα κράτος που βάζει πάντα τον πολίτη στο επίκεντρο».
Οι ριζικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών αφορούν σε περισσότερες από 600 θέσεις προέδρων, αντιπροέδρων, διοικητών, αναπληρωτών διοικητών, υποδιοικητών, διευθύνοντων και εντεταλμένων συμβούλων σε φορείς του δημοσίου τομέα (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, για τα οποία η επιλογή των διοικήσεων ανήκει στην κυβέρνηση). Ενδεικτικά, ανάμεσα στους φορείς που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων είναι: Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), Υγειονομικές Περιφέρειες, δημόσια νοσοκομεία, δημόσιες βιβλιοθήκες, αθλητικά κέντρα.
Βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση των απαιτήσεων για κάθε θέση, ώστε τα στελέχη που θα επιλέγονται να έχουν αυξημένα προσόντα και ικανότητες, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, η αποτελεσματικότητα του συστήματος μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών, και η αξιολόγηση των διοικήσεων, ώστε αν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους να αντικαθίστανται.
Πώς θα γίνεται η επιλογή
Η επιλογή των διοικητών και προϊσταμένων θα γίνεται με βάση τη συνάφεια των ακαδημαϊκών τους προσόντων, την επαγγελματική τους εμπειρία αλλά και μετά από τεστ δεξιοτήτων. Οι νέοι διοικητές και πρόεδροι φορέων θα αξιολογούνται σε ετήσια βάση σύμφωνα με συγκεκριμένο πλάνο στοχοθεσιας και αναλόγως θα επιβραβεύονται με μπόνους ή θα υφίστανται πέναλτι ακόμα και παύση από τα καθήκοντά τους. Θα έχουν τετραετή θητεία, και όχι τριετή που ισχύει σήμερα, ενώ με την ανάληψη των καθηκόντων τους θα υπογράφουν συμβόλαιο απόδοσης επί συγκεκριμένου οδικού χάρτη επίτευξης στόχων. Τέλος, θα υπογράφουν συμβόλαια απόδοσης που συνδέονται άμεσα με τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων.
Τα κριτήρια επιλογής
Οι φορείς του Δημοσίου που θα αποκτήσουν νέες διοικήσεις θα χωριστούν σε τρεις μεγάλες ομάδες ανάλογα με το αντικείμενό τους και το εύρος της δράσης τους. Στην πρώτη ομάδα θα ενταχθούν νομικά πρόσωπα με δράση σε όλη την επικράτεια, καθώς και οι 7 υγειονομικές περιφέρειες. Συνολικά θα περιλαμβάνει 190 θέσεις διοικητών, υποδιοικητών κ.λπ. Στη δεύτερη ομάδα θα ενταχθούν νομικά πρόσωπα με ειδικό αντικείμενο ή τοπική δράση και αφορά σε 270 θέσεις, ενώ η τρίτη ομάδα περιλαμβάνει τα 129 νοσοκομεία της χώρας με τις θέσεις διοικήσεως να αριθμούν περίπου 160.
Τα κριτήρια επιλογής δεν θα είναι οριζόντια, αλλά διαφορετικά για κάθε κατηγορία και ανάλογα με τη φύση και την αποστολή του φορέα. Για κάθε θέση θα απαιτούνται υποχρεωτικά πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, γνώση ξένης γλώσσας, 10 έτη εργασιακής εμπειρίας (6 έτη για φορείς τοπικής εμβέλειας ή ειδικού χαρακτήρα), συνάφεια του πτυχίου ή/και (κατά περίπτωση) τουλάχιστον 5 ετών εργασιακής εμπειρίας, προς το αντικείμενο της θέσης ή την άσκηση διοίκησης (3 έτη για φορείς τοπικής εμβέλειας ή ειδικού χαρακτήρα).
Τεστ και μοριοδότηση
ΣΕΛΠΕ: Ο στρατηγικός σχεδιασμός για το 2024-2027 και η νέα διοίκηση του συνδέσμου
Οι υποψήφιοι των φορέων της πρώτης και της τρίτης ομάδας προβλέπεται να περνούν από τεστ δεξιοτήτων σε ψηφιακό περιβάλλον, κατά τα διεθνή πρότυπα. Θα ακολουθεί η μοριοδότηση των τυπικών προσόντων και της εργασιακής εμπειρίας και στη συνέχεια οι επτά πρώτοι υποψήφιοι για κάθε θέση θα περνούν από δομημένη συνέντευξη. Η ανώτερη βαθμολογία θα είναι τα 3.200 μόρια εκ των οποίων από 800 θα πιάνουν το τεστ δεξιοτήτων, η εργασιακή εμπειρία και η συνέντευξη, ενώ με έως 600 μόρια θα αξιολογούνται τα τυπικά προσόντα.
Οπως διευκρίνισε η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνεται από 3 διαφορετικές επιτροπές επιλογής διοικήσεων ανάλογα με την ομαδοποίηση των φορέων, στις οποίες θα προΐσταται μέλος του ΑΣΕΠ. Ειδικά για τα νοσοκομεία στην επιτροπή επιλογής θα μετέχει και ο διοικητής της υγειονομικής περιφέρειας στην οποία ανήκει κάθε νοσοκομείο, γι’ αυτό και θα προηγηθεί η επιλογή των διοικητών ΥΠΕ και θα ακολουθήσει η επιλογή των διοικητών νοσοκομείων.
Τα 5 στάδια επιλογής
1.Εκδοση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το εποπτεύον υπουργείο.
2.Διεξαγωγή δοκιμασίας διακρίβωσης των δεξιοτήτων των υποψηφίων.
3.Μοριοδότηση τυπικών προσόντων και εργασιακής εμπειρίας.
4.Κλήση σε συνέντευξη των 7 πρώτων υποψηφίων.
5.Κατάρτιση πίνακα των τριών επικρατέστερων υποψηφίων από την Επιτροπή Επιλογής Στελεχών & επιλογή ενός εκ των τριών από τον αρμόδιο υπουργό.
Ειδήσεις σήμερα