Τα πράγματα φυσικά δεν είναι ρόδινα καθώς ειδικά στην παρούσα φάση η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη παγκοσμίως με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο κοκτέιλ και ο πληθωρισμός να πιέζει τα νοικοκυριά.
Όπως επισημαίνει σε άρθρο της η DW, η εποχή του «φθηνού χρήματος» τελειώνει καθώς οι κεντρικές τράπεζες, η μία μετά την άλλη, ανεβάζουν τα επιτόκια σε μία προσπάθεια να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Η επιλογή της αύξησης των επιτοκίων προκαλεί κινδύνους, τόσο για τις χώρες που έχουν δανειστεί, όσο και για τους πολίτες που αποπληρώνουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, αλλά και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα δανείζονται «ακριβότερο χρήμα» για να καλύψουν τυχόν πρόσκαιρα προβλήματα ρευστότητας, ή για να επενδύσουν.
Ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, θεωρεί ότι «ακόμη και με αυξανόμενα επιτόκια το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος προφανώς θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί και αυτό οφείλεται στην οικονομική βοήθεια που έχει χορηγήσει η διεθνής κοινότητα. Δημόσιοι πιστωτές εκτός Ελλάδας κατέχουν πάνω από το 60% των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Επιπλέον τα δάνεια έχουν σταθερό επιτόκιο και πολύ μακρά περίοδο αποπληρωμής που κυμαίνεται, κατά μέσο όρο, στα 18,2 έτη». Μόλις το 26% των δανείων καθίσταται απαιτητό στα επόμενα πέντε χρόνια. Κατά συνέπεια «η αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους ελάχιστα ακριβαίνει από τα αυξημένα επιτόκια», καταλήγει ο Γιοργκ Κρέμερ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Αλέξανδρος Κρητικός, μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) με έδρα το Βερολίνο, υπενθυμίζει ότι για μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους ο χρόνος αποπληρωμής φτάνει πλέον τα 50 έτη, δηλαδή μέχρι το 2070. «Γι αυτό», επισημαίνει, «αλλά και λόγω του ότι η οικονομία εμφανίζει θετικούς δείκτες ανάπτυξης, ο κίνδυνος είναι περιορισμένος επί του παρόντος». Φαίνεται πάντως ότι για τις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος ο υψηλός πληθωρισμός είναι ένα «δίκοπο μαχαίρι». Από τη μία πλευρά ο πληθωρισμός «ασφαλώς βοηθάει τις υπερχρεωμένες χώρες γιατί μειώνει την πραγματική επιβάρυνση του χρέους, αλλά από την άλλη πλευρά καθιστά απαραίτητη την παροχή βοήθειας στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο δανεισμό, κάτι που η Ελλάδα θα ήθελε να αποφύγει, προειδοποιεί ο οικονομολόγος του DIW.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κράμερ αναφέρει ότι το 2022 είναι μία ιδιαίτερη χρονιά μεταβατικού χαρακτήρα, ενώ παράλληλα εστιάζει στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. «Για τον επόμενο χρόνο προβλέπεται και πάλι πρωτογενές πλεόνασμα», δηλώνει. «Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθάει το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στον δρόμο της ανάπτυξης. Η εξασθένηση που προκάλεσε η πανδημία έχει υπερκαλυφθεί. Παρά τα όποια προβλήματα αναμένεται ποσοστό ανάπτυξης άνω του 3%. Τον τελευταίο καιρό η ιδιωτική κατανάλωση αποτελεί στήριγμα της οικονομίας, ενώ ήδη από την άνοιξη οι ειδικοί αναμένουν σημαντική ώθηση στον τουρισμό».
Από την άλλη πλευρά το Reuters δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι τελευταία αυξάνονται και πάλι επικίνδυνα τα spreads των ελληνικών ομολόγων.
Μητσοτάκης για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας: Η Ελλάδα δεν είναι, πια, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη το απόγευμα της Πέμπτης σε δήλωση αναφορικά με την απόφαση του ESM για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Η πλήρης δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα και οι Έλληνες υποδέχονται, σήμερα, μία σημαντική εθνική επιτυχία: με τη σφραγίδα του Eurogroup, η οικονομία μας απελευθερώνεται, πλέον, από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Κλείνει, έτσι, ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια. Και, ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της.
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
Έτσι, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, επιτυγχάνεται και ο τρίτος στόχος που εξαρχής είχε θέσει η κυβέρνηση: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που ξεκλειδώνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ευημερίας για όλους. Και όλα αυτά ενώ, εδώ και τρία χρόνια, μένει σταθερό το τιμόνι του τόπου, παρά τις συνεχείς εξωγενείς κρίσεις και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις.
Την εξέλιξη αυτή συνοδεύουν τα νεότερα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα τα οποία οι πολίτες εμπιστεύονται, τώρα, περισσότερο τους ευρωπαϊκούς, αλλά και τους εθνικούς θεσμούς. Μία απάντηση στον λαϊκισμό. Που αποδεικνύει ότι, μαζί με την οικονομική ευρωστία, η Πολιτεία ανακτά και τη λαϊκή αποδοχή, την οποία τόσο πολύ είχαν κλονίσει οι δοκιμασίες όλων των προηγούμενων ετών.
Η Ελλάδα δεν είναι, πια, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος. Ένα κράτος που δεν δέχεται υποδείξεις, αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις. Που δεν αδικείται, αλλά ηγείται. Με το βλέμμα στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη σκέψη στην ανακούφιση της κοινωνίας. Μετατρέποντας τα καθημερινά βήματα προς τα εμπρός, σε ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον. Για την Ελλάδα που αξίζουμε».
Η δήλωση Σταϊκούρα
«Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να τοποθετείται ως εξαίρεση στην ευρωζώνη» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κ. Σταϊκούρα:
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Επιτυγχάνεται ένας μεγάλος εθνικός στόχος. Δρομολογείται η έξοδος της Ελλάδος από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, αυτό το καλοκαίρι.
Κλείνει, έτσι, μαζί με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα.
Ένα κεφάλαιο που άνοιξε το 2010. Η Ελλάδα επιστρέφει. Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη. Η σημερινή απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και την μεταρρυθμιστική ατζέντα στο πεδίο της οικονομίας της σημερινής
Κυβέρνησης.
Παρά τις μεγάλες, πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις, τις σημαντικές αβεβαιότητες και τις νέες προκλήσεις, παγκοσμίως, έχουμε αποδείξει, πολίτες και πολιτεία, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα αναπτύσσεται, αναβαθμίζεται, ισχυροποιείται! Κοιτάμε μπροστά με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση!».
«Βγαίνουμε από την ενισχυμένη εποπτεία. Τίτλοι τέλους στην εποχή της κρίσης μετά από 12 χρόνια.
όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση, “αποκαθίστανται συνθήκες κανονικότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010. Τώρα ξεμπερδέψαμε με τα μνημόνια λοιπόν», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Πρόεδρος Eurogroup: Σημαντικό επίτευγμα της ελληνικής κυβέρνησης η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λουξεμβούργο, ο Πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας, τις φωτιές και τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Παρά τις πολλαπλές προκλήσεις βλέπουμε συνεχή δέσμευση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ξεκάθαρα σημάδια αυξανόμενης ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο Πασκάλ Ντόναχιου. Πρόσθεσε, ότι έχουν εκπληρωθεί οι απαραίτητοι όροι για την εκταμίευση της 7ης δόσης, ύψους 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, για την ελάφρυνση του χρέους.
«Χαιρετίζουμε την πρόθεση της Επιτροπής να μη παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία για την ελληνική οικονομία, μετά τη λήξη της τον Αύγουστο», πρόσθεσε ο Π. Ντόναχιου, λέγοντας ότι πρόκειται για «ένα σημαντικό επίτευγμα της ελληνικής κυβέρνησης» και μια συνεχή πρόοδο από το 2010, η οποία αναγνωρίζεται από το Eurogroup, ως ένα ακόμη «ορόσημο» για την Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι έκανε λόγο για «πολύ καλά νέα» και «ιστορική μέρα» για την Ελλάδα. «Επιβεβαιώνω την πρόθεση της Επιτροπής να λήξει τον Αύγουστο τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας», τόνισε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «ένα βήμα-κλειδί για την κανονικότητα της ελληνικής οικονομίας», μετά από 12 χρόνια προσπαθειών. Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε επιτυχώς τις δεσμεύσεις της και βελτίωσε την ανθεκτικότητα της οικονομίας της, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι τα τρία τελευταία χρόνια επιτεύχθηκε πρόοδος, παρά την κρίση της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της κανονικής μετα-προγραμματικής περιόδου.
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «η Ελλάδα σήμερα επιτυγχάνει ένα σημαντικό ορόσημο». «Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας είναι ιστορικό», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι συνεχίζεται η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα παρακολουθούνται. Υπενθύμισε, ότι η Ελλάδα έχει να λαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι σημαντική η δέσμευσή της στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
«Ο ESM έχει ειδική σχέση με την Ελλάδα. Έχω εμπλακεί με το θέμα της Ελλάδας τα τελευταία 12 χρόνια και μπορώ πραγματικά να δω την πρόοδο που έχει γίνει αυτά τα χρόνια. Τα προβλήματα ήταν πολύ μεγάλα πριν από 12 χρόνια και τώρα η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλή κατεύθυνση και ο ESM κρίνει απολύτως δικαιολογημένο το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας», δήλωσε ο Κρέγκλινγ.
Σημείωσε, επίσης, ότι το «ο ESM θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία με την Ελλάδα, η οποία θα επωφελείται από τα φθηνά δάνεια του Ταμείου για τις επόμενες δεκαετίες».
Ειδήσεις σήμερα
Προσωπικός γιατρός: Πώς θα γίνεται η εγγραφή, πότε ξεκινάει και τι προβλέπει η απόφαση
Πλεύρης: Αναμένεται θερινό κύμα κορονοϊού – Δεν θα χρειαστούν μέτρα
Power Pass: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα – Πώς θα συμπληρώσετε την αίτηση