Την είδηση αποκάλυψε πρώτος ο «Ελεύθερος Τύπος» με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ την περασμένη Τετάρτη 25 Ιανουαρίου και χθες το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.
Το επίδομα θα πληρωθεί ενδεχομένως τον Απρίλιο.
«Η κυβέρνηση θα εξετάσει πρόσθετη παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή αδικιών, των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν καλύπτονται επαρκώς από τις τελευταίες αυξήσεις των συντάξεων» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι οι αποφάσεις θα γίνουν γνωστές μέσα στον Φεβρουάριο.
Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση τοποθετείται επίσημα και για μια παρέμβαση υπέρ των συνταξιούχων που δεν πήραν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν ως συμπλήρωμα σύνταξης.
Διεύρυνση
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» η ενίσχυση που εξετάζεται να δοθεί δεν θα αφορά μόνον όσους δεν πήραν αύξηση, αλλά θα επεκταθεί και σε συνταξιούχους που μηδένισαν την προσωπική διαφορά και τους έμεινε μικρό κέρδος στην τσέπη των 5, 10 ή 15 ευρώ, ακριβώς επειδή το μεγαλύτερο τμήμα της αύξησης συμψηφίστηκε με την προσωπική διαφορά.
Την αύξηση 7,75% πήραν 1.725.000 συνταξιούχοι, εκ των οποίων οι 320.000 είχαν μικρότερο κέρδος γιατί μηδένισαν την προσωπική διαφορά.
Χωρίς αύξηση έμειναν 910.000 συνταξιούχοι γιατί η αύξηση 7,75% ήταν μικρότερη από την προσωπική διαφορά. Ως εκ τούτου μείωσαν την προσωπική διαφορά, αλλά δεν την μηδένισαν ώστε να δουν κέρδος στην τσέπη.
Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι να δοθεί μια εφάπαξ ενίσχυση με κλιμακούμενο ποσό στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.
Στη δήλωσή του κατά την επίσκεψή του χθες στο ΚΑΠΗ Γαλατσίου αλλά και στη συνέχεια στο ΑΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ένα 17% από τους 910.000, δηλαδή 155.000 συνταξιούχοι δεν ωφελήθηκαν ούτε από την κατάργηση της ειδικής -φορολογικής- εισφοράς αλληλεγγύης ούτε από τα 250 ευρώ που πήραν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι τα Χριστούγεννα.
Ποιους αφορά
Το επίδομα προσωπικής διαφοράς εξετάζεται να δοθεί σε τρεις κατηγορίες συνταξιούχων:
1 Η πρώτη και βασική κατηγορία που θα πάρουν το «επίδομα προσωπικής διαφοράς» είναι 155.000 συνταξιούχοι που έχουν αποκλειστεί από όλα τα μέτρα ενίσχυσης και τώρα θα λάβουν ένα εφάπαξ ποσό ενίσχυσης που θα φτάνει ίσως και στα 400 ευρώ.
2 Η δεύτερη κατηγορία είναι 500.000 συνταξιούχοι που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά ωφελήθηκαν από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς πλην όμως το κέρδος τους ήταν της τάξης των 4 ως 8 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ» και αυτοί οι συνταξιούχοι θα μπουν στο επίδομα προσωπικής διαφοράς, αλλά με μικρότερο ποσό ενδεχομένως ως 250 ή 300 ευρώ.
3 Στην τρίτη κατηγορία είναι οι 260.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν πήραν αύξηση από το 7,75% λόγω προσωπικής διαφοράς αλλά πήραν δύο 250άρια το 2022 (500 ευρώ για Πάσχα και Χριστούγεννα). Ενδέχεται να συμπεριληφθούν στο επίδομα προσωπικής διαφοράς, αλλά με μικρότερο ποσό στα 200 ευρώ.
Οφελος
Η αύξηση 7,75% υπολογίζεται στο σύνολο εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης χωρίς την προσωπική διαφορά. Για να φανεί όμως το κέρδος στην τσέπη των συνταξιούχων θα πρέπει:
*Να μην υπάρχει θετική προσωπική διαφορά – συμπλήρωμα στη σύνταξη που επανυπολογίστηκε με τους νόμους 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και 4670/2020 (νόμος Βρούτση).
*Να υπήρχε θετική προσωπική διαφορά που μειώθηκε ή εξαλείφθηκε με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση για συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και άνω.
*Να έχει μηδενιστεί ήδη η προσωπική διαφορά μέσω των επανυπολογισμών και να έχουν πάρει αυξήσεις οι συνταξιούχοι, οπότε η νέα αύξηση 7,75% θα είναι επί της σύνταξης που δεν έχει καθόλου προσωπική διαφορά.
Κωστής Χατζηδάκης: Διορθώσεις σε τυχόν αδικίες
Στη δήλωσή του για παρέμβαση στην προσωπική διαφορά στο τέλος Φεβρουαρίου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η κυβέρνηση -πάντοτε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων- θα εξετάσει πρόσθετη παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή αδικιών των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν καλύπτονται επαρκώς από τις τελευταίες αυξήσεις των συντάξεων. Η πίεση, άλλωστε, που δημιουργεί η διεθνής ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, θα δικαιολογούσε απόλυτα μια τέτοια παρέμβαση, αν αυτή καταστεί δυνατή, με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια».
Σενάρια και κριτήρια χορήγησης
Το κριτήριο που θα καθορίσει και τους δικαιούχους είναι πόσοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά μετά την αύξηση κατά 7,75% και πόσοι θα διατηρήσουν προσωπική διαφορά παρά την αύξηση.
Αφού πληρωθούν οι αυξήσεις θα είναι ξεκάθαρο πόσοι θα έχουν μηδενίσει την προσωπική διαφορά και πόσοι την διατηρούν. Για να μην υπάρξουν στρεβλώσεις οι συνταξιούχοι με οριακή αύξηση της τάξης των 5 και 10 ευρώ μετά το μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς θα πάρουν μερίδιο από το επίδομα, ώστε σε ετήσια βάση να φτάσουν κοντά με όσους πάρουν το πλήρες ποσό επειδή δεν θα έχουν καθόλου αύξηση. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με καθαρή αύξηση 10 ευρώ πάνω από την προσωπική διαφορά, θα κερδίσει 120 ευρώ για όλο το 2023. Αν το επίδομα που εξετάζεται για όσους δεν ξεπεράσουν την προσωπική διαφορά, είναι 300 ή 400 ευρώ, τότε ο συνταξιούχος με την αύξηση των 120 ευρώ το χρόνο μπορεί να πάρει άλλα 180 ή 280 ευρώ από το επίδομα προσωπικής διαφοράς.
Εναλλακτικές…
Τα σενάρια που εξετάζονται για το ύψος του επιδόματος είναι:
1.Να δοθεί κλιμακωτά μια ενίσχυση ως 300 ή 400 ευρώ ανάλογα με το ποσό της σύνταξης. Για παράδειγμα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 700 ως 1.000 ευρώ που θα μείνουν χωρίς αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς να πάρουν το υψηλότερο ποσό (π.χ. 300 ή 400 ευρώ) και οι συνταξιούχοι πάνω από τα 1.000 ευρώ να πάρουν μικρότερο ποσό (π.χ. 150-250 ευρώ).
2.Να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια και να πάρουν επίδομα προσωπικής διαφοράς και οι συνταξιούχοι πάνω από τα 800 ευρώ που είχαν αποκλειστεί από την επιταγή ακρίβειας των 250 που πληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανό να μπει πλαφόν ως ένα ύψος σύνταξης (π.χ. στα 1.500 ευρώ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες του ΕΦΚΑ που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος»:
*Συνταξιούχοι του Δημοσίου με 40 έτη και 1.129 ευρώ μέση καταβαλλόμενη εθνική και ανταποδοτική σύνταξη παίρνουν αύξηση 87 ευρώ και μειώνουν την προσωπική διαφορά στα 14 ευρώ (από 101 ευρώ που ήταν πριν την αύξηση). Κατά τα φαινόμενα θα πάρουν συμπλήρωμα από το επίδομα προσωπικής διαφοράς.
*Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ με 40 έτη και 817 ευρώ μέση καταβαλλόμενη εθνική και ανταποδοτική σύνταξη παίρνουν αύξηση 63 ευρώ και μειώνουν την προσωπική διαφορά στα 245 ευρώ (από 308 ευρώ που ήταν πριν την αύξηση). Η κατηγορία αυτή θα πάρει εφάπαξ επίδομα προσωπικής διαφοράς.
*Συνταξιούχοι του Δημοσίου με 35 έτη και 952 ευρώ μέση καταβαλλόμενη εθνική και ανταποδοτική σύνταξη παίρνουν αύξηση 74 ευρώ και μειώνουν την προσωπική διαφορά στα 124 ευρώ (από 198 ευρώ που ήταν πριν την αύξηση). Η κατηγορία αυτή θα πάρει εφάπαξ επίδομα προσωπικής διαφοράς.
*Συνταξιούχοι του ΤΣΑΥ με 36 έτη μειώνουν την προσωπική διαφορά στα 147 ευρώ (από 231 ευρώ που ήταν πριν την αύξηση) και θα πάρουν εφάπαξ επίδομα προσωπικής διαφοράς.
*Συνταξιούχοι της ΔΕΗ με 37 έτη μειώνουν την προσωπική διαφορά στα 75 ευρώ (από 174 ευρώ που ήταν πριν την αύξηση) και θα πάρουν μερίδιο από το εφάπαξ επίδομα προσωπικής διαφοράς.
*Συνταξιούχοι του ΟΤΕ με 38 έτη μειώνουν την προσωπική διαφορά στα 60 ευρώ (από 141 ευρώ που ήταν πριν την αύξηση) και αναμένεται ότι θα έχουν εφάπαξ επίδομα προσωπικής διαφοράς.