Μεσσηνία
Σε επίπεδο εγχώριας παραγωγής, φέτος αναμένεται να καταγράψει νέο ρεκόρ υπερβαίνοντας τους 350.000 τόνους από 275.000 πέρυσι. Ο νομός δε με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι η Μεσσηνία, η παραγωγή της οποίας θα αγγίξει τους 55.000-58.000 τόνους, αυξημένη κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. «Η φετινή ελαιοκομική περίοδος χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη παραγωγή, υψηλότερη τιμή, αλλά σε κάποιες περιοχές υπάρχουν προβλήματα, όπως έντομα, δάκος και άλλες ασθένειες, λόγω του παρατεταμένου θέρους, επηρεάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις την ποιότητα του ελαιολάδου», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος. Σε ό,τι αφορά την τιμή, το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία πωλείται 4,5 ευρώ το κιλό από 3,5 ευρώ πέρυσι, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, αντίστοιχη είναι και η αύξηση του κόστους τόσο για την καλλιέργεια όσο και για τη συγκομιδή, λόγω της εκτόξευσης των ενεργειακών προϊόντων.
Παρά την ποιότητα του μεσσηνιακού ελαιολάδου και το προϊόν των συνεταιρισμών είναι πιστοποιημένο ΠΟΠ, απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι το 70% εξάγεται σε μορφή χύδην και μόλις το 30% τυποποιείται και διατίθεται στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές. Σχετικά με τις τιμές λιανικής, το φρέσκο λάδι πωλείται απευθείας στους καταναλωτές έναντι 5 ευρώ το κιλό, ενώ στο ράφι στα 8-9 ευρώ το κιλό.
» Κρήτη
Μετά τη Μεσσηνία, σε επίπεδο παραγωγής ακολουθεί η Κρήτη και συγκεκριμένα ο Νομός Ηρακλείου. «Το νησί μας παράγει συνολικά γύρω στους 80.000-100.000 τόνους. Τα ηνία έχει το Ηράκλειο και έπονται τα Χανιά. Αλλωστε, το 70% της καλλιεργήσιμης γης είναι ελιές με 35 εκατ. δέντρα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Ελαιουργών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος η παραγωγή είναι πολύ καλύτερη, ενώ η τιμή του κρητικού ελαιολάδου κυμαίνεται μεταξύ 4,20-4,80 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποιότητα από 3,20-3,40 ευρώ το κιλό που διετίθετο πέρυσι τέτοια εποχή. «Για να κρατηθούν αυτές οι τιμές, πρέπει να υπάρχουν πολιτικές τόσο από την πλευρά της Πολιτείας, που θα προστατεύει το κρητικό ελαιόλαδο από τη νοθεία, όσο και από την πλευρά των παραγωγών, που θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς, να κάνουν ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων κ.λπ.», δηλώνει ο κ. Ιερωνυμάκης, τονίζοντας ότι έχει κατοχυρωθεί σήμα «Γεωγραφικής Ενδειξης Κρήτης» και ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, το κρητικό ελαιόλαδο πρέπει να εμφιαλώνεται μόνο στην Κρήτη. «Το ράφι κερδίζει την καλή τιμή. Γι’ αυτό πρέπει να προστατεύσουμε το προϊόν μας και να μην πωλείται χύμα στην Ιταλία και την Ισπανία, και να το τυποποιούν αυτές και να χτίζουν brand εκμεταλλευόμενες την ποιότητα και το άρωμα του δικού μας ελαιολάδου», επισημαίνει.
» Λακωνία
Σημαντικές ποσότητες ελαιολάδου παράγει και η Λακωνία, με την παραγωγή να αναμένεται αυξημένη στους 24.000-30.000 τόνους. Μάλιστα, στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων του Δήμου Μονεμβασιάς οι παραγωγοί παραδίδουν το προϊόν τους στους συνεταιρισμούς έναντι 5,05 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων-Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, κάποια ιδιωτικά ελαιοτριβεία προσφέρουν ακόμα και 5,20 ευρώ το κιλό προκειμένου να προσελκύσουν παραγωγούς που υπό κανονικές συνθήκες θα παρέδιδαν την παραγωγή τους στους συνεταιρισμούς. «Το ράλι τιμών του ελαιολάδου οδηγεί πολλούς παραγωγούς να αλλάζουν τις καλλιέργειές τους και από τις βρώσιμες ελιές να στρέφονται στις ελαιοποιήσιμες», παρατηρεί ο κ. Ντανάκας.
13ος και 14ος μισθός: Η δίκη και οι αντιδράσεις - Τι να περιμένουμε;
Λίγο χαμηλότερη είναι η παραγωγή ελαιολάδου στην Αργολίδα και κυμαίνεται στους 18.000-20.000 τόνους, ενώ η τιμή του κινείται στα 4,5-5 ευρώ το κιλό.
» Αιτωλοακαρνανία
Για μια εξαιρετική χρονιά από απόψεως παραγωγής, αλλά και ποιότητας του ελαιολάδου κάνουν λόγο οι παραγωγοί στην Αιτωλοακαρνανία. «Ολα τα δέντρα είναι φορτωμένα. Ο καρπός φέτος είναι άριστος. Το προϊόν θα είναι υψηλής ποιότητας, καθώς δεν είχαμε προβλήματα με δάκο. Πέρυσι η παραγωγή του συνεταιρισμού μας ήταν μειωμένη κατά 60% αγγίζοντας μόλις τους 25 τόνους, ενώ φέτος εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουμε τους 50 τόνους», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Αρχαία Ωλένεια» Αιτωλοακαρνανίας, Γιώργος Μίλης. Αν και μόλις το 15%-18% των ελαιοδέντρων στην Αιτωλοακαρνανία προορίζεται για ελαιόλαδο, καθώς οι περισσότεροι καλλιεργούν βρώσιμες ελιές, η παραγωγή αγγίζει τους 8.000 τόνους. Σε επίπεδο τιμών, το ελαιόλαδο πωλείται αυτήν την εποχή από τους παραγωγούς στα 4 ευρώ το κιλό από 2,2-2,5 ευρώ πέρυσι.
Προβλήματα στη Μυτιλήνη
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, μειωμένη αναμένεται η παραγωγή στη Μυτιλήνη, λόγω της ανομβρίας. «Στο βόρειο τμήμα του νησιού έχει να βρέξει επτά μήνες. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Η παραγωγή είναι μικρή, ενώ η ποιότητα του ελαιολάδου έχει υποβαθμιστεί και έχει υψηλή οξύτητα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο διευθυντής του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στύψης Λέσβου, Στρατής Σλουμάτης. Ενδεικτικά, πέρυσι ο συνεταιρισμός παρήγαγε 1.000 τόνους ελαιόλαδο και φέτος εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί τους 500 τόνους, ενώ η τιμή του φτάνει μέχρι 4 ευρώ το κιλό. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά ο συνεταιρισμός έχει μηδενικά αποθέματα και προβλέπει ότι θα υπάρχουν ελλείψεις.
Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και στο νότιο τμήμα του νησιού, όπου, λόγω της λειψυδρίας, ο δάκος έχει επηρεάσει τον καρπό και το λάδι έχει υψηλή οξύτητα. «Η παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί στους 8.000-10.000 τόνους, καθώς πολλοί αγρότες εγκατέλειψαν τις καλλιέργειές τους, λόγω οικονομικών προβλημάτων», καταλήγει ο κ. Σλουμάτης.
Ειδήσεις σήμερα
Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Η ανακοίνωση του δικηγόρου της μετά τον καυγά με την Φωτεινή Πετρογιάννη
Asia Express: Πήραν 10.000 ευρώ και το πανηγύρισαν… σιωπηλά – Αυτό είναι το ζευγάρι που κέρδισε το