ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ & ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις: Μπαράζ πληρωμών εν όψει Πάσχα – Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες

Συντάξεις: Μπαράζ πληρωμών εν όψει Πάσχα - Αναλυτικά οι ημερομηνίες

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Συντάξεις: Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα πάρουν τις συντάξεις Μαΐου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι καθώς λόγω του Πάσχα οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από Παρασκευή 23 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν ως τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου, ενώ στο πακέτο πληρωμών μπαίνουν τα αναδρομικά από τις προκαταβολές σύνταξης αλλά και η τρίτη δόση επιστροφής των αντισυνταγματικών μειώσεων 11 μηνών σε κληρονόμους συνταξιούχων.

Οι ημερομηνίες πληρωμών συντάξεων μηνός Μαΐου ανά Ταμείο σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΕΦΚΑ είναι:

* Στις 23 Απριλίου, ημέρα Παρασκευή, πληρωμές κύριων και επικουρικών συντάξεων στους συνταξιούχους που προέρχονται από το ΙΚΑ, τα Ταμεία των τραπεζών και του ΟΤΕ και έχουν ΑΜΚΑ που λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

* Στις 26 Απριλίου, Μεγάλη Δευτέρα, πληρωμές κύριων και επικουρικών συντάξεων στους συνταξιούχους από τα ίδια Ταμεία μισθωτών, δηλαδή ΙΚΑ, τραπεζών, ΟΤΕ που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

* Στις 27 Απριλίου, Μεγάλη Τρίτη, πληρωμές κύριων και επικουρικών συντάξεων στους συνταξιούχους που προέρχονται από τα Ταμεία των ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

* Στις 28 Απριλίου, Μεγάλη Τετάρτη, πληρωμές κύριων και επικουρικών συντάξεων στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΝΑΤ, του ΕΤΑΤ, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

Πρώτες πληρωμές

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, και πιθανότατα Μεγάλη Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μαζική καταβολή των προκαταβολών σύνταξης με 360 και 384 ευρώ σε περίπου 37.000 δικαιούχους που υπέβαλαν αιτήσεις για να πάρουν την προκαταβολή, ως 31 Μαρτίου. Η πρώτη πληρωμή θα έχει και τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι από την ημερομηνία που είχαν υποβάλει την αίτηση συνταξιοδότησής τους μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.», ο κύριος όγκος των εν αναμονή συνταξιούχων θα έχει αναδρομικά για περίπου 17 μήνες, με ποσά ως 6.528 ευρώ, ενώ περίπου 3.500 δικαιούχοι θα εισπράξουν αναδρομικά άνω των 30 μηνών με ποσά πάνω και από 12.000 ευρώ.

Στις 12 Απριλίου αναμένεται να πληρωθεί και η τρίτη δόση των αναδρομικών σε κληρονόμους συνταξιούχων με τις επιστροφές των αντισυνταγματικών μειώσεων 11 μηνών που είχαν γίνει στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Τα αναδρομικά αυτά θα τα πάρουν χιλιάδες κληρονόμοι συνταξιούχων με διαθήκη που υπέβαλαν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Στις δύο πρώτες δόσεις πήραν αναδρομικά από μειώσεις συντάξεων 11 μηνών 83.736 κληρονόμοι με ποσό επιστροφών 54 εκατ. ευρώ.

Επιδόματα

Το «πασχαλινό» πακέτο πληρωμών, που θα είναι ενισχυμένο από τις προκαταβολές και τα αναδρομικά σε κληρονόμους, περιλαμβάνει και την καταβολή όλων των επιδομάτων και ενισχύσεων του ΟΠΕΚΑ τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου. Τα επιδόματα που θα καταβάλει ο οργανισμός είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα στέγασης, γέννησης, ανασφάλιστων υπερηλίκων, καθώς και διάφορες ενισχύσεις μαζί με την επιδότηση του Δημοσίου σε δάνεια του προγράμματος «Γέφυρα» και σε δάνεια για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Επικουρικές συντάξεις: Τι αλλάζει για σημερινούς συνταξιούχους, για παλιούς και για τους νέους έως 35 ετών

Μιχάλης Μάρδας

Αποκλειστικό-Συντάξεις: Απόφαση-βόμβα για αναδρομικά στο Δημόσιο [πίνακες]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Πότε θα δουν τις αυξήσεις οι συνταξιούχοι σε Δημόσιο και ΙΚΑ [πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν τον Ιούνιο επιπλέον 120 έως 200 ευρώ το μήνα [πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Συντάξεις-αποκάλυψη: Για ποιους έρχονται από φέτος μόνιμες αυξήσεις [πίνακες & παραδείγματα]

Μιχάλης Μάρδας

Αναδρομικά 11 μηνών και για κληρονόμους μετά από δικαστική απόφαση

Μιχάλης Μάρδας

Πότε θα γίνουν οι πληρωμές για σύνταξη 384 ευρώ και αναδρομικά [πίνακες με τα ποσά ανά ταμείο]

Μιχάλης Μάρδας

Τι ισχύει για την προκαταβολή σύνταξης – Το Πάσχα τα αναδρομικά

Μιχάλης Μάρδας

Τα 5 SOS για τις συντάξεις των 384 ευρώ [πίνακας]

Μιχάλης Μάρδας